Ce faci când ai o întrebare sau vrei să găsești ceva? Cel mai probabil apelezi la Google sau oricare alt motor de căutare preferat. Scrii câteva cuvinte despre ceea ce vrei să găsești și în fața ta apar sute de rezultate, care răspund nevoii tale. Foarte simplu!
Însă, te-ai întrebat vreodată cum este acest lucru posibil și cum ai putea să folosești asta în favoarea afacerii tale? Dacă da, aici vei găsi tot ce ai nevoie să știi despre acest proces.
Ce sunt cuvintele cheie?
Ele reprezintă expresiile pe care cu toții le introducem în motoarele de căutare (precum Google) pentru a găsi ceea ce căutăm.
De exemplu, dacă vrei să găsești o firmă care să ofere servicii SEO, vei căuta pe Google fix aceste 2 cuvinte, “servicii SEO” și îți vor apărea sugestii de firme care se ocupă cu așa ceva. De asemenea, chiar dacă această expresie este formată din mai mult de un cuvânt, reprezintă totuși un cuvânt cheie.
Alte denumiri sub care ai mai putea găsi folosit acest termen sunt termen de căutare, căutare, sau interogare Google. (iar în engleză vorbim despre keywords sau queries)
De ce este important să folosești cuvintele cheie?
Acestea sunt importante pentru că reprezintă elementul de legătură între ceea ce caută oamenii și conținutul pe care îl oferi pentru a satisface această nevoie.
Scopul tău în clasarea pe motoarele de căutare este să generezi trafic organic către site-ul afacerii tale din paginile cu rezultate ale motorului de căutare (SERP), iar cuvintele cheie pe care alegi să le vizezi (adică, printre altele, pe cele pe care alegi să le incluzi în conținutul site-ului tău) stabilesc ce fel de trafic obții. Dacă deții un cabinet stomatologic, de exemplu, s-ar putea să vrei să te clasezi pentru „servicii stomatologie”.
Practic, folosind din timp termenii potriviți pentru serviciile pe care afacerea ta le oferă, transmiți indirect potențialilor tăi clienți să-ți verifice și citească conținutul.
Ce sunt long-tail keywords?
Un long-tail keyword este o expresie care este în general compusă din trei până la cinci cuvinte.
Însă long-tail, în sine, face referire mai degrabă la gradul de specific al termenului, decât la numărul de cuvinte ce îl constituie. Un exemplu foarte bun pentru a scoate în evidență acest aspect este că, deși termenul ‘optimizarea siteului pentru motoarele de căutare’ este unul destul de long-tail, nu este atât de long-tail precum ‘SEO on-page’, întrucât SEO este acronimul în engleză echivalent cu optimizarea unui site pentru motoarele de căutare, ceea ce înseamnă că al doilea cuvânt, dacă ar fi la fel de desfășurat ca primul, ar suna cam așa: ‘optimizarea siteului pentru motoarele de căutare, on-page’.
Deoarece aceste cuvinte cheie sunt mai specifice decât termenii generici, îți permit să vizezi mai exact nișa demografică. Acestea sunt, de asemenea, mai puțin competitive decât cele generice, deoarece sunt concepute pentru a reflecta mai bine modul în care oamenii fac interogări. Prin intermediul long-tail keywords, poți atrage mai mult trafic de înaltă calitate pe site-ul tău web, fapt ce poate duce la obținerea mai multor conversii.
În timpul ‘călătoriei’ clientului, acest tip de fraze devine mai important pe măsură ce călătoria lor evoluează. De obicei, vizitatorii încep cu o căutare simplă și, pe măsură ce motoarele de căutare îi ghidează pentru a-și rezolva problema, căutările lor devin mai detaliate. Aici termenii de acest tip vor deveni importanți pentru a separa afacera ta de concurență.
Alte tipuri de cuvinte cheie
Alte categorii sunt următoarele:
Scurte
De obicei, keywordurile scurte sunt despre termeni foarte ‘largi’. Iar prin larg, ne referim la ceva de genul haine sau câini.
Dacă ar fi să utilizezi oricare dintre acești termeni pentru a încerca să clasezi conținutul site-ului tău, probabil că ar fi foarte dificil, deoarece acestea sunt cuvinte foarte competitive.
Cuvinte cheie de tip întrebări
(Se întâmplă ca acestea, de regulă, să fie short-tail)
Un alt tip de keyword pe care îl folosesc agenții de marketing digital sunt întrebările. Adesea, aceasta este o strategie grozavă dacă produsul sau serviciul pe care îl oferi rezolvă o problemă sau se referă la educarea altora într-un fel (de exemplu, acest articol de pe siteul Fujix targhetează, printre altele, termenul ‘ce este adresa url’, aducându-ți context și explicații despre ce sunt ele și cum te ajută).
Partea bună la folosirea termenilor sub forma unei întrebări este că ai și cuvinte cheie suplimentare scurte și lungi în întrebarea respectivă.S
De asemenea, conținutul educațional sau care răspunde unei dileme este întotdeauna o strategie excelentă pentru a îmbunătăți poziția în SERP, mai ales dacă incluzi întrebări pe care oamenii le caută.
Sezoniere
În funcție de nișa ta, ai putea lua în considerare crearea unei strategii de marketing de conținut care să includă keyworduri sezoniere. Acestea sunt expresii care nu sunt întotdeauna populare pentru trafic pe tot parcursul anului, dar îți pot oferi un plus de vizitatori în perioada anumitor sărbători sau luni.
Strategiile care utilizează căutări sezoniere sunt o idee bună pentru business-urile care își permit să le utilezeze, deoarece le oferă un clasament solid în aproximativ aceeași perioadă în fiecare an.
Vezi exemple de căutări sezoniere mai jos.
Evergreen
Spre deosebire de căutările sezoniere, cele evergreen sunt acelea care nu se schimbă niciodată cu adevărat în ceea ce privește modelul de trafic de căutare.
O regulă de bază bună este să adăugi întotdeauna un subiect evergreen pe site-ul afacerii tale, apoi să îl actualizezi pe măsură ce apar informații noi. Folosind acești termeni în strategia ta generală, poți contribui la asigurarea unei vizibilități solide în SERP-uri pe tot parcursul anului.
Vezi exemple de căutări evergreen mai jos.
De marcă
O altă opțiune atunci când vine vorba de utilizarea căutărilor în strategiile tale de marketing sunt termenii de marcă (denumiți și branded sau de brand). Acestea folosesc numele companiei tale sau marca produsului pe care îl vinzi.
În unele cazuri, poate fi de fapt mai ușor pentru paginile tale să se clasifice dacă acesta este o marcă foarte specifică nișei tale și nu există multă concurență pentru acea expresie anume.
Pentru marketingul de conținut B2B, cuvintele cheie de marcă sunt, de asemenea, o idee excelentă dacă produsul sau serviciul tău se referă la un anumit tip de industrie.
Vezi exemple de căutări de marcă mai jos.
Cuvinte cheie geo-targhetare
Căutările direcționate geografic se referă la o anumită locație. Pentru companiile fizice, utilizarea acestor termeni este o modalitate importantă de a te asigura că potențialii clienți din comunitatea ta locală îți pot găsi site-ul.
Vezi exemple de căutări geo-targhetate (locale) mai jos.
Negative
Acestea se aplică cu adevărat numai dacă utilizezi Google AdWords pentru publicitate cu plata pe click (PPC), deoarece platforma îți permite să selectezi anumiți termeni pentru a evita afișarea de anunțuri plătite.
Mai exact, cuvintele cheie negative sunt, în esență, expresiile pe care nu dorești să le afișezi în legătură cu site-ul afacerii tale.
Exemple de cuvinte cheie
Câteva exemple de căutări din cele menționate mai sus ar putea fi:
- Short tail: seo, digital marketing, paine albă, canapele extensibile, mobilă sufragerie etc…
- Long Tail: pasta de dinti pentru albire, canapea extensibilă verde cu spațiu de depozitare etc…
- Întrebări: ce este marketingul online? cum sa scrii texte atractive? ce face un copywriter? etc…
- Sezoniere: echipamente de schi, bocanci de iarnă, cadouri de crăciun, cremă de plajă etc…
- Evergreen: rețete pentru prăjituri pufoase, city break-uri la munte, mobilă la comandă etc…
- Geo-targhetate: magazin cosmetice cluj, showroom ikea bucurești, castele medievale în Franța, pizza iași etc…
- De brand: cremă Sephora, adidași Nike, bere Ciuc etc…
Cum să găsești cuvinte cheie?
Majoritatea oamenilor au o idee despre căutările pentru care doresc să se claseze în Google. Dar este imposibil să știi tot ce caută vizitatorii Google. De aceea merită să faci câteva cercetări pentru a găsi mai multe idei de termeni de folosit.
Există multe modalități de a face acest lucru, dar cea mai ușoară metodă este să utilizezi un instrument de cercetare a căutărilor. Majoritatea acestor instrumente funcționează în același mod: introduci câteva cuvinte cheie seed legate de industria ta, cele pe care le știi și îți sunt la îndemână, iar instrumentul folosit îți va oferi idei de mai multe cuvinte cheie -> conexe.
Câteva astfel de instrumente sunt:
- Ahrefs Keyword Explorer;
- Google Keyword Planner;
- SemRush;
- Moz;
- Google Trends;
- Topics by SEO Monitor.
Cum să alegi cuvintele cheie potrivite?
Găsirea și alegerea cuvintelor cheie potrivite pentru marketingul de conținut nu sunt atât de dificile pe cât te-ai aștepta. De fapt, procesul este de obicei foarte simplu:
- Pasul unu: Gândește-te la publicul tău
Înainte de a începe să găsești termeni, trebuie să te gândești la persoanele care vor vedea în cele din urmă conținutul afacerii tale:
- Cum caută în mod normal ei informații?
- Ce subiecte îi interesează cel mai mult?
- Cum le ușurează produsul sau serviciul tău viața de zi cu zi sau cum le îndeplinește o nevoie?
- Odată ce ai o idee bună, poți nota câteva subiecte pentru a începe cercetarea.
- Pasul doi: Utilizează un instrument de cercetare (planificator) al cuvintelor cheie
Introdu câteva subiecte sau cuvinte cheie pentru a obține sugestiile potrivite. Caută-le atât pe cele care au un nivel de concurență scăzut sau moderat, cât și pe cele cu un volum destul de mare de căutare.
(de menționat că cuvintele-cheie marcate au fost selectate nu datorită competiției (acel KD) scăzute, ci datorită faptului că intenția utilizatorului atunci când caută acei termeni este de a vedea articole în limba română)
Dacă subiectul tău este ultra specific sau de nișă, ar trebui să le iei în considerare și pe cele cu un volum mai mic. Dar acest lucru depinde cu adevărat de subiect și de industria business-ului tău.
- Pasul trei: Formează grupuri de subiecte și scrie conținut
(Vezi aici pagina care tratează subiectul de SEO on-page: https://fujix-optimization.com/seo-on-page/)
Cum să folosești corect cuvintele cheie?
Iată câteva dintre cele mai bune practici de reținut atunci când îți optimizezi conținutul în funcție de anumite cuvinte cheie:
- Evită folosirea excesivă a acestora
Folosirea excesivă a lor este atunci cfând le folosești prea des în conținut. Google este inteligent: dacă folosești termenul în eticheta de titlu, adresa URL și de câteva ori în întreaga pagină, își va da seama cu ușurință despre ce este pagina ta.
- Folosește-le în mod natural
Evitarea folosirii în exces a cuvintelor cheie este un început bun. Dar ce înseamnă să le folosești în mod natural?
Iată un exemplu:
Să presupunem că în timpul procesului de cercetare a căutărilor descoperi expresia: „adidași cu talpă roșie”.
Acest cuvânt cheie este dificil de utilizat în mod natural. De exemplu, nu ai începe o postare pe blog cu „Cauți adidași cu talpă roșie?”. Pur și simplu nu este firesc.
În schimb, este recomandat să utilizezi o versiune a acestui termen care se citește bine și are sens. În acest exemplu, poți folosi „10 modele de adidași cu talpă roșie”.
Google este suficient de inteligent pentru a ști că articolul tău „10 modele de adidași cu talpă roșie” este o potrivire bună pentru termenul de căutare „adidași cu talpă roșie”.
- Concentrează-te pe long-tail keywords cu concurență rezonabilă -> cel puțin în începutul campaniei de SEO. Acestea sunt cele pentru care vei vedea cel mai rapid creșteri;
- Află unde trebuie să plasezi cuvintele.
Utilizarea cuvintelor cheie în conținutul tău (cunoscut și ca „SEO pe pagină”) este o parte importantă a clasării site-ului afacerii tale pe Google. Acest lucru se datorează includerii termenilor corect, pentru a ajuta Google să determine despre ce este pagina ta.
În general, conținutul va avea performanțe mai bune atunci când incluzi cuvinte cheie în:
- Titlurile paginilor;
- Etichete de titlu;
- Metadescrieri;
- Etichete Alt;
- Anteturi.
În ce cantitate ar trebui să le folosești?
Nu există un răspuns exact la această întrebare. În schimb, este recomandat să folosești cuvintele cheie potrivite atunci când trebuie și când se potrivesc în context. Creșterea numărului de termeni-cheie pe o pagină doar pentru a include cât mai multe nu este o idee bună, deoarece poate diminua calitatea conținutului.
În timp ce acestea ajută la clasarea unei pagini în căutări, dacă nu sunt utilizate în mod eficient și conținutul nu este de o calitate rezonabilă, nu vor conta.
Întrebări frecvente și răspunsurile lor:
Q: Ce înseamnă cuvinte cheie?
Cuvintele cheie reprezintă cuvintele și expresiile pe care le introduci în motoarele de căutare ( Google) pentru a găsi ceea ce cauți.
✔️ Nu ezita să ne contactezi pentru orice fel de întrebare legată de creșterea ta în motoarele de căutare.
Q: Din câte cuvinte ar trebui să fie formate cuvintele cheie?
În mod ideal, acestea ar trebui să fie expresii de 2-4 cuvinte, dar pot fi și mai lungi de atât în anumite contexte. De exemplu, termenii de tip întrebare pot conține uneori și mai mult de 5 cuvinte, iar acest fapt nu le clasifică ca fiind nepotrivite. Totul depinde de subiectul urmărit.