Ce este conținutul evergreen?

Conținutul evergreen este un tip de conținut online care rămâne relevant și util pentru o perioadă lungă de timp, indiferent de tendințe sau de actualitatea momentului.

Spre deosebire de conținutul.. să-i zicem efemer, care își pierde valoarea – și traficul – rapid, conținutul evergreen are o durată de viață mult mai lungă și continuă să atragă trafic organic și să genereze valoare pentru site-ul web pe care este găzduit.

De ce-ai vrea să ai așa ceva pe site?

Pentru că te ajută cu educarea potențialilor clienți/cumpărători. De regulă, într-un articol evergreen răspunzi la întrebări recurente ale celor care și-ar dori să aibă de-a face cu businessul tău. Dacă ești pedodont și scrii un articol pe marginea subiectului ”cu ce trece durerea de masea la copii”, termen cu 350 de căutări lunare, din acei 350 de oameni care caută lunar termenul ăsta – și văd pagina ta în rezultatele de căutare, odată ce-ai ajuns cu ea acolo – te vor avea în cap atunci când vor vrea să folosească serviciile unui stomatolog pentru copii (dacă se află relativ în zona ta).

Pentru că îți dă trafic organic pe termen lung. Nu crezi că îți este util să ai vizitatori care intră cu regularitate pe site (și nu neapărat aceiași, dar totuși în mod recurent)? Dacă topicul este evergreen, atunci și traficul este… evergreen.

Credibilitate. Dacă tu scrii 5 articole despre durerea de măsea la copii, abordând diverse subiecte conexe, atunci asta înseamnă că ai cât de cât idee despre durerea de măsea a copiilor.

Conținutul evergreen merge de la sine și nu mai trebuie să-i fac nimic?

Și da, și nu.

Ce vreau să zic cu asta?

Că da, odată făcut, ăla e. Ai un produs finit care îți va aduce trafic pe blog și luna asta, și luna viitoare și cealaltă. Nu trebuie să faci conținut pe marginea aceleiași teme în fiecare lună ca să ai, pe baza ei, trafic din Google (spre deosebire de rețelele sociale, unde o postare are perioada ei de viralitate, iar acolo trebuie să postezi constant pe marginea aceluiași subiect ca să fii văzut ca relevant pe marginea lui).

Totodată, există cel puțin 2 factori care intervin de la un timp: competiția, care a văzut la rândul ei oportunitatea de trafic și a creat o resursă pe propriul blog (probabil mai bună sau mai bine optimizată). Iar al doilea factor este schimbările din domeniu. Ceea ce poate face ca articolul tău să nu mai rămână (la fel de) relevant pentru termenul targetat. Iar pentru acest lucru, odată la un an sau un an jumătate (sau poate doar în momentul în care traficul organic începe să stagneze, nu mai crește) executăm un audit de content, care scoate la iveală ce articole trebuie îmbunătățite, și cum. Și astfel adăugăm informație mai relevantă sau nouă, care să surclaseze încă o dată competiția, sau să țină în continuare pasul cu schimbările din domeniu.

Condiți în care conținutul evergreen este cel mai util

Conținut de înaltă calitate

Dacă alegi să scrii tu însuți/însăți conținutul, noi făcând doar structurile de articol pentru tine, trebuie să atenție la a fi de înaltă calitate. Acesta va fi primul (și unul dintre cei mai importanți) avantaj competitiv.

Conținut optimizat pentru motoarele de căutare (Google)

Dacă scrii articole și vrei să obții trafic a la long cu ele, atunci o bună metodă de a face acest lucru este să le optimizezi dpdv SEO. Cu asta te putem ajuta noi, prin structura atât de necesară un articol care are succes în Google.

Actualizări periodice

Aici revin la punctul de mai sus, legat de îmbunătățiri. Când vedem că stagnează (sau chiar scade) traficul, facem un audit de content și vedem care-s principalele articole ce trebuie îmbunătățite, în vederea ”reabilitării” traficului.

Rezultatele (dacă vorbim de cifre) depind de buget și de nivelul de implicare a antreprenorului în această parte din businessul lui.

Practica bate teoria.

Vrei să afli mai multe despre SEO, aplicat, pe clienți și situații reale? Programează un call de 15 minute cu Matei în Calendly și hai să creem o situație win-win!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *