Adresa URL| Afla ce inseamna URL ✔️

adresa URL - ce inseamna URL

Ce este un URL și de ce este relevant pentru SEO?

Ai observat vreodată că tindem să folosim sau să interacționăm cu anumite lucruri zilnic și cu toate astea ne sunt încă străine? 

Viteza cu care se întâmplă lucrurile în zilele de azi ne face să nu mai fim așa atenți în jurul nostru și să transformăm totul într-un automatism. Însă, ce faci atunci când informația aceea devine vitală pentru tine sau business-ul tău și deși te lovești de ea zilnic, nu știi mai nimic despre ea?

Simplu! Apelezi la noi. Am pregătit pentru tine în acest articol tot ce ai nevoie să știi despre URL – ce este, cum funcționează și cum îl poți folosi.

 

 

 

Ce înseamnă URL? 

 

URL înseamnă Uniform Resource Locator, care este de fapt doar un alt termen pentru adresa unui site web sau a unei resurse de pe acesta. Acesta nu numai că indică locația resursei (pagină, videoclip, fișier etc.) online, dar oferă și informații despre cererea interogării, numărul paginii sau chiar arhitectura unui site web.

 

 

 

Care este structura unui localizator uniform de resurse?

 

O adresă URL este formată din cinci părți: 

  • HTTP

HTTP (Hypertext Transfer Protocol) și HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) sunt protocoale de comunicare în rețea între serverele web și browserele web. Acestea transmit mesaje și preiau informații prin sistemul de nume de domeniu (DNS) și le returnează browserului.

Diferența dintre HTTP și HTTPS este că acesta din urmă criptează procesul de transmitere a datelor. Acest protocol de securitate protejează mai bine un site web și este un factor esențial în îmbunătățirea clasamentului în rezultatele căutării.

O altă diferență este dată de faptul că HTTPS utilizează numărul de port 443 Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP), criptat de Transport Layer Security (TLS), în timp ce o adresă URL HTTP folosește numărul portului TCP/IP 80.

  • (nerecomandat SEO) Subdomeniu

Un subdomeniu este reprezentat de orice cuvinte sau expresii care apar înaintea primului punct al unei adrese URL. Și pentru că ne referim la World Wide Web, www este cel mai comun tip. Acesta indică faptul că un site web este accesibil prin internet și utilizează HTTP pentru a comunica.

În plus, proprietarii de site-uri pot folosi orice cuvânt ca subdomeniu în scopul organizării site-ului web, deoarece indică un anumit director din domeniul principal. Unele dintre cele mai populare opțiuni sunt „blog” și „știri”.

  • Domeniu

Un nume de domeniu este ceea ce utilizatorii introduc în bara de adrese a browserului lor pentru a ajunge la un site web. Aceste este format dintr-un nume de site și o extensie.

Fiecare nume este unic și reprezintă adresele IP corespunzătoare. Această adresă IP unică indică serverul site-ului web. Mai exact, ajută utilizatorii să acceseze cu ușurință site-urile web.

  • Extensie de domeniu 

Denumit și domeniu de nivel superior (TLD), este bitul care urmează unui nume de site, care în general este reprezentat de .com.

Iată toate tipurile de extensii TLD pe care trebuie să le iei în considerare:

  • TLD generic (gTLD). Această categorie include majoritatea extensiilor populare, inclusiv .com, .org, .net.
  • TLD cod de țară (ccTLD). După cum sugerează și numele, acest TLD indică o țară, un teritoriu sau o zonă geografică. ccTLD este format din două litere bazate pe codurile internaționale de țară, cum ar fi .uk, .in și .sg.
  • TLD sponsorizat (sTLD). Acest tip de extensie este sponsorizat și utilizat pentru anumite organizații. De exemplu, Tralliance Registry Management Company, LLC sponsorizează .travel, iar DotAsia Organization Ltd. sponsorizează .asia.
  • GTLD nou (nTLD). Este o nouă generație de extensii de domeniu. Practic, orice TLD lansat după 12 ianuarie 2012 sunt noi gTLD, inclusiv .online, .store și .tech.
  • Calea către resursă (path)

O cale către resursă este partea din dreapta TLD-ului. Acesta este adesea denumită structura de foldere a site-ului web.

O cale către resursă oferă informații suplimentare unui server web, permițându-i să conducă utilizatorii către o anumită locație. O serie de căi către resurse pot indica o anumită pagină, postare sau fișier.

O adresă URL poate avea mai multe căi către resurse. Când se întâmplă acest lucru, semnul barei oblice (/) va separa fiecare dintre aceste resurse. Cu cât o adresă URL conține mai multe căi către resurse, cu atât locația este mai specifică.

  • Parametrii

Parametrii reprezintă șiruri de interogare sau variabile URL. Aceștia sunt porțiunea unei adrese URL care urmează unui semn de întrebare.

Parametrii conțin chei și valori separate prin semnul egal (=). O adresă URL poate avea mai multe variabile, iar în acest caz, simbolul & va fi folosit pentru a le separa.

Iată câteva dintre cele mai comune cazuri de utilizare a parametrilor:

  • Traducerea. Dacă ai un cod de țară în șirul de interogare, o pagină web este tradusă în limba țării asociate.
  • În căutarea. Parametrul de căutare oferă rezultate de căutare din motorul de căutare intern al unui site web.
  • Filtrare. Pentru a separa câmpuri distincte, precum ar fi subiectul, culoarea, intervalul de preț și regiunea, proprietarii de site-uri pot folosi parametrul de filtrare.
  • Paginare. Acest parametru este util în special pentru site-urile de comerț electronic, permițând proprietarilor de site-uri să sorteze conținutul.
  • Urmărire. De obicei, conține codurile Modulului de urmărire Urchin pentru a urmări traficul din reclame și campanii de marketing.

 

 

 

De câte tipuri pot fi URL-urile?

 

Cele mai populare două tipuri de adrese URL pe care le poți avea pe un site web sunt: adrese URL absolute și adrese URL relative.

 

 

URL absolut

 

O adresă URL absolută conține întreaga adresă a resursei către care indică și are de obicei următoarea structură:

protocol://domeniu/cale

Utilitate URLs absolute:

  • Îngreunează clonarea site-ului tău

Site-urile web clonate sunt folosite de infractori cibernetici pentru a frauda clienții unei companii. Pentru a crea clone, ei folosesc instrumente de scraping care caută și copiază conținutul unui site. Adresele URL absolute fac acest lucru mai dificil.

  • Oprește conținutul duplicat

Conținutul duplicat al site-ului poate afecta strategia SEO și clasamentul în paginile de căutare ale motoarele de căutare. Adresele URL absolute ajută la prevenirea problemelor de conținut duplicat. Motoarele de căutare, de exemplu, consideră versiunile http://, http://www, https:// și https://www ale unui site web ca site-uri web diferite. Dacă toate aceste versiuni ar fi accesate cu crawlere și site-ul ar folosi adrese URL relative, motoarele de căutare ar putea indexa patru versiuni ale fiecărei pagini web. Dar dacă adresele URL absolute conțin protocolul specificat, acest lucru nu se poate întâmpla.

  • Ajută la indexarea motoarelor de căutare

Crawlerele motoarelor de căutare indexează site-ul tău prin urmărirea link-urilor interne, dar, este important de menționat că ele nu caută întotdeauna în întreg site-ul. Cu toate acestea, utilizarea adreselor URL absolute ajută crawlerele să indexeze site-ul tău mai rapid și mai eficient, astfel încât mai multe dintre paginile tale să poată fi găsite online.

În timp ce o adresă URL absolută poate localiza un fișier de oriunde pe internet, o adresă URL relativă poate fi utilizată numai pentru a localiza un fișier dacă te afli pe același site web. Practic, în loc să primești o adresă absolută, ți se arată unde se află fișierul aflat în relație (de unde și termenul „relativ”) cu locul în care te afli în prezent pe site. 

 

 

URL relativ

 

O adresă URL relativă conține doar domeniul urmat de locație. 

Utilitate URLs relative:

  • Codare și dezvoltare mai rapidă

Poți codifica un site mult mai ușor dacă trebuie doar să utilizezi adrese URL relative. Dacă dezvolți un site web și ai versiuni live și de dezvoltare cu diferite domenii, adresele URL relative îți permit să aduci site-ul nou dezvoltat online, fără a fi nevoie să modifici toate adresele URL.

  • Internal linking

Adresele URL relative pot fi folosite numai pentru a conecta la resurse cu același director rădăcină.

Pe lângă aceste două tipuri de URL, mai poți folosi și:

  • URL-uri canonice. Proprietarii de site-uri le pot folosi în cazul în care au conținut duplicat. Setarea unei adrese URL ca fiind canonică este o modalitate de a informa motoarele de căutare ce adresă de internet să acceseze cu crawlere și să indexeze.
  • Adrese URL de apel invers. Ele se referă la o destinație de acasă atunci când utilizatorii finalizează un proces pe un sistem extern.
  • URL-uri vanitare. Cunoscute și sub numele de adrese URL scurte personalizate, acestea sunt adrese web ușor de reținut. De obicei, o adresă URL vanity este o redirecționare a unei adrese URL mai lungi. Proprietarii de site-uri pot folosi un instrument de scurtare a adreselor URL a site-ului web, cum ar fi Bitly, Short.io și TinyURL, pentru a crea o adresă URL vanity.

 

 

Exemple de URL 

 

Adresa URL completă a site-ului Fujix Optimization este https://fujix-optimization.com/ și introducerea acesteia pe bara de adrese a browserului va conduce utilizatorii către site-ul nostru. Aceeași regulă se aplică și pentru https://www.facebook.com/ și https:/www.google.com/.

De asemenea, adresele URL pot fi și mai specifice de atât. De exemplu, adresa URL https://fujix-optimization.com/fujidex-dictionar-de-seo/  conduce utilizatorii către pagina noastră unde explicăm termeni de SEO.

 

 

 

Ce este o sintaxă URL? 

 

Sintaxa stabilește ce componente și ce simboluri sunt permise într-o adresă URL. Mai exact, localizatorii uniformi de resurse pot conține doar numere, litere și următoarele caractere ()!$-‘_*+.

Pentru a folosi alte caractere, proprietarii site-ului ar trebui să le traducă în cod de programare. Spre exemplu, deoarece adresele URL nu pot conține spații, proprietarii de site-uri folosesc adesea semnul plus, cratimele sau %20 pentru a le înlocui.

Adresele URL pot conține un link de ancorare, numit și identificator de salt de pagină sau de fragment. Elementul este reprezentat cu semnul numeric (#), care marchează o anumită parte din interiorul unei resurse.

Cu un fișier HTML care conține un salt de pagină, un browser web va merge direct la secțiunea selectată. Pentru un document video sau audio, un browser web modern va găsi marcajul de timp pe care o reprezintă ancora și va juca în consecință.

 

 

 

Cum poți să deschizi o adresă URL? 

 

Dacă cunoști adresa URL completă a site-ului web, introducerea acesteia în bara de adrese este una dintre cele mai simple modalități de a deschide o adresă URL. Dacă nu o cunoști însă, iată alte câteva modalități prin care poți face acest lucru:

  • Făcând clic pe un hyperlink. Poate fi un text, o pictogramă sau o imagine care trimite la un alt fișier HTML de pe internet. Utilizatorii pot identifica un hyperlink trecând mouse-ul peste textul sau graficul legat. Apoi, un link URL va apărea în partea de jos a ferestrei, indicând utilizatorilor unde îi va duce link-ul.
  • Scanarea unui cod QR. Prescurtare pentru codul de răspuns rapid, este un cod de bare alb-negru care poate fi citit de dispozitivele digitale. Acesta stochează numeroase tipuri de date, inclusiv link-uri web, informații despre cont și detalii de criptare.
  • Copierea și lipirea. Dacă întâlnești o adresă URL a unui site web fără linkuri sau cod QR, copierea și lipirea acesteia în bara de adrese o va deschide.

 

 

 

Cum să creezi un URL? 

 

Pentru a crea o adresă URL unică, precum este fujix-optimization.com, trebuie să găsești un registrator credibil care să înregistreze un nume de domeniu în numele tău.

Un registrator este o companie acreditată de ICANN pentru gestionarea rezervărilor și reînnoirilor de domenii. Google Domains, CloudFlare și Domain.com sunt unii dintre cei mai populari registratori. 

Iată un mini ghid despre cum să poți să cumperi un domeniu:

  • Asigură disponibilitatea numelui. Pentru aceasta, poți efectua o căutare folosind un verificator. Introdu numele și extensia dorite, fă clic pe Căutare, iar apoi verifică listă de nume disponibile.
  • Finalizează cumpărăturile. În acest pas, vei alege perioada de înregistrare. De obicei, un registrator necesită o perioadă minimă de un an, dar anumiți registratori oferă și perioade mai lungi de până la zece ani.
  • Finalizează procesul de înregistrare. Odată ce plata este autorizată, va trebui să completezi un formular de configurare, care poate include numele, e-mailul, adresa și informațiile de contact. Asigură-te că introduci toate detaliile corect.
  • Verifică calitatea de proprietar al numelui. Un link de verificare ar trebui să fie trimis pe e-mailul pe care l-ai utilizat pentru înregistrare, la câteva minute după finalizarea procesului. Dacă nu primești acest mail, poți trimite o solicitare către panoul de control.

Deoarece înregistrarea nu este o achiziție unică, fiecare proprietar ar trebui să țină evidența datelor de expirare a domeniului său.

 

 

Ce caractere nu sunt permise în structura unui URL?

 

În structura unui URL nu sunt permise următoarele caractere: caractere de control ASCII (de exemplu, backspace, filă verticală, filă orizontală, avans de linie etc.), caractere nesigure precum spațiu , \ , < , > , { , } etc și orice caracter din afara setului de caractere ASCII.

 

 

 

De ce sunt importante adresele URL pentru SEO? 

 

Există 3 avantaje principale ale adreselor URL pentru SEO:

  1. Experiență îmbunătățită a utilizatorului

O adresă URL bine concepută oferă atât oamenilor, cât și motoarelor de căutare o indicație ușor de înțeles despre ce va fi pagina de destinație. 

  1. Clasamente

Adresele URL sunt un factor minor de clasare pe care motoarele de căutare îl folosesc atunci când determină relevanța unei anumite pagini sau a unei resurse pentru o interogare de căutare. Deși se acordă importanță autorității întregului domeniu în sine, utilizarea cuvintelor cheie într-o adresă URL poate acționa și ca un factor de clasare.

În timp ce utilizarea unei adrese URL care include cuvinte cheie poate îmbunătăți vizibilitatea căutării site-ului tău, adresele URL în sine nu au, în general, un impact major asupra capacității paginii de a se clasa. Așadar, deși merită să acorzi puțină atenție asupra lor, nu crea URL-uri inutile doar pentru a include un cuvânt cheie în ele.

  1. Links

Adresele URL bine scrise pot servi ca propriul text de ancorare atunci când sunt copiate și lipite ca link-uri în forumuri, bloguri, rețele de socializare sau alte locații online.

Beneficiul aici este dublu:

Unele site-uri web (precum ar fi Facebook, de exemplu), pot lăsa link-urile partajate complet neformatate. Adresele URL neoptimizate, inexacte din punct de vedere semantic pot părea greoaie și, în loc să strângă click-uri, le vor descuraja de fapt. În schimb, adresele URL care pot fi citite de oameni oferă utilizatorilor o idee mai bună despre ceea ce vor primi atunci când dau click pe link.

 

 

 

Întrebări frecvente și răspunsurile lor:

Q: Ce este URL-ul unui site?

URL-ul reprezintă adresa unui site web sau a unei resurse de pe acesta. 

Q: Unde se află adresa URL?

O adresă URL poate fi găsită de obicei în bara de adrese din partea de sus a ferestrei browserului web. 

Practica bate teoria.

Vrei să înveți SEO, aplicat, pe clienți și situații reale? Programează un call de 15 minute cu Matei în Calendly și hai să creem o situație win-win!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *