Trăim într-o lume în care totul începe de la un simplu click.
Însă termenii care se învârt în jurul acestor click-uri pot fi amețitori sau pur și simplu imposibili uneori.
Te-ai lovit vreodată de termenul CTR și nu ai înțeles exact cum te poate ajuta să obții o perspectivă asupra performanțelor site-ului tău?
Dacă toate aceste întrebări au apărut vreodată în mintea ta, te afli în locul potrivit. În acest articol, vei afla tot ce ai nevoie să știi de CTR.
Ce înseamnă Click Through Rate?
CTR înseamnă click through rate și este un raport care arată cât de des oamenii care văd paginile site-ului tău ajung să facă și click pe acestea.
Rata de click (CTR) poate fi utilizată pentru a măsura performanța cuvintelor cheie.
Cum să calculezi CTR-ul?
Iată cum se calculează CTR-ul manual:
CTR = numărul de click-uri pe care le obține pagina ta împărțit la numărul de afișări al acestuia – click-uri ÷ afișări = CTR. De exemplu, dacă ai avut 5 click-uri pentru 100 de afișări, atunci CTR-ul ar fi 5%.
Un CTR ridicat este un indiciu al faptului că utilizatorii consideră paginile afacerii tale utile și relevante.
De ce este Click Through Rate important pentru SEO?
În SEO, CTR-ul reprezintă procentul de utilizatori care au făcut click pe pagina ta afișată organic dintr-o pagină de rezultate ale motorului de căutare (SERP). Practic, această rată de CTR îți arată cât de relevant este conținutul business-ului tău pentru interogarea de căutare a potențialilor tăi clienți.
Ratele de click scăzute pot fi un indiciu al faptului că ar trebui să reevaluezi paginile site-ului tău deoarece conținutul nu corespunde intenției de căutare a utilizatorilor.
Unde poți verifica CTR-ul?
Rata de click poate fi verificată în Google Search Console (este una dintre cele mai comune și ușoare modalități de a determina performanța paginilor tale).
Valoarea CTR implicită pe care o vezi în raportul de performanță este o medie a tuturor valorilor CTR pentru toate paginile și toate interogările pentru care se clasifică. Pentru a obține cele mai relevante rezultate pentru analiza ta, trebuie să specifici întotdeauna pagina și interogarea care te interesează.
Iată cum poți vedea care este valoarea CTR medie a paginilor tale web individuale în Search Console:
- Mergi la secțiunea Rezultatele căutării;
- Alege valoarea CTR medie deasupra graficului de performanță;
- Alege intervalul de date dorit pentru a verifica CTR-ul paginilor tale într-o anumită cronologie;
- Selectează fila Pagini de sub diagramă;
- Găsește și verifică anumite pagini cu CTR-ul lor mediu;
- Selectează interogarea;
- De asemenea, poți utiliza filtrul pentru a afișa numai acele pagini care se încadrează într-un anumit interval CTR.
Ce influențează CTR-ul rezultatelor organice?
Deși în general rezultatele de top sunt cele mai accesate de utilizatori, există și alți factori care pot influența CTR-ul rezultatelor organice:
- Google Ads
SERP-urile care conțin reclame plătite au de obicei un CTR mai mic pentru rezultate organice.
Anunțurile Google apar adesea împreună cu rezultatele organice în Căutarea Google.
Acestea pot apărea în partea de sus, de jos sau undeva la mijlocul SERP. Datorită anunțurilor plătite, rata de click a rezultatelor organice poate fi redusă semnificativ, deoarece Google Ads poate „fura” unele dintre click-urile din SERP.
- Caracteristici SERP
Numărul de click-uri pentru rezultatele organice poate scădea (sau chiar crește) în funcție de caracteristicile care sunt prezente în SERP.
De exemplu, knowledge Panel (ca funcție SERP) poate reduce semnificativ CTR-ul tuturor rezultatelor căutării, deoarece ocupă mult spațiu și oferă răspunsuri instantanee utilizatorilor Google.
- Tipul interogării
Interogările de căutare cu nume exact oferă un CTR mai mare primelor poziții, decât cele fără nume.
În general, interogările cu nume au intenție de navigare. Utilizatorii încearcă să găsească un anumit site web folosind numele său de brand în căutare. Acest lucru duce la scăderea CTR-ului altor rezultate de căutare în SERP, deoarece utilizatorul nu caută site-uri web aleatorii, ci doar pentru un brand specific.
În plus, lungimea termenului de căutare poate influența și rata de click a rezultatelor organice – cuvintele cheie long-tail pot oferi CTR mai mare, spre deosebire de termenii generali de căutare de un cuvânt/două cuvinte.
- Optimizare snippet
Un snippet bine scris și optimizat poate îmbunătăți semnificativ CTR-ul rezultatului organic în Google SERP. Utilizatorii care consideră că snippetul furnizat este relevant și atractiv pot fi mult mai interesați să facă click pe rezultat, decât pe rezultatele cu snippet generice ce cuprind descrieri și titluri automate.
Cum să îmbunătățești CTR-ul rezultatelor organice?
Rata de click a paginilor de clasare din SERP poate fi crescută prin:
- Optimizarea etichetelor de titlu (meta title);
- Furnizarea de meta descrieri (meta description) atractive;
- Crearea de adrese URL intuitive;
- Implementarea datelor structurate.
Cum poț fi făcute aceste îmbunătățiri? Ei bine, în felul următor:
- Scrie etichete de titlu atrăgătoare
Etichetele de titlu atrăgătoare sunt primul lucru care poate atrage atenția utilizatorului în căutarea din Google și, prin urmare, poate îmbunătăți semnificativ CTR-ul paginilor de clasare.
Pentru a crea un titlu bun:
- Scrie un titlu concis (să nu treci de 60 de caractere cu tot cu spații);
- Include cuvinte cheie relevante;
- Folosește numere relevante;
- Utilizează simboluri speciale.
- Optimizează meta descrierile
Meta descrierile nu sunt doar informative. Acestea pot, de asemenea, convinge utilizatorii să facă click pe pagina ta din rezultatele de căutare. Prin crearea unor descrieri bine scrise, utilizatorii pot ști imediat despre ce sunt aceste paginile și astfel, pot fi convinși să intre pe ele.
Poți îmbunătăți meta descrierile tale în felul următor:
- Scrie-le cât mai concis și corecte;
- Furnizează text original pentru fiecare dintre acestea;
- Include fraze de tip CTA (Call-To-Action) în ele;
- Folosește simboluri și caractere speciale.
- Creează adrese URL descriptive
Adresele URL descriptive și slug-urile optimizate pot oferi utilizatorilor Google o idee mai bună despre structura site-ului tău. Ele pot, de asemenea, să arate mai atractiv în SERP, spre deosebire de adresele URL generate aleatoriu.
Pentru a crea o adresă URL utilă, asigură-te că este:
- Scurtă, dar descriptivă;
- Conține cuvinte cheie focus;
- Separă cuvintele cu cratime (-).
- Folosește diverse scheme cu detalii relevante
Schemele cu detalii relevante, precum cele de tip FAQ pot crește semnificativ CTR-ul paginii din SERP. Acestea arată mult mai atractive decât fragmentele obișnuite de căutare.
Exemple de astfel de scheme sunt:
- Recenzii;
- Prețuri și date;
- Miniaturi;
- Și așa cu am menționat deja, schemă FAQ.
Întrebări frecvente și răspunsurile lor:
Q: Ce înseamnă să ai un CTR bun?
Nu există un număr universal pentru CTR care să determine dacă campaniile pot fi considerate un succes sau un eșec. Rata de clic ideală variază de la industrie la industrie, tip de campanie online sau chiar de la cuvânt cheie la cuvânt cheie.
Q: De ce poate fi scăzut CTR-ul?
Un CTR poate fi scăzut din cauza multor factori, dar cei care îl impactează în mod direct de regulă sunt: meta eticheta de titlu, meta eticheta de descriere, schema FAQ.