Probabil că te-ai lovit adesea de situația în care publicitatea produselor și serviciilor afacerii tale nu a adus întotdeauna rezultatele de care aveai nevoie și ai ajuns să te întrebi de ce se întâmplă acest lucru și care este rezolvarea. Ei bine, înainte de orice altceva, pentru a vinde ai nevoie de mesajul potrivit.
Modul în care este formulat conținutul a devenit un factor uriaș de succes în orice industrie din zilele noastre. Consumatorii sunt invadați din toate părțile cu reclame și business-uri care încearcă să-și vândă produsele, iar acest lucru a dus la crearea unei bariere între vânzători și cumpărători – creierul acestora a ajuns să ignore reclamele instinctiv. Iar din acest motiv, a scrie conținut care vinde a devenit o adevărată artă.
Cu toții putem scrie, însă foarte puțini dintre noi știu și cum să așeze cuvintele pentru a obține rezultatul dorit. Iar cei care reușesc să facă acest lucru se numesc copywriteri, oamenii de care business-ul tău are nevoie pentru a reuși.
Table of contents
- Ce înseamnă copywriting?
- Ce face, mai exact, un copywriter?
- Care este diferența dintre copywriting și content writing?
- Care sunt asemănările între copywriting și content marketing?
- Care sunt tipurile de copywriting?
- De ce este important să lucrezi cu un copywriter și care sunt beneficiile pentru afacerea ta?
Ce înseamnă copywriting?
Copywritingul este unul dintre cele mai importante elemente ale publicității și marketingului. Acesta reprezintă procesul de scriere a unor cuvinte/texte persuasive (cunoscute sub denumirea de copy), care inspiră sau motivează oamenii să întreprindă o anumită acțiune.
Când deschizi Instagramul și îți apare o reclamă la un anumit brand, cuvintele din descriere și de pe vizualul respectiv sunt rezultatul copywriting-ului. Când accesezi un site web care îți solicită să cumperi ceva, cuvintele de pe pagina respectivă sunt rezultatul copywriting-ului. Copywriting-ul este aproape oriunde te uiți și asculți: în reclame tv/radio, în reclame de pe rețele sociale, blog-uri, articole, email-uri, postere, site-uri ș.a.m.d.
Cine se află în spatele procesului de copywriting? În spatele acestui proces se află un copywriter.
Ce face, mai exact, un copywriter?
Un copywriter este un maestru al cuvintelor. Acesta scrie copy-uri pentru site-uri web, landing page-uri, reclame Facebook/Instagram, e-mailuri, rețele sociale, cu scopul de a convinge oamenii să facă diverse acțiuni, precum abonarea la un newsletter, înregistrarea la un webinar, efectuarea unei achiziții ș.a.m.d.
Pentru a realiza acest lucru, ei au nevoie să întreprindă următoarele acțiuni:
- Research
Copywriterii trebuie să cunoască foarte bine subiectul, produsul și publicul căruia trebuie să se adreseze. Pentru a face acest lucru, un copywriter trebuie să răsfoiască la nesfârșit Google, să intervieveze clienți și experți, să citească cărți și să facă tot ce este necesar pentru a înțelege în profunzime targetul și scopul textului pe care trebuie să-l realizeze.
- Analiza competiției brand-ului
Înainte ca un copywriter să înceapă să creeze copy-ul, el trebuie să analizeze în detaliu modul în care concurența vorbește despre produsele și soluțiile lor. Ce public par să vizeze? Care sunt ofertele și beneficiile cumpărării produselor lor? Ce îndemnuri folosesc?
Scopul unui copywriter aici este să vadă ce mesaje folosește concurența și când/cum le folosesc, astfel încât să poată lua în considerare acele mesaje atunci când realizează textele pentru clientul lor.
- Analiza traficului site-ului
Ce cuvinte pune un copywriter pe pagină depind mult de traficul pe care îl va primi această pagină. Există o diferență între paginile de vânzări care sunt create pentru trafic plătit, trafic organic și trafic intern, iar pentru a realiza copy-uri eficiente această analiză este un criteriu foarte important.
- Analiza rezultatelor
Munca unui copywriter nu se termină cu un text finalizat într-un document Google. Acesta trebuie să lucreze cu designeri grafici pentru a se asigura că mesajul lor este transmis în mod corespunzător și în mod vizual, iar apoi, după ce textul este disponibil online, ar trebui să vadă și dacă funcționează bine. Dacă nu, rolul acestuia implică modificarea sau schimbarea mesajului, cu scopul de a obține rata de conversie dorită.
Ce aptitudini deține un copywriter bun?
Un copywriter bun deține următoarele aptitudini:
- Talent la scris;
- Skill-uri bune de cercetare;
- Gândire creativă;
- Gândire analitică;
- Gândirea vizuală;
- Capacitate foarte bune de comunicare efectivă;
- Cunoștințe de marketing.
Care este diferența dintre Copywriting și Content Writing?
Copywriterii scriu copy-uri care vând, în timp de content writerii creează conținut care inspiră, educă, distrează sau informează. Content writerii sunt de obicei angajați pentru a crea conținut de lungă durată, precum ar fi articolele de blog, cărțile electronice și studiile de caz. Copywriterii, în schimb, sunt angajați pentru a crea texte pentru paginile de vânzări, e-mailuri, reclame și alte materiale de marketing concepute pentru a vinde produse sau servicii.
Care sunt asemănările între Copywriting și Content Marketing?
Asemănările între copywriting și content marketing sunt următoarele:
- Copywriterii și content writerii se folosesc de storytelling pentru a vinde un produs, o idee sau un serviciu. Ei înțeleg publicul țintă și ce îl convinge pe acesta să acționeze:
- Copywriterii și content writerii sunt adesea responsabili pentru crearea de titluri, îndemnuri și alte elemente pentru a-i convinge pe cititori să continue derularea;
- Ambii au nevoie de creativitate, abilități de cercetare, atenție la detalii și abilități excelente de comunicare pentru a reuși să scrie texte de succes;
- Ambii creează conținut care urmează vocea brand-ului și se aliniază cu mesajul mărcii;
- Ambele industrii necesită înțelegerea personalității cumpărătorului și crearea de conținut valoros și relevant, care să implice publicul țintă.
- Cele două profesii se completează una pe cealaltă pentru a ajuta companiile să-și atingă obiectivele de marketing;
- Aceste roluri necesită o înțelegere profundă a ceea ce își dorește și are nevoie clientul. Pentru a crea un text sau un conținut bun, trebuie să fie capabili să se pună în locul clientului și să înțeleagă motivațiile acestuia.
Care sunt tipurile de copywriting?
- Copywriting optimizat pentru SEO
SEO copywriting se străduiește să integreze strategic cuvintele cheie pentru a atrage atenția motoarelor de căutare și pentru a oferi atât valoare, cât și cea mai bună experiență pentru clienți și potențiali clienți. Specialiștii în marketing folosesc SEO pentru a îmbunătăți capacitatea de descoperire a brand-ului lor și pentru a dezvolta cea mai bună strategie pentru publicul lor țintă.
Iată care sunt elementele de care se folosește copywriting-ului de tip SEO:
- Bloguri;
- Cuvinte cheie;
- Titluri;
- Meta descrieri;
- Texte de navigare;
- Întrebări FAQ (întrebări frecvente);
- Titluri și subtitluri.
- Copywriting pentru site-uri
Scrierea conținutului pentru un site este un proces de creare a unor copy-uri convingătoare – landing page-uri, bloguri, pagini de produse etc. Prin realizarea acestui tip de conținut, un copywriter se asigură că vizitatorii unui site web obțin informații utile, care pot duce apoi la conversie.
- Social Media Copywriting
Copywriting-ul pentru rețelele sociale este arta de a crea conținut care va genera engagement pe platformele sociale. Ce înseamnă asta mai exact? Copywriterii pentru rețele sociale sunt responsabili pentru crearea de postări demne de share-uit, convingătoare și care generează interacțiuni pentru a câștiga încrederea/loialitatea publicului target și a crește vânzările.
Social media este un spațiu ideal pentru branduri. Prin intermediul platformelor sociale, acestea își pot prezenta personalitatea și pot dezvolta relații pe termen lung cu publicul lor.
- E-mail copywriting
E-mail copywriting-ul este procesul de scriere a unui e-mail care va convinge un client actual sau potențial să întreprindă o anumită acțiune, precum ar fi să facă click pe un link sau să facă o achiziție. Copywriterii își folosesc abilitățile pentru a crea e-mailuri persuasive care pot duce la creșterea vânzărilor și a conversiilor. Acest tip de copywriting este puțin diferit față de celelalte exemple. E-mail copywriterii fac ca subiectul și conținutul corpului să fie eficiente, determinând astfel utilizatorii să convertească.
- Ads copywriting
Copy-ul publicitar este o formă de conținut de brand. Acesta ține locul interacțiunii tradiționale dintre un potențial cumpărător și un agent de vânzări, evidențiind beneficiile produsului/serviciului. Copy-urile publicitare convingătoare comunică modul în care produsul sau serviciul companiei poate rezolva problemele consumatorului. Copywriterii de reclame se folosesc de complimente, economii de costuri, reduceri și încercări gratuite pentru a atrage potențialii cumpărători să facă o achiziție.
- Copywriting pentru reclame TV
Publicitatea de TV constă în reclame scurte, de unul până la două minute, care preced și rulează în timpul unei emisiuni sau pauze publicitare. Reclama îi încurajează pe cei care se uită la TV în acel moment să achiziționeze/vizioneze/descopere un anumit produs/emisiune/serviciu. Reclama publicitară de TV are ca scop transmiterea unui mesaj clar și convingător, care să convingă publicul să acționeze asupra obiectului promovat.
- Copywriting pentru broșuri
Copywriting pentru broșuri este arta de a scrie o scrisoare cu scopul realizării vânzării unui obiect sau serviciu, care poate fi tipărită și distribuită potențialilor clienți. Acest tip de copywriting convinge cititorul că ar trebui să cumpere produsul sau serviciul prezentat. Textul ar trebui să fie clar, concis și atractiv pentru a se asigura că cititorul își poate aminti și înțelege în mod impresionant caracteristicile cheie ale unui produs.
- E-Commerce Copywriting
Copywriting pentru E-Commerce se referă la scrierea descrierilor de produse și a conținutului pentru site-uri web, care vând diverse bunuri sau servicii. Scopul principal al e-commerce copywriting-ului este de a ajuta cumpărătorii să decidă dacă produsul merită sau nu cumpărat.
E-commerce copywriting include o gamă largă de sarcini care sunt necesare pentru a aduce produsul sau serviciul la viață. Acesta poate include: crearea de conținut, crearea de reclame, crearea de e-mailuri ș.a.m.d.
- Script Copywriting
Script Copywriting se referă la crearea unor scenarii pentru diverse contexte, precum emisiuni TV sau jocuri video. Scenariile pot fi scrise pe orice subiect și ajută la transmiterea unui anumit punct de vedere sau la evocarea unei emoții în mintea privitorului/cititorului.
De ce este important să lucrezi cu un copywriter și care sunt beneficiile pentru afacerea ta?
Dacă îți dorești ca afacerea ta să prospere și să atinge obiectivele pe care ți le-ai propus, trebuie neapărat să angajezi un copywriter profesionist, care să convertească gândurile și obiectivele tale în texte de succes pentru business-ul tău.
Iată beneficiile pe care această alegere ți le va aduce:
- Creșterea ratelor de conversie
Copywriting-ul este cheia pentru stabilirea unei strategii de content marketing care te va ajuta să ajungi la clienții de astăzi în mod rapid și eficient. Deoarece un copywriter poate transmite mesajul perfect la momentul potrivit, textele sale vor dubla potențialul de vânzări al produselor sau serviciilor pe care tu le vinzi.
- Construiește imaginea brand-ului
Copywriting înseamnă a-i face pe oameni să se simtă bine cu ceea ce citesc. Când oferi conținut grozav, acesta se reflectă pozitiv asupra companiei tale și te ajută să construiești o identitate de brand puternică. Oamenii vor începe să te vadă ca un expert în domeniul tău, ceea ce va duce la creșterea oportunităților de afaceri.
În plus, Content Marketingul este mult mai eficient pe termen lung, deoarece clienții au mai multe șanse să răspundă pozitiv la conținutul bine conceput decât la reclamele prea stridente. Drept urmare, companiile care investesc în copywriting și content marketing de calitate vor vedea o rentabilitate semnificativă a investiției în timp.
- Creează o față umană brand-ului
Brand copywriting înseamnă a afla ce dorește publicul tău și a prezenta informațiile cu vocea potrivită. Când vorbești cu oamenii într-un mod pe care ei îl înțeleg, asta îți umanizează marca. Pentru a face acest lucru, trebuie să știi foarte bine care este publicul țintă al afacerii tale și care sunt nevoile acestora.
Construirea unor relații pe termen lung necesită un răspuns emoțional puternic. Oamenii cumpără pe baza unui amestec rezultat de emoție și logică. De aceea, brandurile încearcă să evoce o reacție emoțională cu copywritingul lor. Clienții sunt mai dispuși să cumpere de la tine dacă au acest sentiment special față de brandul tău.
Clienții erei digitale se așteaptă ca mărcile să sporească pozitivitatea, să împărtășească povești pozitive și să creeze răspunsuri emoționale puternice prin copywritingul mărcii lor. Deci, copywriting creează experiențe unice pentru consumatori, mai degrabă decât să dovedească doar că un brand este mai bun decât concurenții săi.
- Construiește relații
90% dintre companii folosesc content marketingul și clar nu mai este o surpriză motivul pentru care o fac. Așa cum am mai spus, crearea de conținut valoros necesită multă muncă, dar oferă rezultate remarcabile pe termen lung.
Niciun succes nu este posibil fără a avea clienți fideli care au încredere în compania ta și au un istoric de conexiune cu tine. Construirea încrederii necesită însă multă dedicare pentru a răspunde nevoilor și întrebărilor clienților, iar acest lucru este imposibil de realizat fără expertiza unor copywriteri calificați.
- Îmbunătățește rankarea în clasamentul motoarelor de căutare
Un SEO copywriting eficient poate ajuta la îmbunătățirea clasamentului site-ului tău în motoarele de căutare. Copywriterii sunt adesea guru SEO care produc copy-uri bogate în cuvinte cheie, optimizate perfect pe pagină.
Mai exact, ei știu cum să livreze conținut valoros și să-l îmbine cu cerințele SEO necesare, care să îți aducă cele mai bune rezultatele pentru business-ul tău.
Întrebări frecvente și răspunsurile lor:
Q: Care ar fi câteva exemple de copywriting?
Câteva exemple de de copywriting sunt scrierea de texte pentru site-uri web, landing page-uri,, e-mailuri, rețele sociale, reclame TV ș.a.m.d.
Q: Ce este SEO copywriting?
SEO copywriting-ul integrează strategic cuvinte cheie pentru a atrage atenția motoarelor de căutare și pentru a oferi atât valoare, cât și cea mai bună experiență pentru clienții și potențialii clienți al unui site.