Ce este un copywriter ╚Öi cum te poate ajuta s─â cre╚Öti perfoman╚Ťele business-ului t─âu

Ce este un copywriter ╚Öi cum te poate ajuta s─â cre╚Öti perfoman╚Ťele business-ului t─âu

Probabil c─â te-ai lovit adesea de situa╚Ťia ├«n care publicitatea produselor ╚Öi serviciilor afacerii tale nu a adus ├«ntotdeauna rezultatele de care aveai nevoie ╚Öi ai ajuns s─â te ├«ntrebi de ce se ├«nt├ómpl─â acest lucru ╚Öi care este rezolvarea. Ei bine, ├«nainte de orice altceva, pentru a vinde ai nevoie de mesajul potrivit.┬á

Modul ├«n care este formulat con╚Ťinutul a devenit un factor uria╚Ö de succes ├«n orice industrie din zilele noastre. Consumatorii sunt invada╚Ťi din toate p─âr╚Ťile cu reclame ╚Öi business-uri care ├«ncearc─â s─â-╚Öi v├ónd─â produsele, iar acest lucru a dus la crearea unei bariere ├«ntre v├ónz─âtori ╚Öi cump─âr─âtori – creierul acestora a ajuns s─â ignore reclamele instinctiv. Iar din acest motiv, a scrie con╚Ťinut care vinde a devenit o adev─ârat─â art─â.

Cu to╚Ťii putem scrie, ├«ns─â foarte pu╚Ťini dintre noi ╚Ötiu ╚Öi cum s─â a╚Öeze cuvintele pentru a ob╚Ťine rezultatul dorit. Iar cei care reu╚Öesc s─â fac─â acest lucru se numesc copywriteri, oamenii de care business-ul t─âu are nevoie pentru a reu╚Öi.

 

 

 

Ce înseamnă copywriting?

 

Copywritingul este unul dintre cele mai importante elemente ale publicit─â╚Ťii ╚Öi marketingului. Acesta reprezint─â procesul de scriere a unor cuvinte/texte persuasive (cunoscute sub denumirea de copy), care inspir─â sau motiveaz─â oamenii s─â ├«ntreprind─â o anumit─â ac╚Ťiune.┬á

C├ónd deschizi Instagramul ╚Öi ├«╚Ťi apare o reclam─â la un anumit brand, cuvintele din descriere ╚Öi de pe vizualul respectiv sunt rezultatul copywriting-ului. C├ónd accesezi un site web care ├«╚Ťi solicit─â s─â cumperi ceva, cuvintele de pe pagina respectiv─â sunt rezultatul copywriting-ului. Copywriting-ul este aproape oriunde te ui╚Ťi ╚Öi ascul╚Ťi: ├«n reclame tv/radio, ├«n reclame de pe re╚Ťele sociale, blog-uri, articole, email-uri, postere, site-uri ╚Ö.a.m.d.

Cine se află în spatele procesului de copywriting? În spatele acestui proces se află un copywriter.

Ce înseamnă copywriting

 

 

 

Ce face, mai exact, un copywriter? 

 

Un copywriter este un maestru al cuvintelor. Acesta scrie copy-uri pentru site-uri web, landing page-uri, reclame Facebook/Instagram, e-mailuri, re╚Ťele sociale, cu scopul de a convinge oamenii s─â fac─â diverse ac╚Ťiuni, precum abonarea la un newsletter, ├«nregistrarea la un webinar, efectuarea unei achizi╚Ťii ╚Ö.a.m.d.┬á

Pentru a realiza acest lucru, ei au nevoie s─â ├«ntreprind─â urm─âtoarele ac╚Ťiuni:

 • Research

Copywriterii trebuie s─â cunoasc─â foarte bine subiectul, produsul ╚Öi publicul c─âruia trebuie s─â se adreseze. Pentru a face acest lucru, un copywriter trebuie s─â r─âsfoiasc─â la nesf├ór╚Öit Google, s─â intervieveze clien╚Ťi ╚Öi exper╚Ťi, s─â citeasc─â c─âr╚Ťi ╚Öi s─â fac─â tot ce este necesar pentru a ├«n╚Ťelege ├«n profunzime targetul ╚Öi scopul textului pe care trebuie s─â-l realizeze.

 • Analiza competi╚Ťiei brand-ului

├Änainte ca un copywriter s─â ├«nceap─â s─â creeze copy-ul, el trebuie s─â analizeze ├«n detaliu modul ├«n care concuren╚Ťa vorbe╚Öte despre produsele ╚Öi solu╚Ťiile lor. Ce public par s─â vizeze? Care sunt ofertele ╚Öi beneficiile cump─âr─ârii produselor lor? Ce ├«ndemnuri folosesc?┬á

Scopul unui copywriter aici este s─â vad─â ce mesaje folose╚Öte concuren╚Ťa ╚Öi c├ónd/cum le folosesc, astfel ├«nc├ót s─â poat─â lua ├«n considerare acele mesaje atunci c├ónd realizeaz─â textele pentru clientul lor.

 • Analiza traficului site-ului

Ce cuvinte pune un copywriter pe pagin─â depind mult de traficul pe care ├«l va primi aceast─â pagin─â. Exist─â o diferen╚Ť─â ├«ntre paginile de v├ónz─âri care sunt create pentru trafic pl─âtit, trafic organic ╚Öi trafic intern, iar pentru a realiza copy-uri eficiente aceast─â analiz─â este un criteriu foarte important.

 • Analiza rezultatelor

Munca unui copywriter nu se termin─â cu un text finalizat ├«ntr-un document Google. Acesta trebuie s─â lucreze cu designeri grafici pentru a se asigura c─â mesajul lor este transmis ├«n mod corespunz─âtor ╚Öi ├«n mod vizual, iar apoi, dup─â ce textul este disponibil online, ar trebui s─â vad─â ╚Öi dac─â func╚Ťioneaz─â bine. Dac─â nu, rolul acestuia implic─â modificarea sau schimbarea mesajului, cu scopul de a ob╚Ťine rata de conversie dorit─â.

copywriting - atrage atentia

 

 

Ce aptitudini de╚Ťine un copywriter bun?┬á

 

Un copywriter bun de╚Ťine urm─âtoarele aptitudini:

 • Talent la scris;
 • Skill-uri bune de cercetare;
 • G├óndire creativ─â;
 • G├óndire analitic─â;
 • G├óndirea vizual─â;
 • Capacitate foarte bune de comunicare efectiv─â;
 • Cuno╚Ötin╚Ťe de marketing.

 

 

 

 

Copywriterii scriu copy-uri care v├ónd, ├«n timp de content writerii creeaz─â con╚Ťinut care inspir─â, educ─â, distreaz─â sau informeaz─â. Content writerii sunt de obicei angaja╚Ťi pentru a crea con╚Ťinut de lung─â durat─â, precum ar fi articolele de blog, c─âr╚Ťile electronice ╚Öi studiile de caz. Copywriterii, ├«n schimb, sunt angaja╚Ťi pentru a crea texte pentru paginile de v├ónz─âri, e-mailuri, reclame ╚Öi alte materiale de marketing concepute pentru a vinde produse sau servicii.

 

 

 

Care sunt asemănările între Copywriting și Content Marketing?

 

Asemănările între copywriting și content marketing sunt următoarele:

 • Copywriterii ╚Öi content writerii se folosesc de storytelling┬á pentru a vinde un produs, o idee sau un serviciu. Ei ├«n╚Ťeleg publicul ╚Ťint─â ╚Öi ce ├«l convinge pe acesta s─â ac╚Ťioneze:
 • Copywriterii ╚Öi content writerii sunt adesea responsabili pentru crearea de titluri, ├«ndemnuri ╚Öi alte elemente pentru a-i convinge pe cititori s─â continue derularea;
 • Ambii au nevoie de creativitate, abilit─â╚Ťi de cercetare, aten╚Ťie la detalii ╚Öi abilit─â╚Ťi excelente de comunicare pentru a reu╚Öi s─â scrie texte de succes;
 • Ambii creeaz─â con╚Ťinut care urmeaz─â vocea brand-ului ╚Öi se aliniaz─â cu mesajul m─ârcii;
 • Ambele industrii necesit─â ├«n╚Ťelegerea personalit─â╚Ťii cump─âr─âtorului ╚Öi crearea de con╚Ťinut valoros ╚Öi relevant, care s─â implice publicul ╚Ťint─â.
 • Cele dou─â profesii se completeaz─â una pe cealalt─â pentru a ajuta companiile s─â-╚Öi ating─â obiectivele de marketing;
 • Aceste roluri necesit─â o ├«n╚Ťelegere profund─â a ceea ce ├«╚Öi dore╚Öte ╚Öi are nevoie clientul. Pentru a crea un text sau un con╚Ťinut bun, trebuie s─â fie capabili s─â se pun─â ├«n locul clientului ╚Öi s─â ├«n╚Ťeleag─â motiva╚Ťiile acestuia.

 

 

 

 Care sunt tipurile de copywriting? 

Copywriting optimizat pentru SEO
 • Copywriting optimizat pentru SEO

SEO copywriting se str─âduie╚Öte s─â integreze strategic cuvintele cheie pentru a atrage aten╚Ťia motoarelor de c─âutare ╚Öi pentru a oferi at├ót valoare, c├ót ╚Öi cea mai bun─â experien╚Ť─â pentru clien╚Ťi ╚Öi poten╚Ťiali clien╚Ťi. Speciali╚Ötii ├«n marketing folosesc SEO pentru a ├«mbun─ât─â╚Ťi capacitatea de descoperire a brand-ului lor ╚Öi pentru a dezvolta cea mai bun─â strategie pentru publicul lor ╚Ťint─â.

Iată care sunt elementele de care se folosește copywriting-ului de tip SEO:

 • Bloguri;
 • Cuvinte cheie;
 • Titluri;
 • Meta descrieri;
 • Texte de navigare;
 • ├Äntreb─âri FAQ (├«ntreb─âri frecvente);┬á
 • Titluri ╚Öi subtitluri.
 • Copywriting pentru site-uri

Scrierea con╚Ťinutului pentru un site este un proces de creare a unor copy-uri conving─âtoare – landing page-uri, bloguri, pagini de produse etc. Prin realizarea acestui tip de con╚Ťinut, un copywriter se asigur─â c─â vizitatorii unui site web ob╚Ťin informa╚Ťii utile, care pot duce apoi la conversie.

 

 • Social Media Copywriting

Copywriting-ul pentru re╚Ťelele sociale este arta de a crea con╚Ťinut care va genera engagement pe platformele sociale. Ce ├«nseamn─â asta mai exact? Copywriterii pentru re╚Ťele sociale sunt responsabili pentru crearea de post─âri demne de share-uit, conving─âtoare ╚Öi care genereaz─â interac╚Ťiuni pentru a c├ó╚Ötiga ├«ncrederea/loialitatea publicului target ╚Öi a cre╚Öte v├ónz─ârile.

Social media este un spa╚Ťiu ideal pentru branduri. Prin intermediul platformelor sociale, acestea ├«╚Öi pot prezenta personalitatea ╚Öi pot dezvolta rela╚Ťii pe termen lung cu publicul lor.

 

 • E-mail copywriting

E-mail copywriting-ul este procesul de scriere a unui e-mail care va convinge un client actual sau poten╚Ťial s─â ├«ntreprind─â o anumit─â ac╚Ťiune, precum ar fi s─â fac─â click pe un link sau s─â fac─â o achizi╚Ťie. Copywriterii ├«╚Öi folosesc abilit─â╚Ťile pentru a crea e-mailuri persuasive care pot duce la cre╚Öterea v├ónz─ârilor ╚Öi a conversiilor. Acest tip de copywriting este pu╚Ťin diferit fa╚Ť─â de celelalte exemple. E-mail copywriterii fac ca subiectul ╚Öi con╚Ťinutul corpului s─â fie eficiente, determin├ónd astfel utilizatorii s─â converteasc─â.

 

 • Ads copywriting

Copy-ul publicitar este o form─â de con╚Ťinut de brand. Acesta ╚Ťine locul interac╚Ťiunii tradi╚Ťionale dintre un poten╚Ťial cump─âr─âtor ╚Öi un agent de v├ónz─âri, eviden╚Ťiind beneficiile produsului/serviciului. Copy-urile publicitare conving─âtoare comunic─â modul ├«n care produsul sau serviciul companiei poate rezolva problemele consumatorului. Copywriterii de reclame se folosesc de complimente, economii de costuri, reduceri ╚Öi ├«ncerc─âri gratuite pentru a atrage poten╚Ťialii cump─âr─âtori s─â fac─â o achizi╚Ťie.

 

 • Copywriting pentru reclame TV

Publicitatea de TV const─â ├«n reclame scurte, de unul p├ón─â la dou─â minute, care preced ╚Öi ruleaz─â ├«n timpul unei emisiuni sau pauze publicitare. Reclama ├«i ├«ncurajeaz─â pe cei care se uit─â la TV ├«n acel moment s─â achizi╚Ťioneze/vizioneze/descopere un anumit produs/emisiune/serviciu. Reclama publicitar─â de TV are ca scop transmiterea unui mesaj clar ╚Öi conving─âtor, care s─â conving─â publicul s─â ac╚Ťioneze asupra obiectului promovat.

 

 • Copywriting pentru bro╚Öuri

Copywriting pentru bro╚Öuri este arta de a scrie o scrisoare cu scopul realiz─ârii v├ónz─ârii unui obiect sau serviciu, care poate fi tip─ârit─â ╚Öi distribuit─â poten╚Ťialilor clien╚Ťi. Acest tip de copywriting convinge cititorul c─â ar trebui s─â cumpere produsul sau serviciul prezentat. Textul ar trebui s─â fie clar, concis ╚Öi atractiv pentru a se asigura c─â cititorul ├«╚Öi poate aminti ╚Öi ├«n╚Ťelege ├«n mod impresionant caracteristicile cheie ale unui produs.

 

 • E-Commerce Copywriting

Copywriting pentru E-Commerce se refer─â la scrierea descrierilor de produse ╚Öi a con╚Ťinutului pentru site-uri web, care v├ónd diverse bunuri sau servicii. Scopul principal al e-commerce copywriting-ului este de a ajuta cump─âr─âtorii s─â decid─â dac─â produsul merit─â sau nu cump─ârat.

E-commerce copywriting include o gam─â larg─â de sarcini care sunt necesare pentru a aduce produsul sau serviciul la via╚Ť─â. Acesta poate include: crearea de con╚Ťinut, crearea de reclame, crearea de e-mailuri ╚Ö.a.m.d.

 

 • Script Copywriting

Script Copywriting se refer─â la crearea unor scenarii pentru diverse contexte, precum emisiuni TV sau jocuri video. Scenariile pot fi scrise pe orice subiect ╚Öi ajut─â la transmiterea unui anumit punct de vedere sau la evocarea unei emo╚Ťii ├«n mintea privitorului/cititorului.

 

 

 

De ce este important să lucrezi cu un copywriter și care sunt beneficiile pentru afacerea ta? 

 

Dac─â ├«╚Ťi dore╚Öti ca afacerea ta s─â prospere ╚Öi s─â atinge obiectivele pe care ╚Ťi le-ai propus, trebuie neap─ârat s─â angajezi un copywriter profesionist, care s─â converteasc─â g├óndurile ╚Öi obiectivele tale ├«n texte de succes pentru business-ul t─âu.┬á

Iat─â beneficiile pe care aceast─â alegere ╚Ťi le va aduce:

 • Cre╚Öterea ratelor de conversie

Copywriting-ul este cheia pentru stabilirea unei strategii de content marketing care te va ajuta s─â ajungi la clien╚Ťii de ast─âzi ├«n mod rapid ╚Öi eficient. Deoarece un copywriter poate transmite mesajul perfect la momentul potrivit, textele sale vor dubla poten╚Ťialul de v├ónz─âri al produselor sau serviciilor pe care tu le vinzi.

 • Construie╚Öte imaginea brand-ului

Copywriting ├«nseamn─â a-i face pe oameni s─â se simt─â bine cu ceea ce citesc. C├ónd oferi con╚Ťinut grozav, acesta se reflect─â pozitiv asupra companiei tale ╚Öi te ajut─â s─â construie╚Öti o identitate de brand puternic─â. Oamenii vor ├«ncepe s─â te vad─â ca un expert ├«n domeniul t─âu, ceea ce va duce la cre╚Öterea oportunit─â╚Ťilor de afaceri.┬á

├Än plus, Content Marketingul este mult mai eficient pe termen lung, deoarece clien╚Ťii au mai multe ╚Öanse s─â r─âspund─â pozitiv la con╚Ťinutul bine conceput dec├ót la reclamele prea stridente. Drept urmare, companiile care investesc ├«n copywriting ╚Öi content marketing de calitate vor vedea o rentabilitate semnificativ─â a investi╚Ťiei ├«n timp.

 • Creeaz─â o fa╚Ť─â uman─â brand-ului

Brand copywriting ├«nseamn─â a afla ce dore╚Öte publicul t─âu ╚Öi a prezenta informa╚Ťiile cu vocea potrivit─â. C├ónd vorbe╚Öti cu oamenii ├«ntr-un mod pe care ei ├«l ├«n╚Ťeleg, asta ├«╚Ťi umanizeaz─â marca. Pentru a face acest lucru, trebuie s─â ╚Ötii foarte bine care este publicul ╚Ťint─â al afacerii tale ╚Öi care sunt nevoile acestora.

Construirea unor rela╚Ťii pe termen lung necesit─â un r─âspuns emo╚Ťional puternic. Oamenii cump─âr─â pe baza unui amestec rezultat de emo╚Ťie ╚Öi logic─â. De aceea, brandurile ├«ncearc─â s─â evoce o reac╚Ťie emo╚Ťional─â cu copywritingul lor. Clien╚Ťii sunt mai dispu╚Öi s─â cumpere de la tine dac─â au acest sentiment special fa╚Ť─â de brandul t─âu.

Clien╚Ťii erei digitale se a╚Öteapt─â ca m─ârcile s─â sporeasc─â pozitivitatea, s─â ├«mp─ârt─â╚Öeasc─â pove╚Öti pozitive ╚Öi s─â creeze r─âspunsuri emo╚Ťionale puternice prin copywritingul m─ârcii lor. Deci, copywriting creeaz─â experien╚Ťe unice pentru consumatori, mai degrab─â dec├ót s─â dovedeasc─â doar c─â un brand este mai bun dec├ót concuren╚Ťii s─âi.

 • Construie╚Öte rela╚Ťii

90% dintre companii folosesc content marketingul ╚Öi clar nu mai este o surpriz─â motivul pentru care o fac. A╚Öa cum am mai spus, crearea de con╚Ťinut valoros necesit─â mult─â munc─â, dar ofer─â rezultate remarcabile pe termen lung.

Niciun succes nu este posibil f─âr─â a avea clien╚Ťi fideli care au ├«ncredere ├«n compania ta ╚Öi au un istoric de conexiune cu tine. Construirea ├«ncrederii necesit─â ├«ns─â mult─â dedicare pentru a r─âspunde nevoilor ╚Öi ├«ntreb─ârilor clien╚Ťilor, iar acest lucru este imposibil de realizat f─âr─â expertiza unor copywriteri califica╚Ťi.

 • ├Ämbun─ât─â╚Ťe╚Öte rankarea ├«n clasamentul motoarelor de c─âutare

Un SEO copywriting eficient poate ajuta la ├«mbun─ât─â╚Ťirea clasamentului site-ului t─âu ├«n motoarele de c─âutare. Copywriterii sunt adesea guru SEO care produc copy-uri bogate ├«n cuvinte cheie, optimizate perfect pe pagin─â.┬á

Mai exact, ei ╚Ötiu cum s─â livreze con╚Ťinut valoros ╚Öi s─â-l ├«mbine cu cerin╚Ťele SEO necesare, care s─â ├«╚Ťi aduc─â cele mai bune rezultatele pentru business-ul t─âu.

 

 

 

Întrebări frecvente și răspunsurile lor:

Q: Care ar fi câteva exemple de copywriting?

C├óteva exemple de de copywriting sunt scrierea de texte pentru site-uri web, landing page-uri,, e-mailuri, re╚Ťele sociale, reclame TV ╚Ö.a.m.d.

Q: Ce este SEO copywriting?

SEO copywriting-ul integreaz─â strategic cuvinte cheie pentru a atrage aten╚Ťia motoarelor de c─âutare ╚Öi pentru a oferi at├ót valoare, c├ót ╚Öi cea mai bun─â experien╚Ť─â pentru clien╚Ťii ╚Öi poten╚Ťialii clien╚Ťi al unui site.┬á

Practica bate teoria.

Vrei s─â ├«nve╚Ťi SEO, aplicat, pe clien╚Ťi ╚Öi situa╚Ťii reale? Programeaz─â un call de 15 minute cu Matei ├«n Calendly ╚Öi hai s─â creem o situa╚Ťie win-win!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *