TikTok SEO

optimizare seo tik tok

Află care sunt factorii de rankare pentru tiktok seo și cum poți să îți imbunățătești conținutul

TikTok este o platformă în plină expansiune, care și-a depășit doar rolul de entertainment. Este un loc în care utilizatorii merg să se informeze, să caute reviews, să cumpere produse și să se relaxeze. Orice brand care nu se regăsește aici, pierde zilnic din potențialii clienți pe care ar putea să-i obțină dacă ar posta activ pe această platformă. Însă cum faci să ai succes pe TikTok? Pentru că știm cu toții ca nu se rezumă totul doar la postat.

Ei bine, în acest articol îți vom prezenta tot ce ai nevoie să știi despre acest canal, algoritmul sau și mai ales TikTok SEO.

 

De ce este important TikTok SEO?

Optimizarea conținutului TikTok pentru SEO poate fi extrem de benefică pentru a crește vizibilitatea și implicarea conținutului tău pe platformă și pentru a atrage un public mai larg. Prin utilizarea cuvintelor cheie relevante în descrierea videoclipurilor și în hashtag-urile utilizate, poți atrage un trafic mai bine direcționat către videoclipurile tale, sporind astfel șansele de a deveni viral și de a-ți crește numărul de followeri.

De asemenea, TikTok a adăugat recent mai multe caracteristici pentru a sprijini creșterea descoperirii videoclipurilor pe platformă, precum ar fi extinderea câmpului de descriere video de la 300 de caractere la 2.200 și posibilitatea de a edita legendele. Accentul principal este pus pe îmbunătățirea elementului de căutare al videoclipurilor și pe conectarea acestuia cu utilizatorii interesați. Algoritmul TikTok colectează informații despre videoclipuri pentru a determina subiectul și publicul potențial interesat, astfel încât să le ofere utilizatorilor conținut adecvat și relevant.

Astfel spus, este important să urmărești strategiile și tendințele de optimizare pentru SEO pentru a obține succes pe TikTok. Utilizarea cuvintelor cheie potrivite, postarea frecventă și relevantă, precum și interacțiunea cu publicul potențial sunt elemente esențiale pentru a obține vizibilitate și a crește urmăritorii.

 

 

Principiile din spatele algoritmului TikTok

Algoritmul TikTok este un sistem de recomandare care determină ce videoclipuri vor apărea pe For You Page (pagina ta unică și foarte personalizată pentru tine).

Practic, nu vor exista doi utilizatori care să vadă aceleași videoclipuri pe pagina lor de For You Page, iar videoclipurile pe care le vezi se pot schimba în timp, în funcție de preferințele tale de vizionare și chiar de starea ta de spirit actuală.

Iată cum definește însuși TikTok algoritmul paginii TikTok Pentru tine:

„Un flux de videoclipuri curatoriat în funcție de interesele tale, facilitând găsirea conținutului și a creatorilor pe care îi iubești… alimentat de un sistem de recomandări care oferă fiecărui utilizator conținut care este posibil să fie de interes pentru acel utilizator anume.”

 

Factorii de rankare TikTok SEO?

Pentru a oferi utilizatorilor conținut relevant pe pagina principală a platformei, algoritmul TikTok utilizează o serie de semnale complexe de clasificare. Aceste semnale includ informații video, precum conturile urmărite sau cu care s-a interacționat, setările dispozitivului, precum ar fi locația și limba, dar și semnale audio și hashtag-uri. Practic, în esență, algoritmul TikTok analizează o mulțime de date pentru a determina ce conținut ar putea fi interesant pentru un anumit utilizator și îl prezintă în consecință pe pagina FYP.

factori de rankare tik tok seo

Însă, chiar dacă există mai multe aspecte care pot influența algoritmul TikTok, iată care sunt 3 dintre cele mai importante optimizări de clasificare:

Informație video

Pentru a oferi conținutul cel mai relevant și interesant, algoritmul ia în considerare informațiile video. Cuvintele cheie din legendă, sunetele, hashtag-urile, efectele și chiar conținutul video (adică transcrierile video) sunt toate factori importanți care pot influența algoritmul și pot afecta potențialul videoclipului tău de a ajunge la un public mai larg pe platforma TikTok.

Interacțiunea utilizatorului

Un alt aspect important pentru clasificarea conținutului pe TikTok este reprezentat de interacțiunile și vizionările unui videoclip, care indică faptul că utilizatorii sunt interesați de conținutul respectiv. Astfel, conținutul care primește un număr mare de like-uri, comentarii, share-uri, finalizări și vizionări repetate are șanse mai mari să fie afișat unui public mai larg. Interacțiunile cheie ale utilizatorilor includ, printre altele, aprecieri, comentarii, partajări, finalizări și vizionări repetate, precum și urmărirea contului creatorului.

Setările dispozitivului

Algoritmul TikTok ia în considerare setările dispozitivului tău pentru a se asigura că îți prezintă conținut relevant. Setările vizate sunt următoarele:

 • Locația postării: algoritmul va afișa videoclipuri care sunt populare în zona geografică respectivă;
 • Preferințele lingvistice: algoritmul va afișa videoclipuri în limba preferată a utilizatorului, dacă acesta este disponibilă;
 • Tipul de dispozitiv mobil: algoritmul va afișa conținut optimizat pentru tipul de dispozitiv mobil pe care îl utilizezi.

Conținutul video

Pentru a putea recomanda videoclipuri cu subiecte care te interesează, TikTok trebuie să înțeleagă despre ce este vorba în fiecare videoclip. Acest lucru implică analizarea mai multor elemente din videoclipurile încărcate pentru a putea obține o înțelegere cât mai bună a conținutului și a tonului emoțional. Aceste elemente sunt reprezentate de:

 • Elementele vizuale ale videoclipului: platforma poate detecta și colecta caracteristici și trăsături despre obiecte, peisaje și părți ale corpului prezente în videoclip pentru a modera conținutul și a alimenta algoritmul de recomandări;
 • Partea audio: TikTok poate procesa cuvintele rostite în videoclip pentru a înțelege mai bine subiectul;
 • Textul peste videoclip: adăugarea textului peste videoclip ajută la înțelegerea conținutului și poate oferi un semnal mai puternic pentru algoritmul de clasificare;
 • Titlu și hashtag-uri: acestea sunt semnalele primare pe care TikTok le folosește pentru a înțelege despre ce este vorba într-un videoclip și pot afecta implicarea și descoperirea.
 • Sunetele TikTok: sunetul folosit într-un videoclip este un factor de clasificare important și poate afecta performanța conținutului. Sunetele care sunt în tendințe pot primi un impuls de clasament pentru o perioadă scurtă de timp, deoarece se potrivesc cu preferințele utilizatorilor.

Limbajul conținutului

În contul de TikTok există trei preferințe lingvistice pe care le poți seta: limba aplicației, limbile preferate și limba de traducere. Poți selecta mai multe limbi preferate, iar platforma îți va cere să selectezi limbile pe care le înțelegi sau poți alege doar o singură limbă pentru aplicație. și una pentru traducerile automate de conținut.

Localitatea creatorului

Nu există o specificație clară cu privire la modul în care TikTok folosește locația ca factor de clasificare, dar știm că acest lucru se întâmplă. Există o bănuială care consideră că proximitatea dintre utilizatori și creatori are un impact asupra clasificării, dar nu se știe în ce măsură acest aspect este luat în considerare.

Pentru a urmări locația utilizatorilor, TikTok utilizează informații despre cartela SIM, adresa IP și, cu permisiunea utilizatorului, GPS-ul.

 

 

Cum să îți optimizezi videoclipurile cu TikTok seo?

Deoarece atingerea publicului potrivit îți va crește rata de implicare, iar creșterea ratei de implicare îți va extinde audiența, este foarte important să știi ce faci încă din prima etapă. Cu doar câteva tactici, îți poți îmbunătăți strategia SEO TikTok și să atragi publicul dorit.

optimizare video tik tok seo

Iată ce trebuie să iei în considerare înainte de a deveni viral:

 

Înțelegerea nevoilor publicului și intenția căutărilor

Unul dintre cele mai importante aspecte ale SEO TikTok este înțelegerea publicului tău. Faptul că știi cine sunt și ce caută te poate ajuta să creezi conținut care să rezoneze cu ei.

Dacă ești deja activ pe TikTok, este posibil să ai deja o idee bună despre ceea ce îi place publicului tău. Dacă nu, ia în considerare posibilitatea de a-ți acorda ceva timp pentru a-i cunoaște mai bine. Uită-te la videoclipurile la care reacționează și la hashtag-urile pe care le folosesc. De asemenea, uită-te la comentariile și mesajele pe care ți le trimit. Acest lucru te poate ajuta să-ți faci o idee despre interesele lor, astfel încât să poți crea conținut adaptat pentru ei.

De ce contează acest lucru pentru SEO? Ei bine, înțelegerea publicului tău te poate ajuta să creezi titluri și descrieri mai bune pentru videoclipuri, făcându-le mai ușor de găsit în căutările TikTok. În mod similar, dorești să creezi conținut pe care publicul tău dorește să îl vadă sau conținutul pe care îl caută deja. Acest lucru îți poate oferi un avantaj atunci când vine vorba de a fi descoperit și de noi audiențe.

 

Selectarea și folosirea cuvintelor cheie potrivite pentru videoclip

Cercetarea cuvintelor cheie este o parte esențială a SEO tradițional, așa că este logic să o folosești și pe TikTok. Află ce cuvinte sau fraze folosește publicul tău țintă atunci când caută conținut similar.

Nu uita să ieii în considerare diferite moduri de formulare a unui subiect, precum și cuvinte-cheie conexe. Poți face acest lucru prin intermediul unor instrumente precum Google Ads Keyword Planner, SEMrush, Ahrefs și altele.

Este important de menționat că aceste instrumente oferă date de la Google însuși,nu de la TikTok deoarece SEO în TikTok este foarte nou momentan. În prezent, nu există instrumente SEO TikTok care să-ți poată spune ce caută oamenii pe această platformă.

Însă, există și o altă modalitate, care deși poate consuma mai mult timp, este posibil să fie mai relevantă. Cel mai bun mod de a afla ce caută oamenii pe TikTok este să folosești direct platforma. Pur și simplu intri în TikTok, deschizi bara de căutare și introduci orice cuvinte cheie pe care le-ai extras din cercetarea cuvintelor cheie de pe platformele menționate mai sus.

TikTok va completa automat bara de căutare cu cele mai populare cuvinte cheie legate de interogarea ta. Uită-te prin ceea ce îți arată și selectează orice cuvinte cheie care se potrivesc cu conținutul tău.

Dacă dorești să vezi și mai multe idei de cuvinte cheie, încearcă să tastezi cuvântul cheie urmat de o singură literă. TikTok îți va afișa apoi toate cuvintele cheie conexe care încep cu interogarea ta și cu litera pe care ai introdus-o.

Poți continua să repeți acest proces până când vei avea o listă de hashtag-uri și cuvinte cheie relevante pe care să le folosești în strategia ta de SEO TikTok.

 

Determinarea strategiei de hashtag

Unul dintre cele mai evidente aspecte de optimizare pe care trebuie să te concentrezi în ceea ce privește TikTok este utilizarea hashtag-urilor.

Găsirea hashtag-urilor care sunt populare și valorificarea lor te poate ajuta să ajungi la un public mai larg și să obții rezultate mai bune. Poți utiliza atât hashtag-urile în trend, cât și cuvintele cheie cu volum mare și long tails.

Folosind cuvintele cheie cu volum mare ca hashtag-uri poate ajuta la expunerea conținutului tău unui public mai larg, care caută produse sau servicii similare.

Încearcă să utilizezi între 3 și 4 cuvinte cheie relevante pentru afacerea ta ca hashtag-uri. Evită hashtag-urile care nu sunt relevante pentru nișa ta, deoarece acestea pot afecta credibilitatea și experiența utilizatorului.

 

Colaborarea cu alți creatori și inspirația de la aceștia

Colaborarea cu alți creatori este o strategie excelentă pentru a-ți crește expunerea și a-ți îmbunătăți angajamentul pe TikTok. Prin lucrul cu alți creatori, ai posibilitatea de a ajunge la publicul lor și, în același timp, de a introduce propriul public către ei. În plus, colaborarea cu alți creatori poate adăuga valoare conținutului prin aducerea de perspective noi și abordări creative.

Poți colabora cu alți creatori prin diferite modalități, precum ar fi împărtășirea videoclipurilor, crearea unui videoclip împreună sau chiar organizarea unui concurs pentru a implica și mai mult publicul.

Este important să cauți creatori care sunt relevanți pentru nișa ta sau care au un public similar. Cu toate acestea, chiar și colaborarea cu creatori care nu sunt din aceeași nișă poate fi benefică, deoarece poate atrage noi audiențe către cont și poate duce la creșterea razei de acțiune și a vizualizărilor. Cu toatea astea, este important să te asiguri că colaborarea cu alți creatori este autentică și nu pare forțată sau comercială.

 

Interacțiunea cu alte conturi

Construirea de relații cu alte conturi pe TikTok poate fi altă modalitate pentru îmbunătățirea SEO și creșterea popularității contului. Acest lucru se datorează faptului că interacțiunea cu alți creatori și audiență poate crește expunerea și angajamentul pentru conținutul tău.
Pentru a construi relații cu alți creatori și afaceri din zona ta de nișă, este important să faci o listă cu aceștia și să comentezi în mod regulat la videoclipurile lor. De asemenea, poți urmări audiența ta și să interacționezi cu postările lor, astfel încât să poți dezvolta o relație puternică cu aceștia.

 

Folosirea altor rețele sociale

Deși TikTok poate fi un motor de căutare popular, nu trebuie să ignori celelalte platforme de social media și site-uri web. După ce ai construit un număr semnificativ de urmăritori pe TikTok, este important să-i redirecționezi către alte platforme pentru a obține mai multe oportunități de engagement și vânzări.

Asigură-te că incluzi link-uri către alte platforme de social media și site-uri web relevante în biografia ta de TikTok, astfel încât utilizatorii să poată găsi ușor informații suplimentare despre tine și conținutul tău. De asemenea, poți utiliza videoclipurile TikTok pentru a ghida publicul către locurile în care își pot achiziționa produsele, dacă ai un business de acest fel.

De asemenea, poți utiliza celelalte platforme de social media pentru a-ți promova conținutul TikTok și a-i redirecționa pe urmăritorii către acesta. Postarea de conținut TikTok pe alte platforme, precum ar fi Instagram și Facebook, poate ajuta la creșterea expunerii și angajamentului pentru conținut și la atragerea de noi urmăritori pe TikTok.

cum sa gasesti cuvinte relevante pentru tiktok

 

 

Cum să găsești cuvinte relevante pentru TikTok?

Găsirea cuvintelor relevante pentru TikTok este importantă pentru optimizarea SEO a conținutului tău. Iată câțiva pași pentru a găsi cuvinte cheie relevante pentru TikTok:

 • Caută cuvinte cheie populare: Începe prin căutarea cuvintelor cheie populare pe TikTok, folosind funcția de căutare a aplicației. Încearcă să găsești cuvinte care sunt relevante pentru conținutul tău și care au o popularitate semnificativă pe platformă.
 • Folosește instrumente de cercetare a cuvintelor cheie: Există o serie de instrumente online care pot ajuta la găsirea cuvintelor cheie relevante pentru TikTok. De exemplu, Google Keyword Planner și SEMrush sunt instrumente gratuite sau contra cost, care pot fi utilizate pentru a identifica cuvinte relevante și a afla mai multe despre volumul de căutare și concurența.
 • Studiază concurența: Urmărește conturile concurenților tăi pe TikTok și studiază cuvintele pe care le folosesc în conținutul lor. Poți să te inspiri din acestea și să găsești cuvinte relevante pentru propriul tău conținut.
 • Explorează hashtag-urile: Hashtag-urile sunt importante pentru optimizarea SEO pe TikTok. Încearcă să găsești hashtag-uri populare care sunt relevante pentru conținutul tău și care au o popularitate semnificativă pe platformă. Folosește un număr adecvat de hashtag-uri pentru a îmbunătăți vizibilitatea conținutului tău.
 • Analizează datele și feedback-ul: Analizează datele și feedback-ul pe care le primești pentru conținutul tău. Observă care sunt cuvintele cheie care generează cel mai mult engagement și ajustează strategia de SEO în consecință.

 

 

Tipuri de conținut pe care TikTok nu le recomandă

Există anumite tipuri specifice de conținut pe care TikTok nu le recomandă utilizatorilor, iar acestea sunt următoarele:

 • Conținut duplicat;
 • Conținut care este considerat spam;
 • Conținut împotriva siguranței minorilor;
 • Sporturi și cascadorii periculoase;
 • Conținut în mod evident sexualizat ;
 • Conținut despre produse din tutun și alcool.
viitorul in tik tok seo

 

 

Viitorul în TikTok SEO

TikTok SEO este un factor din ce în ce mai important pentru creatorii și afacerile care doresc să își crească prezența pe platformă și este încă la început. Pe viitor, acesta se va dezvolta și va deveni un factor cheie pentru succesul oricărui cont de TikToK.

Așadar, iată câteva potențiale evoluții care ar putea modela viitorul TikTok SEO:

 • Modificări ale algoritmului: Algoritmul TikTok evoluează în mod constant și este foarte probabil ca viitoarele modificări să aibă un impact asupra SEO. De exemplu, este posibil ca TikTok să prioritizeze anumite tipuri de conținut sau anumiți parametri de implicare în algoritmul său, ceea ce ar putea afecta modul în care creatorii își optimizează videoclipurile.
 • Creșterea concurenței: Pe măsură ce tot mai mulți creatori și afaceri se alătură platformei, va deveni din ce în ce mai competitivă clasarea pentru anumite cuvinte cheie și hashtag-uri. Acest lucru înseamnă că strategiile SEO vor trebui să devină mai sofisticate și bazate pe date pentru a rămâne în fața curbei.
 • Integrarea cu alte platforme: Este posibil ca TikTok să continue să integreze alte platforme, precum ar fi Instagram și YouTube, ceea ce ar putea avea un impact asupra modului în care este abordat SEO pe aceste canale diferite.
 • Accent pe conținutul de calitate: Algoritmul TikTok prioritizează deja conținutul de înaltă calitate și atractiv, iar acest lucru va continua probabil și în viitor. Creatorii și afacerile care se concentrează pe producerea de conținut convingător, care rezonează cu publicul TikTok vor avea probabil cel mai mare succes cu SEO.
 • Marketingul de influențare: Marketingul influencerilor este o strategie cheie pentru multe afaceri pe TikTok, iar acest lucru este probabil să continue și în viitor. Creatorii cu un număr mare de urmăritori ar putea avea mai multă influență asupra rezultatelor căutărilor, ceea ce ar putea avea un impact asupra strategiilor SEO pentru întreprinderi și mărci.

 

 

TikTok vs. Google

În comparație cu Google, TikTok are un scop diferit și o bază de utilizatori diferită. Cu toate acestea, s-a raportat că TikTok fură din cota de piață de căutare a Google, conform declarațiilor făcute de Google. Unul dintre motive este faptul că persoanele mai tinere, în special cele din generația Z (18-29 de ani), folosesc TikTok mai mult ca motor de căutare, iar acest lucru se datorează faptului că platforma le economisește timp.

De exemplu, un utilizator ar putea apela la TikTok pentru a găsi recenzii despre cele mai bune creme de ochi pentru cearcăne sau alte produse de înfrumusețare. Acest lucru reprezintă o oportunitate pentru branduri de a crea conținut relevant care să vizeze aceste interogări de căutare.

Cercetările arată, de asemenea, că aproximativ 40% dintre tineri folosesc TikTok sau Instagram în locul Google atunci când caută un loc unde să ia masa de prânz. Generația tânără nu are răbdare să citească un blog sau să urmărească un videoclip de 10 minute pentru a găsi un răspuns la întrebarea lor. Ei vor răspunsuri instantanee, iar aici intervine TikTok.

Deoarece videoclipurile TikTok au o durată scurtă în general, oamenii consideră că este mai ușor și mai rapid să consume informații și să obțină o soluție la problemele lor. În plus, TikTok oferă întreprinderilor posibilitatea de a ghida clienții prin călătoria cumpărătorului, de la conștientizare până la conversie, într-un ritm mult mai rapid.

Oamenii preferă să folosească acest canal social ca motor de căutare pentru a găsi cele mai bune restaurante, sfaturi de modă, sfaturi de călătorie, servicii, produse și multe altele. Iar astfel, prin utilizarea eficientă a SEO TikTok, îți poți îmbunătăți gradul de conștientizare a mărcii, traficul și conversiile.

Întrebări și răspunsuri frecvente

Cum se folosește SEO în TikTok?

SEO în TikTok poate fi folosit prin utilizarea cuvintelor cheie relevante în descrierea videoclipului, prin utilizarea etichetelor adecvate și prin crearea unui conținut de calitate, care va crește engagementul utilizatorilor și implicit vizibilitatea în căutările organice.

Este folosit TikTok mai mult decât Google?

Nu, Google este încă cel mai utilizat motor de căutare în lume, cu o cotă de piață de peste 90%. TikTok este o platformă populară de rețele sociale, dar nu este un motor de căutare și nu poate fi comparată cu Google în ceea ce privește numărul de utilizatori sau volumul de căutări efectuate.

Practica bate teoria.

Vrei să înveți SEO, aplicat, pe clienți și situații reale? Programează un call de 15 minute cu Matei în Calendly și hai să creem o situație win-win!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *