Ce este sitemapul xml? Dar sitemapul html?

sitemap xml si html

A deține un site pentru afacerea ta nu este chiar așa de ușor pe cât pare. Dacă dorești să obții rezultate și să atragi clienți, este destul de mult de muncă și ai nevoie să înveți și să înțelegi destul de bine cum poți face asta. Nu vei obține clienți noi doar prin simpla existență a site-ului tău.

Unul din pașii foarte importanți pe care trebuie să îl pui în aplicare este sitemap-ul. Acesta îți poate oferi o cale către o poziție mai înaltă în rezultatele motoarelor de căutare și mai mult trafic pe site, dacă le înțelegi corect.

Pentru ca sitemap înseamnă, în primul rând, indexare adecvată.

Așadar, în acest articol, îți vom împărtăși ce este un sitemap, de ce ai putea avea nevoie de unul și cum să creezi și să trimiți un sitemap la Google.

 

 

 

Ce este un sitemap?

 

Un sitemap este o listă de informații despre toate paginile, videoclipurile, imaginile și alte fișiere de pe un site web, care au valoare de indexare. Aceste informații sunt folosite de crawlerele web și motoarele de căutare pentru a înțelege structura unui site web și relația dintre fișierele și paginile de pe acesta.

 

 

XML Sitemap

 

XML sau Extensible Markup Language este un format pentru codificarea informațiilor într-un alt format ușor de citit pentru motoarele de căutare.

Un sitemap XML arată similar cu o listă simplă de adrese URL, dar cu câteva informații suplimentare adăugate.

Paginile cu valoare, precum ar fi homepageul, pagini de categorii, pagini de produse, pagini de articole, pot să afișeze o etichetă <lastmod> (ultima modificare) care va include data (în format AAAA-LL-ZZ).

În acest fel, crawlerele site-ului web precum Google pot verifica harta site-ului unui site web și pot determina dacă data ultimei etichete modificate a oricărei pagini s-a schimbat (comparând-o cu indexul său) și dacă ar trebui să le acceseze din nou cu crawlere.

 

 

HTML Sitemap

 

Sitemap-urile HTML sunt o reprezentare vizuală a structurii unui site web . La fel ca o hartă de site XML, acestea listează toate cele mai importante pagini ale unui site web, dar într-un mod mai prietenos cu oamenii.

sitemap html

 

Hărțile de site HTML facilitează găsirea unei pagini atunci când este dificil de făcut acest lucru în meniul principal de navigare al unui site web sau în cadrul linkurilor interne.

Sitemap-urile HTML nu sunt la fel de comune ca și hărțile XML, deoarece pe de o parte webmasterii, pe de altă parte o cantitate considerabilă de specialiști SEO, nu înțeleg importanța acestora.

 

 

Care este diferența dintre sitemap-urile XML și sitemap-urile HTML?

 

Principala diferență dintre harta site-ului HTML și XML este că sitemap-ul XML este folosit pentru a ajuta crawlerele de căutare să navigheze pe site-ul tău, în timp ce sitemap-ul HTML ghidează utilizatorii prin paginile magazinului afacerii tale.

Pe scurt, harta site-ului XML vizează roboți, în timp ce cea HTML vizează oameni.

Iar dacă te întrebi pe care să-l folosești, răspunsul este simplu: ambele, deoarece amândouă oferă beneficii valoroase:

 

HTML Sitemap

  • Navigare mai bună pe site – o hartă a site-ului poate fi precum un cuprins al tuturor paginilor;
  • Punct de pornire îmbunătățit pentru accesarea cu crawlere – deoarece sitemap-ul HTML este o pagină cu link-uri de ancorare, ea este foarte utilă pentru crawlerele de căutare care pot descoperi și indexa paginile plasate acolo.

 

XML Sitemap

  • Îi zici lui Google exact ce URL-uri sunt importante pentru tine;
  • O mai bună accesare cu crawlere a site-ului – sitemap-ul site-ului facilitează accesul cu crawlere și descoperirea paginilor acestuia pentru motoarele de căutare, chiar dacă unele dintre ele nu au link-uri interne;
  • Indexare mai rapidă a paginilor — sitemap-ul XML este cea mai bună modalitate de a notifica motoarele de căutare despre conținutul nou sau editat, ceea ce mărește gradul de indexare și îmbunătățește clasarea căutării.

 

 

 

De ce sunt importante sitemap-urile?

 

Sitemap-urile sunt importante deoarece ajută Google și alte motoare de căutare să descopere paginile de pe site-ul afacerii tale. Dacă motoarele de căutare nu îți pot găsi paginile, nu le pot indexa. Și dacă nu le pot indexa, nu te vei putea clasa în rezultatele căutării.

 

 

 

Cele mai bune practici pentru sitemapuri

 

Iată cele mai bune practici pentru optimizarea sitemap-ului site-ului tău:

  • Utilizează Sitemap-ul pentru a găsi probleme de indexare

Unul dintre lucrurile interesante despre utilizarea unui sitemap este că acesta îți poate oferi o estimare despre:

    • Câte pagini ți-ai dori să fie indexate;
    • Câte pagini sunt indexate.

De exemplu, să presupunem că sitemap-ul tău trimite către 5.000 de pagini. Dar când te uiți la Google Search Console, site-ul tău are doar 2.000 de pagini indexate. Acesta este un semn că se întâmplă ceva. S-ar putea să existe o mulțime de conținut duplicat în acele 5.000 de pagini. Sau conținut irelevant. Deci Google nu le va indexa pe toate. Sau s-ar putea ca numărul de pagini de pe site să depășească bugetul de accesare cu crawlere.

  • Include doar pagini care sunt relevante din punct de vedere SEO

Când vine vorba de clasare, calitatea generală a site-ului este un factor cheie. Dacă harta site-ului tău direcționează crawlerele către mii de pagini de calitate scăzută, motoarele de căutare interpretează aceste pagini ca un semn că site-ul probabil nu este unul pe care oamenii vor dori să îl viziteze – chiar dacă paginile acelea sunt necesare pentru site, precum ar fi paginile de conectare.

În schimb, încearcă să direcționezi roboții către cele mai importante pagini de pe site-ul tău. În mod ideal, aceste pagini sunt:

    • Foarte bine optimizate;
    • Includ imagini și videoclipuri;
    • Au o mulțime de conținut unic;
    • Conțin implicarea promptă a utilizatorilor prin comentarii și recenzii.
  • Include numai versiuni canonice ale adreselor URL în sitemap-ul tău

Când ai mai multe pagini care sunt foarte asemănătoare, precum ar fi pagini de produse pentru diferite culori ale aceluiași produs, ar trebui să utilizezi eticheta „link rel=canonic” pentru a-i spune lui Google care este pagina „principală” pe care ar trebui să o acceseze cu crawlere și să o indexeze.

  • Utilizează sitemap-uri XML și fluxuri RSS/Atom

Fluxurile RSS/Atom notifică motoarele de căutare atunci când actualizezi o pagină sau adaugi conținut nou pe site-ul tău. Google recomandă utilizarea atât a sitemap-urilor, cât și a fluxurilor RSS/Atom pentru a ajuta motoarele de căutare să înțeleagă ce pagini trebuie indexate și actualizate.

Prin includerea numai a conținutului actualizat recent în fluxurile tale RSS/Atom, vei facilita găsirea de conținut proaspăt atât pentru motoarele de căutare, cât și pentru vizitatori.

  • Nu crea un Sitemap dacă nu trebuie

Reține că nu orice site are nevoie de o hartă a site-ului. Google îți poate găsi și indexa paginile destul de precis.

Mai exact, dacă site-ul este un portofoliu/o singură pagină sau dacă este un site web al unei organizații pe care îl actualizezi rar, harta site-ului nu este cu adevărat necesară.

Cu toate acestea, dacă publici o mulțime de conținut nou și dorești ca acesta să fie indexat cât mai curând posibil sau dacă ai sute de mii de pagini (care rulează un site de comerț electronic, de exemplu), atunci o hartă a site-ului este totuși o modalitate excelentă de a oferi informații direct către Google.

 

 

Întrebări frecvente și răspunsurile lor:

Q: Au toate site-urile nevoie de un Sitemap?

Dacă site-urile dețin o singură pagină (precum un portofoliu) sau nu sunt actualizate constant, nu este nevoie de crearea unui sitemap pentru acestea.

Q: Cum verific dacă un site web are o hartă de site XML?

Una dintre cele mai comune (și simple) moduri de a localiza sitemap-ul XML al unui site web este să verifici manual câteva locații standard. Acest lucru este foarte simplu și tot ce trebuie să faci este să introduci adresa URL a site-ului în browser și apoi să încerci una dintre aceste variante:

www.URL-ulsite-ului.com/sitemap.xml

www.URL-ulsite-ului.com/sitemap_index.xml

Practica bate teoria.

Vrei să înveți SEO, aplicat, pe clienți și situații reale? Programează un call de 15 minute cu Matei în Calendly și hai să creem o situație win-win!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *