Informația este un instrument important.
Doar că uneori e complicat să obții informația pe care o dorești, în termenii tăi.
Ce știm cu siguranță este că motoarele de căutare reprezintă cel mai ușor mod de a obține informație.
Noi am analizat 44 de motoare de căutare, punând la fiecare în balanță avantajele, dezavantajele și alte lucruri care te-ar putea interesa despre acel motor de căutare.
Dar, înainte de a discuta motoarele de căutare însele, voi pune aici și alte informații care cred că îți vor fi de folos / de interes.
*****
Ce este motorul de căutare Brainly?
Brainly este o platformă care ajută elevii să își facă temele corect.
Mai exact, este o comunitate de partajare a cunoștințelor unde sute de milioane de elevi și experți se ajută între ei pentru a rezolva cele mai grele teme pentru acasă.
Ce este un motor de căutare?
Un motor de căutare reprezintă un software care poate fi accesat online pentru a ajuta un utilizator să caute interogarea sa pe World Wide Web.
Acesta este util deoarece efectuează o căutare sistematică pe web și afișează rezultatele care se potrivesc cel mai bine cu interogarea utilizatorului.
Rezultatele sunt de obicei preluate sub forma unei liste denumite adesea “SERP-uri” (Search Engine Results Page) sau “Pagini cu rezultate” ale motorului de căutare.
Aceste rezultate sau informații pot fi link-uri către pagini web, un amestec de imagini și videoclipuri, lucrări de cercetare, articole din ziare etc.
Cum funcționează acesta?
Deși există o varietate foarte mare de motoarele de căutare pe care le poți folosi, majoritatea dintre acestea funcționează pe baza a 3 trei principii fundamentale:
- Crawling;
- Indexare;
- Clasare.
Crawling
Pentru ca motoarele de căutare să ofere ca rezultat pagini web, acestea trebuie să le descopere mai întâi.
Deoarece nu există un singur loc unde să se localizeze toate site-urile și paginile, motoarele de căutare trebuie să caute în mod constant pagini noi și să le adauge în indexul lor.
Motoarele de căutare folosesc mai multe metode pentru a găsi paginile web.
Una dintre modalitățile folosite este urmărirea unui link de la o pagină care a fost deja crawlată/indexată.
Iar o altă modalitate este reprezentată de citirea unui sitemap.
O hartă a site-ului reprezintă un fișier de informații, precum paginile, imaginile sau videoclipurile de pe site-ul tău, care ar fi ideal să fie organizate în așa fel încât să fie mai ușor de înțeles de către roboții motoarelor de căutare.
Odată ce motoarele de căutare găsesc pagini noi, acestea le accesează cu crawlere.
Mai simplu spus, asta înseamnă că aceste crawlere se uită la paginile găsite pentru a determina topicul lor.
Acest lucru se realizează prin analizarea conținutului scris, conținutului nescris (imagini, video), aspectului vizual și aspectului general.
Site-urile web care pot fi găsite de motoarele de căutare sunt sau pot fi accesate cu crawlere într-o perioadă de câteva zile până la câteva săptămâni de la apariția lor.
Factori precum popularitatea siteului, sezonalitatea businessului și structura paginii joacă un rol foarte important în frecvența cu care site-ul tău este accesat de crawlere.
Indexare
Indexarea este procesul de includere a paginilor web în serverele motorului de căutare, pentru a le avea pregătite de afișare în rezultatele de căutare.
După ce o pagină este găsită și accesată cu crawlere, informațiile relevante sunt indexate. Cu toate acestea, este important de punctat că nu toate site-urile accesate cu crawlere sunt neapărat și relevante.
Doar pentru că o pagină este găsită și accesată cu crawlere, nu înseamnă că va fi și indexată.
Toate informațiile care sunt indexate sunt păstrate într-un index de căutare. Indicii de căutare sunt masivi ca dimensiune și scară.
De exemplu, Google are cu mult peste 100.000.000 de gigaocteți și este găzduit în aproximativ 2,5 milioane de servere din întreaga lume.
Indexurile de căutare sunt concepute pentru a mapa cererile de căutare în funcție de adresele URL, facilitând astfel procesul de căutare: utilizatorii efectuează o căutare,în schimbul căreia primesc sute de miliarde de rezultate în mai puțin de o secundă.
Clasare
Odată ce paginile sunt accesate cu crawlere și indexate, acestea sunt eligibile pentru a fi afișate într-o pagină cu rezultate ale motoarelor de căutare (SERP). Rezultatele relevante listate pe un SERP sunt în mod esențial clasate – căutările cele mai relevante sunt listate în partea de sus a paginii (adesea sub reclame), urmate de celelalte pagini, în ordine crescătoare.
Motoarele de căutare determină clasamentul acestora în funcție de mai mulți factori. Câțiva dintre acești factori includ relevanța rezultatului, calitatea, locația, autoritatea și dispozitivul de pe care se face căutarea.
Decodificarea factorilor de clasare și a aspectelor care trebuie îmbunătățite la site-ul tău reprezintă baza optimizării pentru motoarele de căutare (SEO).
Diferența dintre un motor de căutare și un browser
Motoarele de căutare și browserele web sunt două forme de tehnologie care depind una de alta. Un browser este necesar pentru a utiliza un motor de căutare și viceversa.
Deja cunoaștem definiția motorului de căutare, așa că e momentul să vorbim despre cea a browser-ului:
Un browser web este o aplicație software utilizată pentru vizualizarea și interacțiunea cu site-uri web sau fișiere HTML.
Un browser va contacta un server web și va folosi o interfață grafică (GUI) pentru a afișa vizual site-ul web pe ecranul utilizatorului.
Odată ce utilizatorul identifică o pagină web, acesta poate interacționa cu conținutul paginii.
Browserul salvează, de obicei, un istoric de navigare al utilizatorului, împreună cu module cookie și date din cache.
Bara de adrese din majoritatea browserelor funcționează ca motor de căutare încorporat.
Acum că am lămurit ce este fiecare tehnologie în parte, hai să vedem care sunt diferențele, analizând următoarele aspecte:
- scop;
- mecanism;
- mod de funcționare;
- ce date folosesc;
- câteva exemple celebre.
Browser | Motor de căutare |
O aplicație software utilizată pentru a intra în contact cu un server web și pentru a vizualiza pagini web (fișiere HTML). Paginile pot fi statice sau dinamice. | Un sistem software conceput pentru a descoperi pagini web disponibile pe internet. |
Principalele componente ale browserelor sunt user interface (UI), motorul browserului, motorul de randare, componenta de rețea, back-end-ul UI, interpretul JavaScript și stocarea datelor. | Motoarele de căutare funcționează prin intermediul a 3 elemente principale: crawler, index și clasare. |
Utilizează user interface (GUI) pentru a afișa vizual conținutul web și pentru a permite interacțiunea utilizatorului cu pagina web. | Motoarele de căutare au propriile baze de date. |
Browserele vor stoca istoricul de navigare, cookie-urile și memoria cache, cu excepția cazului în care ștergi manual aceste date sau utilizezii un mod de navigare privat. | Motoarele de căutare colectează de obicei date despre utilizatorii lor și despre interogările lor de căutare. Unele motoare de căutare, precum DuckDuckGo, se abțin de la colectarea datelor despre utilizatori. |
Browserele populare includ Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Microsoft Edge, Apple Safari și Opera. | Motoarele de căutare celebre includ Google, Bing, DuckDuckGo, Yandex și Yahoo. |
Pentru că am zis că vom vorbi la subiect despre motoarele de căutare și ce concluzii am tras, hai să facem asta.
Noi le-am împărțit în 3 mari categorii:
- motoare de căutare care nu te urmăresc;
- alte motoare de căutare populare, în afară de Google;
- motoare de căutare safe pentru copii.
Înainte de a ne apuca de research, am hotărât că ne vom pune, vizavi de fiecare în parte, cel puțin următoarele întrebări:
- mai există motorul de căutare / se mai updatează?
- cum este interfața motorului?
- cât de relevante sunt rezultatele (luăm referință Google + ce credem noi că e de bun simț)?
- pe cine ajută acest motor de căutare?
- pe cine NU ajută acest motor de căutare?
- motorul de căutare susține o cauză?
Și pentru fiecare în parte am convenit că vom face cel puțin 3 (tipuri de) căutari:
- informațională;
- locală;
- comercială.
Ești pregătit?
Motoare de căutare care nu te urmăresc
DuckDuckGo – motorul de căutare fără ad-uri
Avantaje
- Căutările nu sunt urmărite , nu stochează adresele IP și informațiile utilizatorilor;
- Nu există reclame;
- Interfață este simplă și ușor de utilizat;
- Are peste 100 de milioane de căutări pe zi;
- Au aplicație.
Dezavantaje
- Nu oferă informații personalizate;
- Rezultatele pentru căutările cu search intent local nu sunt relevante;
- Am căutat prin comparație “dentist/pediatru” și “restaurant/restaurante”. Pentru primul tip de situație a apărut local pack, pentru al doilea nu. Concluzia noastră este că pentru căutările unde este un cuvânt pe care motorul îl înțelege din limba engleză (dentist și restaurant există și reprezintă același lucru și în engleză) acolo ne afișează local pack, iar în rest nu.
Alte info/ comentarii
Wikipedia zice că: ”DuckDuckGo se distinge de alte motoare de căutare prin faptul că nu își profilează utilizatorii și arată tuturor utilizatorilor aceleași rezultate ale căutării pentru un anumit termen de căutare”, dar noi am verificat de pe 2 calculatoare diferite, din localități diferite pentru 4 cuvinte diferite, iar rezultatele nu au fost la fel. Rezultatele sunt diferite, în funcție de dispozitivul de pe care se face căutarea.
Pe desktop a fost diferit, într-o locația a apărut local Pack, iar în cealaltă nu.
Locație Piatra Neamț:
Locația: București
Iar pe mobil search intent-ul este la fel. În ambele locații a apărut Local Pack.
De asemenea, dacă cauți în Piatra Neamț termenul local ”restaurant”, în local pack rezultate vor apărea rezultate din București.
WolframAlpha – motorul de căutare pentru savanți
Avantaje
- Interfața este simplă și intuitivă;
- Poți afla date și informații pe marginea a diverse subiecte (de exemplu, știai că pagina de Wikipedia a lui Drake este vizitată de peste 10.000 de oameni zilnic?).
Dezavantaje
- se adresează doar vorbitorilor de limba engleză;
- Rezultatele sunt doar informaționale.
Alte info/ Comentarii
Conform wikipedia ”Wolfram Alpha (WolframAlpha sau Wolfram|Alpha) este un motor de căutare computațional dezvoltat de Wolfram Research. Acest serviciu online oferă răspunsuri la întrebări factuale și nu o listă de link-uri așa cum oferă motoarele de căutare obișnuite.”
”Răspunsurile oferite de Wolfram Alpha constau nu în linkuri, ci în grafice, diagrame, tabele și cifre; acesta nu va oferi doar răspunsul exact, ci va prezenta o pagină ordonată cu informații suplimentare din surse verificate.”
Startpage – caută în deplină confidențialitate
Avantaje
- Rezultatele sunt asemănătoare celor de pe Google;
- Căutările nu sunt urmărite , nu stochează adresele IP și informațiile utilizatorilor;
- Are tab-uri pentru căutări web, imagini, videoclipuri și știri;
- Oferă funcția Anonymous View. Textul „Anonymous View” apare în cadrul fiecărui articol.
Dezavantaje
- Rezultatele pentru căutările cu search intent local nu sunt relevante. Pentru cuvântul cheie cu search intent local ”pediatru” nu apare local pack, iar rezultatele din SERP sunt informaționale, nu locale.
Alte info/ Comentarii
Conform wikipedia: ”Startpage folosește rezultate de la Google , pentru care plătește. Începând cu iulie 2020, Startpage permite căutări în 82 de limbi, inclusiv bengaleză , daneză , olandeză , engleză , finlandeză , franceză , germană , italiană , japoneză , coreeană , norvegiană , poloneză , portugheză , chineză simplificată și tradițională , spaniolă , suedeză și turcă”.
Yippy
Acest motor de căutare, începând cu 2021, redirecționează către DuckDuckGo.
Privatelee
Acest motor de căutare nu mai există. 🙁
Swisscows
Avantaje
- nu stochează datele;
- Acordă o mare importanță conținutului potrivit pentru familii;
- Swiss Cows dispune de un filtru încorporat care filtrează conținutul de natură pornografică și violentă.
Dezavantaje
- Rezultatele pentru căutările cu search intent local nu sunt relevante. De exemplu, pentru cuvântul cheie cu search intent local ”dentist” rezultatele sunt de tip informațional.
- pentru cuvintele cheie ” HPV” și ”dentist” nu oferă rezultate în limba română;
- Pentru cuvântul cheie cu search intent local ”pediatru” rezultatele sunt în limba engleză, germană și română și, de asemenea, nu au local pack.
Alte info/ comentarii
Motorul de căutare este lansat în 2014 de Hulbee AG , o companie din Egnach , Elveția.
”Câștigăm bani din anunțurile publicitare furnizate de Bing. Swisscows are un acord de colaborare exclusiv cu Bing. Aceste anunțuri apar exclusiv pe baza interogărilor de căutare, care sunt transmise către Bing. Swisscows nu colectează date cu caracter personal. Pentru fiecare click pe un astfel de anunț, Swisscows primește o parte din veniturile din publicitate de la Bing. Investim aceste venituri în dezvoltarea tehnologiei noastre și susținem proiecte sociale.”
”Nu dorim să împărtășim datele dumneavoastră, ci să le protejăm. În acest scop, am dezvoltat motorul de căutare Swisscows și alte produse:
– Teleguard – aplicația noastră de messenger securizată din punct de vedere al datelor (alternativă la Whatsapp)
– Swisscows VPN – funcționează ca un firewall și, de asemenea, vă ajută să vizitați site-uri web în mod anonim
– GetDigest – un program bazat pe inteligență artificială care vă ajută să rezumați conținutul web și documentele text și vă oferă rapid informații relevante”
Gibiru
Avantaje
- Are o interfață ușor de utilizat;
- Căutările nu sunt urmărite, nu stochează adresele IP și informațiile utilizatorilor;
- Oferă modul de navigare incognito;
- Folosește adrese IP furnizate de propriile VPN-uri, nu folosește VPN-ul utilizatorului. Acest lucru permite utilizatorilor să caute complet anonim, folosind adrese IP furnizate de VPN, nu pe ale lor;
- Nu urmărește navigarea;
- Nu înregistrează cookie-uri sau adrese IP;
- Are tab-uri pentru căutări web, imagini, videoclipuri și știri;
- Criptare HTTPS de 256 de biți. Criptarea de 256 biți se referă la lungimea cheii de criptare utilizată pentru a cripta un flux de date sau un fișier. Un hacker va necesita 2256 de combinații diferite pentru a sparge un mesaj criptat de 256 biți, care este practic imposibil de spart chiar și de cele mai rapide computere;
- Au aplicație pentru mobil și desktop.
Dezavantaje
- Rezultatele pentru cuvantul cheie cu search intent local, ”pediatru” nu sunt relevante.
Alte info/ Comentarii
- Oferă două opțiuni ”toate rezultatele” și ”cenzurate”.
Prin opțiunea ”cenzurate” afișează rezultatele care nu apar în căutările Google.
Disconnect Search
Avantaje
- garantează confidențialitatea, deoarece interogarile sunt filtrate prin serverele sale.
Alte info/ Comentarii
Disconnect Search este un motor de căutare meta care permite efectuarea de căutări private folosind motorul de căutare preferat.
Un motor de căutare meta este un motor de căutare care trimite interogări către mai multe motoare de căutare și fie comprimă rezultatele într-o singură listă principală, fie clasifică rezultatele în funcție de motoarele de căutare din care provin.
Principalul obiectiv al Disconnect Search este confidențialitatea.
Info suplimentare: https://alternativeto.net/software/disconnect-search/
UPDATE se pare că, cel puțin momentan, motorul de căutare se folosește doar de DuckDuckGo, redirectând către acesta.
Lukol
Avantaje
- Interfață este simplă și intuitivă;
- Oferă toate funcționalitățile Google, dar ceea ce îl diferențiază de Google este faptul că toate căutările sunt anonime;
- Confidențialitatea este punctul forte;
- Oferă rezultate rapide și relevante.
Dezavantaje
- Rezultatele nu sunt tot timpul relevante;
- multe reclame.
Alte info/ comentarii
Lukol utilizează Google pentru a furniza rezultate.
Qwant – motorul ZERO
Avantaje
- au aplicație;
- interfață este ușor de utilizat;
- permite filtrarea rezultatelor în funcție de țară;
- Are tab-uri pentru căutări web, imagini, videoclipuri și știri, hărți, setări;
- oferă și o versiune pentru copii ”Qwant junior”;
- Qwant nu urmărește deloc datele utilizatorilor;
- istoricul căutărilor dispare.
Dezavantaje
- Pentru cuvantul cheie cu search intent local, ”pediatru”, în mare parte rezultatele sunt de tip informațional, există doar un singur rezultat local, iar acesta este din Sibiu și, de asemenea, lipsește local pack.
Alte info/ Comentarii
- motor de căutare lansat în 2013;
- Din tab-ul ”setări” există posibilitatea de a selecta limba, modul de afișare, țara etc.
Sursa pentru a te informa mai departe: https://www.techradar.com/reviews/qwant-search-engine
Search Encrypt
Avantaje
- nu urmărește istoricul căutărilor, termenii de căutare nu apar în istoric;
- căutările sunt private.
Dezavantaje
- Rezultatele de top sunt reclame și apoi urmează căutările asociate;
- Reclamele se deplasează pe masură ce derulam -> din fericire, doar pe desktop;
- nu personalizează rezultatele în funcție de căutările anterioare;
- Pentru cuvântul cheie cu search intent local, ”pediatru”, rezultatele sunt în limba engleză și română și, de asemenea, nu sunt relevante pentru căutările locale.
- Pentru cuvântul cheie ”biciclete ” rezultatele afișate sunt în diferite limbi (română, engleză);
Alte info/ Comentarii
- Motorul de căutare Search Encrypt este și extensie pentru Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge;
- Lansat în 2016.
Conform https://www.searchencrypt.com/about/ ”Extensia Search Encrypt vă protejează confidențialitatea prin identificarea interogărilor care pot fi urmărite și asociate cu datele dumneavoastră personale. Aceasta interceptează aceste căutări și le redirecționează către motorul de căutare Search Encrypt destinat să protejeze confidențialitatea. Search Encrypt este susținut de reclamele sponsorizate afișate pe pagina cu rezultatele căutărilor.”
Sursa: http://choosetoencrypt.com/search-encrypt/about-search-encrypt/
not Evil
Nu am găsit nicio informație oficială din care să reiasă că nu mai funcționează, dar nu am găsit acest motor de căutare.
YaCy
Avantaje
- nu par să existe :)) este un motor de căutare care folosește informații doar de la cei care-l utilizează, cum erau ODC-urile pe vremuri.
Dezavantaje
- Pentru a folosi motorul de căutare YaCy este nevoie să descarci o aplicație (gratuită) pentru Windows, Linux sau OS;
- procesul de instalare se face în doi pași, pentru Mac nu a mers la noi;
- baza de date este una restrânsă, întrucât se folosesc doar date de la alți utilizatori YaCy;
- rezultatele nu sunt relevante pentru utilizator.
Alte info/ comentarii
- interfața îți permite să filtrezi rezultatele după: domeniu, autor (deși opțiunea este valabilă am obervat că se încarcă greu rezultatele când selectăm această opțiune, plus că nu pare să fie ceva foarte accurate), tipul de fișier returnat, limbă; – vezi captura de ecran de mai jos;
- rezultatele nu seamănă cu cele din Google și nu par a fi dintre cele mai utile pentru nicio categorie de utilizatori, darămite pentru utilizatorul universal.
FindSounds – găsește fișierele audio dorite
Avantaje
- oferă posibilitatea de a descărca sunetul găsit;
- conform Wikipedia înregistrează 1000 de căutări lunare.
Dezavantaje
- Se adresează doar vorbitorilor de limba engleză, spaniolă, germană, chineză, portugheză, rusă și franceză;
- audiourile nu se pot descărca în condiții de siguranță.
Alte info/ comentarii
Este un motor de căutare destinat doar căutărilor de sunete.
Rezultatele sunt în formatele AIFF , AU și WAV , atât mono cât și stereo.
Gigablast
Avantaje
- Există opțiuni pentru rezultate personalizate. De exemplu, poți schimba limba, intervalul de timp, filtrul de familie etc. în secțiunea de rezultate.
Dezavantaje
- Pentru a face o căutare trebuie să selectezi limba română;
- Rezultatele pentru cuvântul cheie cu search intent local ”pediatru” nu sunt relevante.
Alte info/ comentarii
- Gigablast este un motor de căutare web și un director american gratuit și open-source;
- Lansat în 2000;
- Codul sursă al motorului de căutare este scris în limbajele de programare C și C++ ;
- motor de căutare ecologic, deoarece 90% din consumul său de energie provine din energia eoliană;
- conform wikipedia: ”A fost lansat ca software open-source sub licența Apache versiunea 2, în iulie 2013. În 2015, Gigablast a susținut că a indexat peste 12 miliarde de pagini web și a primit miliarde de interogări pe lună.”;
- Motorul conține multe funcții ingenioase, cum ar fi Gigablast Giga Bits adica „subiecte conexe generate dinamic pe baza unei interogări.” Practic, Gigablast îți oferă sugestii de căutare pe baza interogării.
Brave
Avantaje
- Brave Search este construit pe baza unui index complet independent și nu urmărește utilizatorii, căutările sau clicurile acestora;
- Brave a depășit recent 32 de milioane de utilizatori activi lunari;
- Brave oferă functii precum: Brave Ads, Brave News și un serviciu Firewall+VPN care protejează confidențialitatea.
Dezavantaje
- Pentru cuvântul cheie cu search intent local, ”pediatru” rezultatele nu sunt relevante, acestea sunt de tip informațional.
Alte info/ comentarii
- lansat în martie 2021;
- funcția Goggles permite utilizatorilor să-și personalizeze interogările de căutare;
- utilizatorul poate permite browserului Brave să verifice în mod anonim Google pentru aceeași interogare.
- În octombrie 2021, Brave Search a devenit motorul de căutare implicit pentru utilizatorii de browser Brave din Statele Unite ale Americii , Canada , Regatul Unit (înlocuind Google ), Franța (înlocuind Qwant ) și Germania (înlocuind DuckDuckGo);
- Brave nu afișează reclame.
Conform wikipedia:
- ”Brave indexing: Brave Search are o indexare web unică, care nu se bazează pe terțe părți, cum ar fi indexarea web de la Google sau Bing;
- Brave Search Premium: utilizatorii pot crea opțional un cont Brave Search Premium pentru a susține direct Brave Search în furnizarea rezultatelor de căutare independente și imparțiale. Brave Search este în prezent un site web fără reclame, dar va trece în cele din urmă la un nou model care va include reclame, iar utilizatorii premium vor avea parte de o experiență fără reclame;
- Colectarea de date opt-in: datele utilizatorilor, inclusiv adresele IP, nu sunt colectate în mod implicit de la utilizatorii săi. Este necesar un cont premium pentru colectarea de date opt-in.
OneSearch
Avantaje
- nu par a exista.
Dezavantaje
- nu este disponibil în România.
Infinity Search
Avantaje
- Nu înregistrează informații despre utilizator pe baza căutărilor.
Dezavantaje
- Trebuie sa te autentifici pentru a începe o căutare.
Alte info/ comentarii
- Este disponibil pentru Opera, Mozilla, Chrome și Brave.
Ekoru
Avantaje
- are aplicație.
Dezavantaje
- nu există rezultate pentru căutările în limba română;
- este disponibil doar pentru vorbitorii de engleză, franceză, olandeză, chineză.
Alte info/ comentarii
- este dedicat sprijinirii animalelor și a mediului;
- Ekoru rulează servere în centre de date ecologice alimentate cu energie hidroelectrică;
- Ekoru dedică fonduri generate pentru cauze caritabile;
- Ekoru generează venituri pe cale normală, adică prin utilizarea link-urilor sponsorizate care apar deasupra rezultatelor căutării. Cu toate acestea, din totalul veniturilor pe care le primește motorul de căutare, șaizeci la sută din acestea sunt donate unor organizații caritabile legate de cauza lunii respective;
- Este disponibil și ca extensie pentru browserele Chrome și Firefox;
- Fiecare căutare aduce beneficii și curățării oceanului.
Oscobo
Avantaje
- protejează confidențialitatea informațiilor.
Dezavantaje
- Oscobo funcționează doar în Marea Britanie;
- în România, dacă facem o căutare pe Oscobo suntem redirecționați către Google.
Alte info/ comentarii
- nu stochează și nu partajează adresa ta IP cu nimeni;
- nu utilizează cookie-uri și nu te urmăresc;
- nu trimit termenul de căutare către site-ul pe care ai făcut clic;
- nu stochează și nu comunică nimănui istoricul căutărilor;
- nu împărtășesc informațiile personale cu nimeni.
Alte motoare de căutare populare, în afară de Google
Yahoo!
Avantaje
- există aplicație;
- design-ul este destul de încărcat, însă este intuitiv.
Dezavantaje
- Pentru cuvântul cheie cu search intent local, ”pediatru”, rezultatele sunt atât din București, cât și din Sibiu și, de asemenea, nu există local pack.
Alte info/ comentarii
- utilizează motorul de căutare Bing de la Microsoft pentru a genera rezultate;
- este al treilea cel mai popular motor de căutare după Google și Bing;
- Motorul de căutare a fost lansat pe 2 martie 1995 (cum 3 ani înaintea Google);
- pagina de început conține știri.
Bing
Avantaje
- permite căutarea de pagini web, știri, produse și imagini;
- Permite căutarea vocală, căutare utilizând o imagine.
Dezavantaje
Alte info/ comentarii
- a fost creat de Microsoft;
- A fost cunoscut anterior sub denumirile Live Search, Windows Live Search și MSN Search;
- a fost prezentat de Steve Ballmer pe 28 mai 2009, la conferința All Things Digital din San Diego, California, și lansat pe 1 iunie 2009.
MSN Search
Alte info/ comentarii:
- Microsoft a lansat inițial MSN Search în al treilea trimestru al anului 1998, utilizând rezultatele căutării de la Inktomi;
- pe 8 martie 2006 a fost înlocuit cu Windows Live Search, care la rândul lui a fost înlocuit pe 21 martie 2007 cu Live Search, care pe 1 iunie 2009 a fost înlocuit cu Bing;
- acum dacă facem o cautare pe msn.com o sa fim redirectați către bing.com.
Baidu – motorul de căutare chinezesc
Avantaje
- pentru noi, nu.
Dezavantaje
- „Suntem o companie mai restrânsă, care urmărește în principal să ofere o căutare eficientă, în China și atât”, a explicat Robin Li, CEO-ul lor;
- mesajele de tip pop-up sunt în chineză;
- rezultatele căutărilor sunt din China;
- de fiecare dată când facem o căutare va trebui să alegem opțiunea de limba engleză pentru a înțelege.
Alte info/ comentarii
- Google deține aproximativ 2,8% din acțiunile Baidu (2005);
- a fost înființat în ianuarie 2000;
- În August 2020 Baidu împreună cu alte siteuri din China, au fost banate sau blocate în India, pe motive de siguranță națională;
- cel mai folosit motor de căutare și cel mai vizitat site din China.
Yandex – motorul de căutare rusesc
Avantaje (acestea sunt doar pentru țările din fosta URSS)
- pentru căutările în limba rusă Yandex oferă rezultate mult mai relevante deoarece a fost creat pentru piața din Rusia, iar algoritmul său este mult mai restrictiv în ceea ce privește influența backlink-urilor, conform articolului celor de la Semrush https://www.semrush.com/blog/5-advantages-yandex-google-russia/ .
Dezavantaje
- se adresează Rusiei și țărilor din fosta URSS;
- conform paginii lor https://yandex.com/company/privacy colectează toate datele personale, atât cele introduse manual de utilizator(nume, număr de telefon, vârstă, sex sau locație) cât și cele rezultate din interacțiunile și activitățile utilizatorilor;
- pentru cautarile în limba engleză rezultate sunt majoritatea din Rusia.
- pentru căutările in limba română rezultatele sunt doar din Republica Moldova;
Alte info/ comentarii conform https://en.wikipedia.org/wiki/Yandex
- Este o companie multinațională rusă care furnizează produse și servicii legate de internet, inclusiv un motor de căutare pe Internet, servicii de informații, comerț electronic, transport, hărți și navigare, aplicații mobile și publicitate online. Deservește în principal publicul din Rusia și Comunitatea Statelor Independente din fosta Uniune Sovietică și are peste 30 de birouri în întreaga lume;
- Yandex este cea mai mare companie de tehnologie din Rusia și al doilea cel mai mare motor de căutare de pe internet în limba rusă, cu o cotă de piață de peste 42%. De asemenea, are cea mai mare cotă de piață a oricărui motor de căutare din Europa și Comunitatea Statelor Independente și este al cincilea cel mai mare motor de căutare din lume după Google, Bing, Yahoo! și Baidu;
- la începutul anului 2023 s-a produs un leak prin care toți factorii de rankare ai Yandex au fost expuși: https://www.searchenginejournal.com/yandex-data-leak/477905/
Ask.com
Avantaje
- are varianta child friendly – Ask Kids search engine;
- are aplicație;
- Are diverse instrumente de căutare web, cum ar fi dicționar, vreme, conversație, oameni celebri, cotații bursiere, răspunsuri inteligente și multe altele;
- Există diferite tipuri de căutare, cum ar fi întrebări, web, imagini, știri, întrebări și răspunsuri, local, hărți, t.v. listări, evenimente, rețete, videoclipuri, cumpărături și bloguri.
Dezavantaje
- pentru căutarea ”HPV” pe mobil în prima pagină din SERP avem doar reclame în limba română iar restul rezultatelor sunt în limba engleză:
https://monosnap.com/file/Y3zQkZmoBmK9cByTr679HuPKd8FvaP
- pentru aceeași căutare ”HPV”, pe desktop, după ce am derulat un ecran întreg de reclame, găsim rezultatele organice în limba română:
- Nu există traduceri;
- pentru căutările care ar trebui să aibă Search intent local primim doar sugestii de căutări locale, dar blue link-urile sunt pagini “.com”;
Alte info/ comentarii conform https://en.wikipedia.org/wiki/Ask.com
- Ask.com (cunoscut inițial ca Ask Jeeves) este un e-business axat pe răspunsuri la întrebări, fondat în 1996 de Garrett Gruener și David Warthen în Berkeley, California;
- În iulie 2005, Ask Jeeves a fost achiziționată de IAC;
- În februarie 2006, Jeeves a fost eliminat din Ask Jeeves, iar motorul de căutare a fost redenumit Ask;
- Ask.com a ajuns la 100 de milioane de utilizatori la nivel mondial pe lună în 2012.
Scour.com
Avantaje
- nu avem.
Dezavantaje
- se pare că motorul de căutare nu mai există.
Alte info/ comentarii https://en.wikipedia.org/wiki/Scour_Inc.
- a fost un motor de căutare care folosea informațiile celorlalte motoare de căutare cu scopul de a oferi cele mai relevante rezultate;
- a fost fondat de către 4 studenți de la UCLA în 1997;
- a încetat să mai existe în anul 2000 în urma unui proces intentat de trei asociații din SUA invocând încălcarea drepturilor de autor;
- a reluat activitatea în 2008 ca metasearch engine , agregând rezultatele de la Google, Yahoo și Live Search;
- aveau de asemenea și un program prin care recompensau utilizatorii, ei primind puncte pentru diferite acțiuni pe care le făceau, fiecare punct valorând 0.0001 USD;
- programul a încetat în anul 2009;
- Încă din 2009 a apărut un virus de navigare web legat de Scour. Acest virus deturnează browserul web folosit și redirecționează automat utilizatorul către motorul de căutare Scour.
PicSearch.com
Avantaje conform https://en.wikipedia.org/wiki/Picsearch
- Picsearch s-a remarcat prin faptul că a furnizat peste 3 miliarde de imagini în 2017. Aceasta se compară cu Google (2,2 miliarde de imagini) și Yahoo (1,6 miliarde de imagini);
- Calitatea pentru familie implică faptul că nuditatea sexuală, pornografia și violența au fost eliminate printr-un filtru automat;
- Serviciile Picsearch au inclus funcții de localizare pentru a adapta serviciul de căutare la piețele regionale.
Dezavantaje
- motorul nu mai există.
Alte info/ comentarii
- a fost un motor de căutare pentru imagini conceput de 2 studenți din Suedia;
- Pe 22 martie 2007, Picsearch a implementat o nouă politică de mediu, devenind primul motor de căutare neutru în carbon din lume. Inițiativa Picsearch a fost urmată de promisiunile de la Yahoo în aprilie și Google în iunie de a deveni neutri în carbon până la sfârșitul anului 2007.
Dogpile
Avantaje
- În noiembrie 2008, Dogpile a lansat programul „Search and Rescue”, care donează bani unor organizații caritabile legate de animale. De asemenea, programul îi ajută pe oameni să găsească ajutor pentru animalele aflate în nevoie. Până la începutul lui decembrie 2008, oamenii care foloseau motorul de căutare Dogpile strânseseră 100.000 USD pentru programul de căutare și salvare al Dogpile;
- Meniuri pe bara laterală verticală;
- versiune Mobile-friendly.
Dezavantaje
- Politică de confidențialitate complicată https://system1.com/terms/privacy-policy;
- Lipsa protecției datelor (Când vine vorba de protecția datelor și confidențialitate, Dogpile nu este motorul de căutare pe care îl cauți dacă preferi anonimatul. Nu este deloc clar ce date se colectează prin Dogpile și modul în care sunt ele folosite. );
- foarte multe reclame:
- Principalul său dezavantaj este că nu face nimic deosebit de bine sau unic – și ceea ce face variază de la puțin la mult mai rău decât concurenții săi. Rezultatele Google sunt mai atractive și mai puțin pline de anunțuri; Interfața de căutare a Yahoo are un aspect mai modern și are titluri de știri în loc de acele căutări sugerate inutile; DuckDuckGo îți permite să navighezi fără tracker și are o aplicație mobilă intuitivă. În concluzie nu există nici un motiv serios de a folosi Dogpile.
https://www.techradar.com/reviews/dogpile-search-engine
- pentru cuvintele cu search intent local rezultatele sunt bluelinks și nu sunt din RO;
Alte info/ comentarii
- Dogpile s-a lansat în 1996 și a devenit, împreună cu Metacrawler, unul dintre primele motoare de meta căutare care a ajuns la un public de masă;
- este motor de căutare de tip metasearch engine: “Dogpile este un motor de căutare care compilează rezultate din alte motoare de căutare, cum ar fi Google și Yahoo. Potrivit site-ului, acesta adună rezultate de la mai multe motoare de căutare, le descoperă pe cele mai relevante pentru căutarea dvs. și apoi scapă de duplicate înainte de a vă arăta opțiunile” – ne spun cei de la techradar.com.
Webopedia – găsește informații din zona tech
Avantaje
- autointitulați Webopedia – Enciclopedia online pentru termeni IT și Internet;
- e o resursă foarte bună pentru a descifra acronimele (mai ales cele tehnice).
Dezavantaje
- oferă rezultate doar din industria web și IT, vezi în imaginea de mai jos ce rezultate oferă pentru căutarea HPV:
Wayback Machine – vezi istoricul siteurilor web
Avantaje
- poate fi folosit ca extensie la Google Chrome/Firefox;
- „Jurnaliştii folosesc Wayback Machine pentru a vedea site-uri web moarte, rapoarte de ştiri datate şi modificări ale conţinutului site-ului web. Conţinutul său a fost folosit pentru a trage politicienii la răspundere”.
https://en.wikipedia.org/wiki/Wayback_Machine
Dezavantaje
- Wayback Machine oferă doar facilități limitate de căutare. Caracteristica sa „Căutare pe site” permite utilizatorilor să găsească un site pe baza cuvintelor care descriu site-ul, mai degrabă decât a cuvintelor găsite în paginile web în sine;
- Din acest motiv, crawler-ul web nu poate arhiva „pagini orfane” care nu sunt legate de alte pagini;
- Crawler-ul Wayback Machine urmărește doar un număr predeterminat de hyperlinkuri, bazat pe o limită de adâncime prestabilită, astfel încât nu poate arhiva fiecare hyperlink de pe fiecare pagină;
- aplicația (Google Play Store) nu este updatată.
Alte info/ comentarii
- The Wayback Machine este o arhivă digitală a World Wide Web fondată de Internet Archive, o organizație non-profit cu sediul în San Francisco, California. Creat în 1996 și lansat publicului în 2001, acesta permite utilizatorului să meargă „înapoi în timp” și să vadă cum arătau site-urile web în trecut. Fondatorii săi, Brewster Kahle și Bruce Gilliat, au dezvoltat Wayback Machine pentru a oferi „acces universal la toate cunoștințele” prin păstrarea copiilor arhivate ale paginilor web dispărute;
- Lansată pe 10 mai 1996, Wayback Machine avea peste 38,2 milioane de înregistrări la sfârșitul anului 2009. În august 2022, aparatul salvase peste 726 de miliarde de pagini web. Peste un milion de pagini web sunt adăugate zilnic;
- Una dintre cele mai vechi pagini cunoscute a fost salvată pe 10 mai 1996 la 14:42;
- În Europa, Wayback Machine ar putea fi interpretată ca încălcând legile drepturilor de autor. Numai creatorul de conținut poate decide unde este publicat sau duplicat conținutul său, astfel încât Arhiva ar trebui să șteargă pagini din sistemul său la cererea creatorului;
- momentan este blocat în China și Rusia.
Aol.com
Avantaje
Dezavantaje
Alte info/ comentarii
- Începând cu 2020, activitatea de căutare AOL reprezintă doar 0,06% din cota de piață a motoarelor de căutare. (În plus, doar își extrage rezultatele de la Microsoft Bing.) Așadar, deși din punct de vedere tehnic există încă în prezent, putem anticipa că este pe cale de dispariție;
- pentru căutările în limba română afișează rezultate în limba engleză și de asemeni nu au local pack.
Wikipedia – află informații despre tot ce contează
Avantaje
- La scrierea articolelor din Wikipedia poate contribui oricine – deși procesul de editarea a paginilor poate fi unul foarte complicat;
- conținutul wikipedia este constant updatat și verificat.
Dezavantaje
- toate rezultatele sunt pagini proprii ale site-ului;
- de pe google poți să intri pe wikipedia, dar invers nu.
Alte info/ comentarii
- Google și Wikipedia sunt cele mai populare două nume care apar în mintea oamenilor ori de câte ori doresc informații pe internet;
- Fundația Wikimedia nu recunoaște altă legislație decât cea californiană și cea federală a SUA(Wikipedia în limba persană nu se supune legislației Iranului, Wikipedia în limba chineză nu se supune legislației Chinei, iar Wikipedia în limba română nu se supune legislației României);
- Wikipedia a fost descrisă ca o Enciclopedie Galactică (Encyclopedia Galactica) încă de la începutul istoriei sale (din 2005);
- Prefixul din denumirea Wikipedia se referă la metoda „wiki” de a edita pagini de web în colaborare, o metodă simplă și rapidă care permite participarea unui mare număr de persoane la redactarea aceluiași material. În limba hawaiiană wiki wiki, scris și wiki-wiki, înseamnă „iute-iute”;
- vezi mai jos comparație între Google si Wikipedia conform https://askanydifference.com/difference-between-google-and-wikipedia/.
Termeni de comparație | Wikipedia | |
Tehnologie | Google este un motor de căutare. | Wikipedia este un site web cu autoritate în Google. |
Metodă de lucru | Indexează site-urile web pentru a oferi utilizatorilor date conexe. | Oferă utilizatorilor conținut verificat legat de toate domeniile prin intermediul site-ului său web. |
Bază de date | Are o bază de date care conține previzualizări ale paginilor web pe care le poziționează în SERP. | Are o bază de date pentru utilizatori care poate fi editată și de utilizatori. |
Control | Poate controla prezența sau absența site-ului în căutările sale. Dar nu poate controla conținutul acestora. | Are control complet asupra conținutului său. Dar nu poate controla și elimina niciodată alte site-uri web. |
Verificare | Conținutul disponibil pe Google nu este adesea verificat. | Wikipedia pretinde că oferă conținut complet verificat. |
CC-Search (Openverse în momentul de față) – găsește imagini gratis
Avantaje
- În ianuarie 2022, Openverse a lansat o interfață de utilizator reproiectată și suport pentru căutarea fișierelor audio;
- În prezent, instrumentul are peste 600 de milioane de fișiere media de imagine și audio pe care toată lumea le poate folosi în mod liber;
- Interfață de utilizator îmbunătățită: pe lângă aspectul modern, interfața are acum o funcție care îți permite să filtrezi toate fișierele după licență, sursă și alte opțiuni;
- Openserve acceptă audio (melodii, mostre, podcasturi și alte sunete);
- nu au reclame;
- din câte înțelegem noi, poți să downloadezi orice rezultat al căutărilor, pentru unele dintre ele fiind necesară doar citarea sursei:
iar altele nu pot fi folosite în scop comercial sau modificate:
Dezavantaje
- rezultatele sunt doar imagini și audio.
Alte info/ comentarii
- în mai 2021 CC Search s-au alăturat proiectului WordPress și au schimbat denumirea în Openverse.
Ecosia.org – să protejezi natura
Avantaje (https://en.wikipedia.org/wiki/Ecosia)
- Ecosia se consideră o afacere socială, pretinzând că are emisii de CO2 negative și susține transparența financiară deplină și protejează confidențialitatea utilizatorilor săi;
- Începând cu iulie 2022, compania susține că a plantat peste 154 de milioane de copaci;
- În 2018, Ecosia s-a angajat să devină un motor de căutare prietenos cu confidențialitatea. Căutările sunt criptate (probabil cu HTTPS standard) și nu sunt stocate permanent, iar datele nu sunt vândute agenților de publicitate terți. Compania afirmă în politica sa de confidențialitate că nu creează profiluri personale bazate pe istoricul căutărilor și nu utilizează instrumente externe de urmărire precum Google Analytics https://info.ecosia.org/privacy;
- Utilizatorii Ecosia efectuează peste 10.000 de căutări în fiecare minut. Ecosia afișează reclame lângă rezultatele căutării și este plătită de parteneri de fiecare dată când un utilizator este direcționat către un agent de publicitate printr-un link sponsorizat. O singură căutare pe Ecosia strânge în medie aproximativ jumătate de euro cent (0,005 EUR), conform Întrebărilor frecvente ale Ecosia https://ecosia.zendesk.com/hc/en-us;
- Începând cu 9 iunie 2022, Ecosia a devenit complet nonprofit, donând 100% din fonduri pentru a sprijini plantarea de specii de copaci indigene la nivel mondial;
- Rezultate de căutare rapide și relevante;
Dezavantaje
- Parteneriatul cu Bing poate pune în pericol anumite date ale utilizatorilor;
- rezultatele sunt aceleași ca la Bing , iar pentru căutările în limba română search intentul este foarte diferit față de Google, de ex pentru căutarea “dentist” google ne afișează mai intâi local pack iar apoi bluelinks din RO, pe cand SERP-ul de la ecosia arată în felul următor:
Alte info/ comentarii
- Ecosia este un motor de căutare cu sediul în Berlin, Germania;
- Lansat la 7 decembrie 2009;
- Rezultatele căutării Ecosia sunt furnizate de Microsoft Bing din 2017;
- În aprilie 2021, Ecosia a gestionat 0,4% din cererile de căutare europene, în urma celor 0,5% ale DuckDuckGo, 2,9% ale Bing și 93,2% ale Google;
- La 28 ianuarie 2021, Ecosia a devenit un motor de căutare oficial pe browserul Brave, ca urmare a unui parteneriat anunțat în acea zi de ambele companii.
http://search-engine.ro/ – motorul de căutare românesc
Avantaje
- returnează rezultate românești.
Dezavantaje
- nu este de actualitate.
Alte info/ comentarii
- căutările afișează rezultate vechi și irelevante (din primele 6 rezultate din screenshotul de mai jos, 4 sunt către pagini care nu mai există);
- probabil nu s-a mai updatat din 2008.
YouTube
Avantaje
- oricine(care este înregistrat) poate urca videoclipuri (care, la rândul lor sunt vizibile pentru toată lumea)(Cu interfața sa ușor de folosit, YouTube a făcut posibil ca oricine care poate folosi un calculator să poată și încărca un videoclip, care după numai câteva minute poate fi văzut de milioane de persoane);
- oricine poate vedea conținutul, fără a avea cont;
- YouTube acceptă majoritatea tipurilor de fișiere video incluzând .WMV, .AVI, .MOV, MPEG, .MP4, DivX, .FLV precum și .OGG. Acceptă, de asemenea, și formatul 3GP, permițând încărcarea fișierelor direct de pe un telefon mobil deși majoritatea telefoanelor inteligente nu mai folosesc 3GP;
- au aplicație;
- au varianta pentru copii – YouTube Kids.
Dezavantaje
- YouTube nu verifică videoclipurile înainte de a fi postate pe site, ci lasă pe mâna deținătorilor dreptului de autor să ceară ștergerea acestuia de pe site (dacă observă);
- pentru a nu vedea reclamele – care sunt destul de multe – e necesar sa achiziționezi cont premium(și se pare că mai nou nu au doar reclame în format video, ci și blue links).
Alte info/ comentarii https://en.wikipedia.org/wiki/YouTube
- În martie 2008, costurile transmisiei de date au fost estimate la aproximativ 1 milion $ pe zi;
- YouTube a fost fondat în 2005 de Chad Hurley, Steve Chen și Jawed Karim, toți trei fiind angajați ai PayPal;
- Tehnologia folosită de YouTube este bazată pe programul Flash creat de compania Adobe;
- În octombrie 2006 Google a anunțat că a ajuns la o înțelegere să achiziționeze compania pentru 1,65 miliarde $. Afacerea a fost încheiată la 13 noiembrie 2006.
GiveWater
Avantaje
- au extensie pentru Chrome;
- o parte din banii câștigați sunt donați către instituții care asigură apa potabilă în zone defavorizate.
Dezavantaje
- suportă doar limba engleză;
- multe reclame;
- rezultatele sunt bluelinks (chiar și pentru cuvintele cu search intent local).
- rezultatele în română nu au prioritate;
Alte info/ comentarii
- Motorul folosește un model de afaceri afiliat. Când căutați ceva și apoi faceți click pe un anunț de căutare plătit, GiveWater generează venituri. Aceste venituri sunt împărțite cu partenerii caritabili implicați în proiecte de apă curată și de canalizare. Pentru a evita „frauda prin clickuri”, utilizatorii sunt rugați să nu facă click pe fiecare anunț.
Seznam – motorul de căutare ceh
Avantaje
- Seznam folosește propria său algoritm de clasare pentru paginile web, numită S-Rank.
Dezavantaje
- este un motor de căutare destinat cehilor, interfața nefiind prietenoasă cu vorbitorii de altă limbă;
- aproape toate rezultatele din SERP sunt cehești, indiferent de cuvântul căutat (și asta cu toate că am setat limba să fie engleză):
Alte info/ comentarii
- în engleza Seznam înseamnă listă;
- a fost fondat în 1996 în Praga;
- momentan are peste 6 milioane de vizite pe lună;
- până în 2011 a fost cel mai folosit motor de căutare din Cehia, fiind devansat de Google(în 2018 raportul fiind 74% Google, 26% Seznam);
- Seznam nu personalizează paginile cu rezultatele căutării în același mod în care o face Google și nu ia în considerare istoricul căutărilor anterioare;
- în 2020 Seznam a cerut despăgubiri de 417 milioane de dolari de la Google pentru competiție neloială.
Naver – motorul de căutare din Coreea de Sud
Avantaje
- am făcut cel puțin 8 căutări și nu am găsit nici o reclamă(sau cel puțin nu mi-am dat seama dacă e ad).
Dezavantaje
- rezultatele pe orice cuvânt au search intent mixt(la majoritatea dintre ele fiind cel puțin 2 tipuri de search intent- dar nici unul local).
Alte info/ comentarii https://en.wikipedia.org/wiki/Naver
- a fost lansat în 1999, fiind primul motor de căutare Coreea de Sud;
- Naver a mai fost denumit și „Google din Coreea de Sud”;
- Datorită popularității sale în creștere în Japonia, Naver concurează acum cu Kakao pentru a revendica poziția Nr. 1 pe piața japoneză a romanelor web și benzi desenate web; (https://www.seoulz.com/naver-vs-kakao-a-complete-side-by-side-comparison-breakdown/)
- În septembrie 2017, motorul de căutare a gestionat 74,7% din toate căutările web din Coreea de Sud și avea 42 de milioane de utilizatori înscriși;
- În august 2000, Naver a început serviciul de „căutare completă”, care permite utilizatorilor să obțină o varietate de rezultate dintr-o interogare de căutare pe o singură pagină, organizate după tip, inclusiv bloguri, site-uri web, imagini, comunități web etc. Acestea au fost cinci cu ani înainte ca Google să lanseze o ofertă similară cu funcția sa de „căutare universală”;
- În octombrie 2020, Naver a fost amendată cu 26,7 miliarde de woni (22,9 milioane de dolari) de către Comisia de Comerț Echitabil (FTC) din Coreea de Sud pentru manipularea algoritmului său între 2012 și 2015 în favoarea propriilor servicii, cum ar fi Smart Store și Naver TV, față de serviciile oferite de rivali.
Petal Search – motorul de căutare de la Huawei
Avantaje
- Au aplicație;
- Din noiembrie 2021, Petal Search acceptă 55 de limbi și este disponibil în 170 de țări și regiuni din întreaga lume;
- căutările cu search intent local răspund în SERP cu local pack(se poate vedea și în poză unde îmi arată dentiști din București, pentru că eu nu am acceptat să îmi utilizeze locația).
- aparent nu au reclame(nu am găsit niciuna);
- rezultate din SERP sunt relevante și foarte asemănătoare cu cele din Google:
Dezavantaje
- nu par să existe; dacă ai telefon Huawei, este un motor de căutare excelent.
Alte info/ comentarii https://en.wikipedia.org/wiki/Petal_Search
- Petal Search este un motor de căutare la nivel mondial, dezvoltat de Huawei în a doua jumătate a anului 2020;
- În 2019, compania multinațională de tehnologie Huawei a fost afectată de sancțiunile aplicate în timpul unei interdicții comerciale internaționale în curs. Noile și viitoarele smartphone-uri Android de la Huawei li s-a refuzat accesul la serviciile mobile Google. Datorită acestor restricții, Huawei a decis să extindă domeniul de aplicare al serviciului Petal Search pentru a crea un motor de căutare independent;
- În 2022, Petal Search a fost anunțată drept câștigătoarea iF DESIGN AWARD 2022.
Motoare de căutare pentru copii
KidsSearch.com
Avantaje
- rezultatele sunt potrivite pentru copii;
- nu au reclame.
Dezavantaje
- rezultatele în engleză au prioritate;
- search intentul este irelevant pentru căutările în limba română.
Alte info/ comentarii
- KidsSearch.com este un motor de căutare web pentru copii, care se bazează pe Google;
- este condus de un grup non-profit format din voluntari și finanțat din donații, încercând să facă internetul mai sigur pentru copii.
Kidtopia.info
Avantaje
- nu afișează reclame.
Dezavantaje
- nu este optimizat pentru mobil și e un chin să îl folosești pe acest device;
- rezultatele din SERP nu au nici o relevanță pentru căutările în limba română:
Alte info/ comentarii
- este un motor de căutare creat de bibliotecari din US, pentru elevi și profesori;
- rezultatele sunt doar site-uri recomandate de profesori și bibliotecari.
DibDabDoo.com
Avantaje
- Caută în peste 2 milioane de site-uri care au fost revizuite de oameni și considerate adecvate copiilor și/sau prietenoase adolescenților.
Dezavantaje
- nu este optimizat pentru mobil;
- rezultatele sunt complet irelevante pentru căutările în limba română;
- chiar dacă ei zic ca nu au reclame se pare ca nu este așa(iar pentru căutarea “biciclete” rezultatele din SERP sunt doar reclame și nimic altceva):
Alte info/ comentarii
- motor de cautare care se adreseaza copiilor;
- a fost creat in anul 2000;
- Este deținut și întreținut de un tată a 4 copii care a dorit să creeze un motor de căutare care să fie sigur pentru copii.
Întrebări frecvente și răspunsurile lor:
Q: Care este cel mai bun motor de căutare?
A: Cel mai bun motor de căutare este cel pe care-l alegi tu. De aceea există o gamă largă de opțiuni, pentru a putea alege varianta care se mulează cel mai bine pe nevoile vizitatorului. Ce putem să-ți spunem cu siguranță este că Google este cel mai folosit.
Q: Cum scap de un motor de căutare nedorit?
A: Indiferent dacă ești pe telefon sau dacă ești pe laptop/computer, te afli într-un browser și dorești să schimbi motorul de căutare default, va trebui să intri în setările acestuia și să schimbi de acolo -> orice browser decent trebuie să aibă această opțiune.
Care este experiența ta?
Cum interacționezi cu aceste motoare de căutare?
Ai vreun altul despre care vrei să ne spui?
Lasă-ne un comentariu mai jos! 🔻