Ce este un cod de eroare 404: ce înseamnă și cum să-l remediez?
Știi momentul acela când ai nevoie de o informație cât mai repede, dar în loc să o găsești te tot lovești de diverse erori? Cum te simți în acel moment? Vei mai apela vreodată la acel site în viitor?
Acum că ți-ai imaginat asta, cum crezi ca se simt potențialii tăi clienți atunci când se lovesc de erori pe site-ul afacerii tale? Probabil că nu prea plăcut, iar fix ăsta este motivul pentru care ai nevoie să știi ce reprezintă o eroare 404 și cum poate fi ea remediată.
Table of contents
- Ce reprezintă eroarea 404?
- Alte denumiri sub care poate fi afișată această eroare
- Care sunt motivele pentru care apare acest tip de eroare?
- De ce trebuie rezolvată eorarea 404?
- Cum poți identifica paginile de pe siteul tău afectate de http 404?
- Cum poți rezolva problemele de tipul page not found?
- Erori similare cu eroarea 404
Ce reprezintă eroarea 404?
Ori de câte ori o pagină se încarcă într-un browser, aceasta primește un cod de stare (de răspuns) în antetul HTTP care, de obicei, nu este vizibil pentru spectatori. Aceste răspunsuri sunt grupate în cinci categorii:
- 100-199 – răspunsuri informaționale;
- 200-299 – răspunsuri de succes;
- 300-399 – redirecționări;
- 400-499 – erori ale clientului;
- 500-599 – erori de server.
Eroare 404 se încadrează în categoria 400-488 și reprezintă un tip foarte specific de eroare client. Atunci când aceasta apare afișată pe ecran indică faptul că o pagină solicitată nu poate fi găsită.
Alte denumiri sub care poate fi afișată error 404
Eroare 404 mai poate fi afișată pe ecran și în felul următor:
- 404 Error;
- 404 Not Found;
- Error 404;
- The requested URL [URL] was not found on this server;
- HTTP 404;
- Error 404 Not Found;
- 404 File or Directory Not Found;
- HTTP 404 Not Found;
- 404 Page Not Found;
- Error 404. The page you’re looking for can’t be found.
Care sunt motivele pentru care apare acest tip de eroare?
Declanșatorul tipic pentru un mesaj de eroare 404 este atunci când conținutul site-ului web a fost eliminat sau mutat la o altă adresă URL. Însă, cu toate astea, acesta poate să nu fie singurul motiv.
Eroare poate apărea și din alte motive, iar acestea sunt următoarele:
- Adresa URL sau conținutul său (precum ar fi fișierele sau imaginile) a fost fie ștearsă, fie mutată (fără a ajusta în consecință nicio legătură internă);
- Adresa URL a fost scrisă incorect (în timpul procesului de creare sau a unei reproiectări), a fost conectată incorect sau a fost introdusă incorect în browser;
- Serverul responsabil pentru site-ul web nu rulează sau conexiunea este întreruptă;
- Numele de domeniu solicitat nu poate fi convertit la un IP de către sistemul de nume de domeniu (DNS);
- Numele de domeniu introdus nu mai există.
De ce trebuie rezolvată eroarea 404?
Un număr mare de erori 404 ar putea cauza probleme mari pentru site-ul tău și strategia SEO. Deși acestea nu reprezintă un factor de clasare în sine ( iar Google nu penalizează direct pentru existența lor), cu cât site-ul are mai multe link-uri întrerupte, cu atât va fi mai greu pentru Google și pentru alte motoare de căutare să acceseze cu crawlere site-ul.
De asemenea, aceasta eroare poate duce și la rate de respingere foarte mari, deoarece utilizatorii tind să părăsească un site când se lovesc de vreo eroare. Și, spre deosebire de erorile 404, ratele de respingere sunt un soi de factor de clasare, iar Google ar putea penaliza site-ul tău dacă aceasta rată este prea mare.
Cum poți identifica paginile de pe site-ul tău afectate de http 404?
Există numeroase instrumente gratuite disponibile care te pot ajuta să găsești mai ușor aceste link-uri întrerupte.
Iată trei dintre cele mai bune și mai cunoscute sunt tipuri de astfel de instrumente:
- Google Search Console (cunoscută anterior sub numele de „Google Webmaster Tools”) – dacă ai deja un cont Google și ai înregistrat site-ul web acolo, ar trebui să utilizezi această opțiune. Orice erori 404 găsite de crawler-ul Google sunt afișate în instrumentul web și pot fi corectate aici. De asemenea, funcțiile suplimentare îți permit să găsești erori în fișierele robots.txt și să utilizezi statisticile de accesare cu crawlere pentru a afla cât de des a fost accesat cu crawlere de către Google site-ul tău.
- Dead Link Checker – unul dintre cele mai simple și mai rapide instrumente pentru găsirea paginilor 404 legate atât intern, cât și extern este acesta. Cu această aplicație web pur și simplu introduci adresa URL a site-ului pe care dorești să-l inspectezi și apoi începi verificarea. Aici ai posibilitatea de a verifica o singură pagină web sau un site întreg. Aplicația listează toate paginile de eroare urmărite cu coduri de stare și URL.
- W3C Link Checker – acest instrument online de la World Wide Web Consortium (W3C) este deosebit de detaliat atunci când vine vorba de testarea paginilor individuale ale site-urilor web, astfel încât procesul durează mai mult pentru a verifica linkurile decât în cazul altor site-uri web. W3C Link Checker funcționează la fel ca Dead Link Checker: introduci adresa URL și lași instrumentul să facă restul. De asemenea, este posibil să adăugi și detalii suplimentare.
Cum poți rezolva problema de tip page not found?
Dacă primești o eroare 404 când încerci să accesezi o anumită pagină web, nu este întotdeauna clar ce a mers prost exact.
Iată câteva modalități prin care poți încerca să rezolvi o eroare 404:
- Reîncarcă pagina web apăsând F5, făcând click/atingând butonul de reîmprospătare/reîncărcare sau încercând din nou adresa URL din bara de adrese. Eroarea 404 Not Found poate apărea din mai multe motive, chiar dacă nu există nicio problemă reală, așa că uneori o simplă reîmprospătare va încărca adesea pagina pe care o cauți.
- Verifică dacă există erori în adresa URL. De multe ori, această eroare apare deoarece adresa URL a fost introdusă greșit sau linkul care a fost selectat indică adresa URL greșită.
- Deplasează câte un nivel de director în URL-ul până când găsești ceva. De exemplu, dacă fujix-optimization.com/motoare-de-cautare/b/a/ a dat eroarea 404 Not Found, treci la fujix-optimization.com/motoare-de-cautare/b/. Dacă nu merge nici așa, treci la fujix-optimization.com/motoare-de-cautare/. Acest lucru ar trebui să te conducă către ceea ce cauți sau cel puțin să confirme că nu mai este disponibil.
- Caută pagina dintr-un motor de căutare popular. Este posibil să ai pur și simplu adresa URL complet greșită, caz în care o căutare rapidă pe Google sau Bing ar trebui să te ducă unde îți dorești. Dacă găsești pagina pe care o cauți, actualizează marcajul sau favoritul pentru a evita eroarea HTTP 404 în viitor.
- Șterge memoria cache a browserului tău dacă ai vreo indicație că mesajul 404 ar putea fi doar pentru tine. De exemplu, dacă poți accesa adresa URL de pe telefon, dar nu de pe laptop, ștergerea memoriei cache din browserul laptopului ar putea fi de ajutor. De asemenea, poți lua în considerare ștergerea cookie-urilor browserului tău sau cel puțin a celor implicate cu site-ul web în cauză, dacă ștergerea cache-ului nu a funcționat.
- Schimbă serverele DNS utilizate de computerul tău. Dar numai dacă un întreg site web îți dă o eroare 404, mai ales dacă site-ul este disponibil pentru cei din alte rețele (de exemplu, rețeaua ta de telefonie mobilă sau a unui prieten).
- Contactează direct site-ul. Dacă au eliminat pagina pe care o cauți, atunci eroarea 404 este complet legitimă și ar trebui să îți poată spune asta. Dacă au mutat pagina și generează erori în loc să redirecționeze vizitatorii către nouă pagină, vor fi bucuroși să audă de la tine, astfel încât să poată rezolva problema.
Dacă site-ul tău este cel afectat de această eroare, iată patru moduri prin care o poți repara:
- Redirecționează eroarea 404: redirecționarea utilizatorilor către o altă pagină relevantă este cea mai simplă modalitate de a remedia erorile 404 de pe site-ul tău. Asigură-te totuși că îi redirecționezi către ceva relevant.
- Restaurează pagina: dacă descoperi că există încă o cerere mare pentru o pagină pe care ai șters-o și nu există o pagină potrivită către care să redirecționezi utilizatorii, ia în considerare restaurarea paginii originale.
- Corectează link-ul: dacă există link-uri întrerupte pe site-ul tău, poți pur și simplu să editezi link-ul pentru a indica adresa URL corectă. Cu toate acestea, nu vei putea remedia link-urile de pe site-urile web pe care nu le controlezi.
- Creează o pagină 404: prin crearea unei pagini de eroare 404 personalizată, te poți asigura că nicio vizită nu este irosită.
Pagini de eroare personalizate
Unele sisteme de management al conținutului (CMS) precum WordPress, Joomla și Drupal generează automat o pagină de eroare 404 atunci când adresa URL a unui site web nu poate fi găsită. Pagina HTTP 404 este doar un simplu mesaj de eroare standard, dar cele mai multe dintre ele pot fi personalizate folosind extensii speciale CMS.
De ce ai personaliza o astfel de pagină de eroare?
A avea o pagină de eroare standard 404 este clar mai eficient decât a nu avea deloc, dar o pagină personalizată este preferată din mai multe motive. Prin furnizarea unei pagini de eroare special concepută și un mesaj creativ, ai putea să descoperi că vizitatorii sunt mai îngăduitori, iar rata de respingere va fi mult mai scăzută. Desigur, vor fi dezamăgiți să nu găsească conținutul care le-a fost promis, dar o pagină 404 originală sau amuzantă ar putea compensa. Dacă sunt făcute corect, paginile de eroare au un anumit potențial.
Asigură-te că designul mesajului de eroare se potrivește cu stilul site-ului tău și că ai deja bază pentru o pagină de eroare 404 bună, iar apoi așteaptă rezultatele.
Dacă CMS-ul site-ului tău nu oferă opțiunea de a crea sau modifica pagina de eroare 404 sau dacă site-ul se bazează exclusiv pe HTML, PHP etc., poți crea o pagină de eroare personalizată în felul următor:
- Creează o pagină de eroare („404.html” sau „404.php”) în directorul rădăcină (dacă nu există deja una).
- Deschide fișierul .htaccess (sau creează unul dacă este necesar) în directorul rădăcină, introdu-l în „ErrorDocument 404 /404.html” și salvează modificarea. Pagina de eroare va fi generată cu acest cod.
- Pentru a vedea dacă funcționează, încearcă să accesezi o pagină web indisponibilă, iar mesajul de eroare 404 ar trebui să apară în browser.
Erori similare cu eroarea 404
Alte mesaje de eroare similare cu eroarea 404 Not Found includ 400 Solicitare greșită, 401 Neautorizat, 403 Interzis și 408 Solicitare Timeout.
Eroare 410
Eroarea 410 este soră cu eroarea 404, însă are caracter permanent. Astfel îi transmiți lui Google că URL-ul respectiv nu va mai fi live niciodată.
Pentru a te documenta în acest sens accesează articolul: https://kinsta.com/knowledgebase/error-410/#the-difference-between-the-410-gone-and-the-404-not-found-error
Întrebări frecvente și răspunsurile lor:
Q: Ce reprezintă 404 not found?
O eroare 404 este un cod de stare HTTP, care îți transmite faptul că pagina pe care încerci să o accesezi nu a putut fi găsită pe serverul site-ului sau nu mai există.
Q: Cum îți poate afecta eroarea 404 site-ul?
Dacă un vizitator nu poate ajunge la conținutul sau pagina pe care o caută, este foarte posibil ca acesta să părăsească site-ul tău și să acceseze în schimb site-ul unui concurent. Iar pe lângă o experiență slabă a utilizatorului, a avea o cantitate excesivă de erori 404 poate afecta și eforturile de SEO ale site-ului, făcându-l să apară mai rar în rezultatele motoarelor de căutare.