SEO este un domeniu complicat, cu multe variabile.
Cu acest articol în cel mai bun caz îl vom descâlci pentru a fi ușor de înțeles și pentru o persoană din afara domeniului, îar în cel mai rău caz vom aduce cât mai mult context posibil.
Ce este SEO?
SEO este procesul utilizat pentru a optimiza configurația tehnică a unui site web, relevanța conținutului și a backlink-urilor, astfel încât paginile sale să poată deveni ușor de găsit, mai relevante și mai populare pentru interogările de căutare ale utilizatorilor.
Ca o consecință a acestor optimizări, motoarele de căutare clasifică site-urile în cauză și le rankează mai bine.
Practic, SEO este o modalitate prin care site-urile web devin mai atractive pentru motoarele de căutare, fapt ce le convinge să plaseze un anumit site web mai sus în clasament. Acest lucru se poate face printr-un număr nelimitat de strategii, dar unele dintre cele mai comune sunt adăugarea, editarea și modificarea elementelor HTML, găsirea și utilizarea cuvintelor cheie în locuri importante din pagină, utilizarea backlink-urilor și link-urilor interne și asigurarea faptului că site-urile web sunt mobile-friendly.
Se crede că acest concept de SEO a luat naștere în 1991, odată cu lansarea primului site web din lume și înmulțirii ulterioare a acestora. Aglomerarea internetului cu astfel de pagini web, a creat o necesitate uriașă de a există un loc unde să le poți găsi și accesa pe toate, și astfel au apărut și primele motoare de căutare din lume.
În 1996 SEO a luat amploare, când Sergey Brin și Larry Page au început să construiască ceea ce avea să devină cel mai mare și mai recunoscut motor de căutare de până acum: BackRub, care ulterior a fost redenumit și recunoscut ca Google. Aceasta a fost înregistrat ca domeniu în 1997.
Astfel, de-a lungul timpului Google a identificat o oportunitate de a face ceva ce alte motoare de căutare nu o făceau. Acesta a început să lucreze la actualizări de algoritm, care să recompenseze calitatea și conținut relevant pentru a ajuta utilizatorii să găsească mai rapid ceea ce își doresc cu adevărat.
De atunci și până acum, s-au făcut zeci de mii de modificări ale algoritmului, iar SEO a evoluat rapid, forțând marketerii să exploreze constant noi strategii. Însă istoria SEO ne învață că cel mai bun mod de a ne pregăti pentru viitorul SEO este de a folosi tehnici de optimizare corecte din punct de vedere etic și de a publica conținut care să aibă o valoare reală pentru vizitatorii unui site.
Ce înseamnă SEO?
SEO înseamnă optimizare pentru motoarele de căutare. (Search Engine Optimization)
Pentru a înțelege exact ce înseamnă mecanismul folosit pentru optimizarea pentru motoarele de căutare, trebuie să vorbim puțin despre fiecare cuvânt în parte:
- Căutare. Una dintre cele mai populare moduri în care oamenii găsesc produse și furnizori este prin căutarea pe site-uri web precum Google și Bing. Indiferent dacă necesitatea este comercială sau industrială, căutarea este rapidă, convenabilă și foarte ușor de realizat.
- Motor. Căutarea funcționează prin introducerea unei interogări într-o casetă de căutare și apăsarea „click”. Google (vom folosi Google pentru a reprezenta toate motoarele de căutare) apoi potrivește interogarea (care este compusă din cuvinte, iar acele cuvinte se numesc cuvinte cheie) cu paginile web pe care le-a indexat în baza de date. „Motorul” Google este cel care ierarhizează acele pagini indexate într-o anumită ordine, în ideea de a arăta utilizatorului cele mai relevante și de încredere pagini web în partea de sus a paginii.
- Optimizare. Optimizarea este ceea ce fac profesioniștii SEO pentru a face paginile web ale unui client să urce în clasament. Conform cu ceea ce tocmai am spus, acest lucru presupune ca paginile unui site web să fie mai relevante și mai de încredere atunci când interogările de căutare sunt făcute, folosind cuvinte cheie care se potrivesc cu ceea ce dorește clientul să vândă. Cu cât paginile web sunt rankate mai sus, cu atât paginile vor fi afișate mai des pentru utilizatorii care sunt interesați să cumpere ceea ce vinde compania.
Pe scurt, SEO reprezintă transformarea site-ului business-ului tău într-o mașină generatoare de potențiali clienți sau într-o mașină online generatoare de venituri.
Care este definiția SEO?
Pentru a recapitula, definiția SEO este că reprezintă optimizarea pentru motoarele de căutare.
Adică multitudinea de tehnici și acțiuni necesare pentru a crește traficul (organic) din Google pentru site.
Cum funcționează motoarele de căutare?
Așa cum am explicat mai sus, motoarele de căutare permit utilizatorilor să caute conținut pe internet folosind cuvinte cheie. Când un utilizator introduce o interogare într-un motor de căutare, este oferită o pagină cu rezultate ale motorului de căutare (SERP), care clasifică paginile găsite în ordinea relevanței lor. Modul în care se face acest clasament diferă în funcție de motoarele de căutare.
Motoarele de căutare își schimbă adesea algoritmii (programele care clasifică rezultatele) pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului. Acestea urmăresc să înțeleagă modul în care utilizatorii caută o anumită informație și să le ofere cel mai bun răspuns la întrebarea lor.
Cum funcționează motoarele de căutare? Există trei pași cheie în modul în care funcționează majoritatea motoarelor de căutare:
- Crawling – motoarele de căutare folosesc programe, numite spiders, robots sau crawlers, pentru a cerceta internetul.
- Indexare – motorul de căutare va îngloba în baza lui de date paginile care i se par potrivite pentru a obține trafic organic.
- Clasament – rezultatele căutării sunt clasate pe baza unui număr de factori. Acestea pot include prezența cuvintelor cheie, viteza de încărcare a paginii și link-urile. Scopul motorului de căutare este de a oferi utilizatorului cel mai relevant rezultat.
Ce înseamnă optimizare SEO?
Optimizare SEO On-Page
SEO On-page se referă la practica de optimizare a paginilor individuale cu scopul de a obține o rankare mai bună, o creștere a traficului pe site și o experiență cât mai plăcută și cu sens a utilizatorului pe pagină. Optimizarea On-page se face atât în conținut, cât și în codul HTML al unei pagini.
Iată ce optimizări cuprinde procesul de SEO On-page:
- Optimizări ale etichetelor de titlu – codul HTML care se află în secțiunea de titlu a paginii. Acestea dezvăluie atât motoarelor de căutare, cât și cititorilor subiectul principal al conținutului. Etichetele de titlu sunt afișate atât pe pagina cu rezultatele căutării, cât și în fereastra paginii;
- Optimizări pentru Meta descriptions. Descrierile meta sunt afișate sub titlu pe pagina cu rezultatele căutări;
- Optimizări ale anteturilor – elemente HTML care identifică titlurile și subtitlurile din conținutul site-ului și includ cuvinte cheie importante. Anteturile sunt afișate cititorilor ca și cuvinte sau expresii care reprezintă ideea în mare și oferă o ordine paginii;
- Optimizări ale conținutului în sine. Ideea principală aici este că site-ul să ofere conținut de înaltă calitate, care să servească nevoilor cititorului;
- Optimizări ale link-urilor interne – acestea ajută crawlerii și vizitatorii să navigheze pe site, arătând cititorilor și alte pagini considerate valoroase și care merită împărtășite.
- Optimizarea imaginilor – unele imagini pot duce la o viteză scăzută a paginii și o experiență slabă a utilizatorului. Optimizarea imaginii se referă deseori la formatul fișierului și dimensiunea pe care este afișat pe pagină.
- Optimizarea adresei URL – cunoscută și ca un localizator uniform de resurse, adresele URL arată locația paginii și ajută motoarele de căutare să determine dacă o pagină este relevantă pentru o anumită interogare.
Optimizare SEO Off-Page
SEO Off-page se referă la orice acțiune, realizată cu scopul de a îmbunătăți clasamentul în motoarele de căutare, în afara unui site web. Acest proces este important deoarece sporește relevanța, încrederea și autoritatea unui site atât în ochii Google, cât și în cei ai potențialilor clienți.
Backlink-urile sunt coloana vertebrală a procesului de SEO Off-page. Un backlink se referă la procesul de trimitere a utilizatorului de pe un site pe altul. Aceste link-uri sunt importante, deoarece arată motoarelor de căutare și utilizatorilor că alte paginii web găsesc conținutul site-ului în cauză valoros.
Practic, este o modalitate prin care site-urile web spun: „Hei, acest site web este de încredere și are informații grozave despre acest subiect. Ar trebui să verifici.”
Cum are loc promovarea SEO și cum influențează aceasta procesul de business?
Promovarea SEO este un proces de lungă durată în care site-ul tău se va afla într-o optimizare constantă – dacă vei dori acest lucru – dar care va aduce rezultate excepționale în timp. Impactul SEO durează mult timp și contribuie la dezvoltarea afacerii tale. Investiția în servicii SEO va oferi numeroase beneficii pentru business-ul tău, precum:
- Creșterea traficului
Unul dintre cele mai semnificative efecte ale SEO este creșterea traficul pe site. Datorită întregului proces de optimizare, site-ul se va clasa mai bine în rezultatele căutării și automat va genera și mai mult trafic către site-ul tău.
- Brand awareness
Prin plasarea în primele locuri ale rezultatelor căutării, utilizatorii se vor lovi foarte des de afacerea ta și chiar dacă nu dau click pe site, se vor familiariza cu business-ul tău.
Familiaritatea cu brandul este esențială, deoarece influențează procesul de câștigarea a clienților noi. Oamenii tind să aleagă companii cu care sunt familiarizați atunci când sunt în căutare își doresc să cumpere anumite servicii.
- Reducerea costurilor de marketing digital
Campaniile de marketing pot fi costisitoare și adesea implică și alte cheltuieli suplimentare. Optimizarea SEO este una dintre cele mai rentabile metode de a-ți construi brandul, deoarece rezultatele obținute sunt unele de lungă durată și te ajută să economisești bani în viitor.
Prin SEO, business-ul tău ta se va afla în locul potrivit, la momentul potrivit. Acest lucru va face ca șansele tale de conversie să fie relativ mari, oferindu-ți o rentabilitate a investiției.
Ce business are nevoie de SEO?
SEO este esențial pentru orice companie care dorește să fie găsită online. Puterea de atenție a clienților este în scădere, din cauza faptului că au foarte multe opțiuni din care să aleagă, iar dacă a ta nu este suficient de plăcută, îi vei pierde instantaneu.
Companiile care conduc afaceri online vor să obțină mai multe venituri, să atragă mai mulți clienți și să obțină recenzii mai bune despre produse prin prezența lor online. După o interogare de căutare, primul rezultat din căutarea Google are o rată de click cu 28% mai mare, față de celelalte. Cum ajungi pe prima pagină? Ei bine, prin intermediul SEO.
Diferența dintre SEO și (restul de) digital marketing
Mulți oameni consideră că SEO și Marketingul digital sunt termeni sinonimi. În realitate, acești doi termeni sunt complet diferiți unul de celălalt. Marketingul digital este o umbrelă care include tot ceea ce facem pentru a promova o afacere online, iar SEO este una dintre cele mai bune tehnici sau strategii folosite în cadrul marketingului digital.
Pentru a înțelege mai exact, iată câteva diferențe între acești doi termeni:
- SEO este unul dintre instrumentele marketingului digital
Prima diferență majoră între SEO și Marketing Digital este că SEO este unul dintre instrumentele folosite în Marketing Digital.
- Trafic organic din Google = SEO Vs. Marketing digital = Trafic plătit + Trafic organic (nu neapărat din Google)
A doua diferență este modul în care un site obține trafic. SEO face site-ul să apară pe cele mai înalte poziții în motoarele de căutare precum Google, prin intermediul anumitor cuvinte cheie. Cu cât pagina este afișată mai sus în rezultatele organice ale motorului de căutare, cu cât traficul organic este mai mare. Marketingul digital însă, se concentrează și pe traficul plătit și folosește publicitate de tip PPC (Google Ads sau Facebook Ads) și alte instrumente de marketing dependente de bugetul companiei.
- Costul SEO vs. costul de marketing digital
O altă diferență între SEO și marketing digital este legată de buget. Spre exemplu:
Cost SEO: Dacă site-ul este optimizat corespunzător, acesta va începe să apară în primele poziții în rezultatele organice ale motoarelor de căutare și, desigur, traficul organic va crește. Singura cheltuială în acest sens este plata unui specialist sau a unei firme SEO (dacă includem în costul abonamentului eforturile de link building).
Costul de marketing digital: acesta nu se oprește la plata serviciilor specializate. Costul marketingului digital PLĂTIT poate ajunge și până la câteva zeci de mii de euro pe lună. De exemplu, dacă un site web apare pe prima pagină de Google sau dacă anunțul unei companii apare pe Facebook, toate reclamele plătite și campaniile publicitare se bazează pe un bugetul al companiei, extra. Odată ce bugetul companiei este complet epuizat, publicitatea se oprește, iar compania pierde traficul obținut din beneficiile de pe urma poziționării pe prima pagină a Google prin PPC.
Cum să nu faci SEO? Metodele Black Hat SEO
Black Hat SEO este o practică împotriva ghidurilor motoarelor de căutare, folosită pentru a ranka cât mai sus în rezultatele căutării. Aceste tactici lipsite de etică nu rezolvă problemele pentru cei care le folosesc și se termină adesea cu o penalizare din partea motoarele de căutare. Tehnicile de black hat SEO includ utilizarea în exces a cuvintelor cheie, demascarea și utilizarea rețelelor private de linkuri.
Iată un exemplu de câteva tactici care sunt considerate metode Black Hat SEO și pe care nu ar trebui să le folosești dacă nu vrei să fii sancționat de motoarele de căutare:
- Cumpărarea de linkuri
Cumpărarea unui link este împotriva Ghidurilor Google pentru webmasteri și, conform Google, nu funcționează. Dacă ești prins, ai putea primi o penalizare care afectează anumite pagini sau, mai rău, întregul site.
- Linkuri ascunse
S-ar putea să crezi că poți ascunde un link în textul site-ului, dar Google va observa și va penaliza în consecință. În plus, dacă adaugi multe link-uri externe irelevante, îi vei oferi lui Google mai puține motive să direcționeze site-ul tău către publicul țintă.
- Comentarii de tip spam
Deși este acceptat să poți share-ui un link către site tău în secțiunea de comentarii a unui alt site web, ar trebui evitat complet acest lucru. În caz contrar, riști să fii penalizat pentru spam.
- Text de tip ancoră suprautilizat
Ar putea avea sens să potrivești titlul paginii de fiecare dată când distribui un link către aceasta, deoarece titlul ne arată despre ce este pagina site-ului, iar consecvența ar putea implica relevanță. Cu toate astea, din perspectiva Google, acest lucru este considerat un proces de spamming.
- Backlinkuri rău intenționate
Cei care practică Black Hat SEO vor încerca să folosească sistemul de sancțiuni al Google pentru a sabota alte site-uri. Din acest motiv, Google a creat un formular pentru a putea să respingi link-urile dubioase. În acest fel, atunci când treci prin backlink-uri, te poți dezlega de orice domenii nedorite.
- Conținut plagiat sau duplicat
Duplicare sau plagiare unui conținut încalcă legile privind drepturile de autor sau mărcile comerciale. Deoarece Google dorește să partajeze site-uri cu content de înaltă calitate, plagiatul este un motiv de penalizare.
Întrebări frecvente și răspunsurile lor:
Q: Cum se face SEO?
Trei metode prin care poți face SEO pentru site-ul tău sunt:
- Publicarea de conținut relevant și corect;
- Folosirea cuvintelor cheie in pagini cu potențial de trafic organic din Google: articole de blog, pagini de produse, pagini de categorii si pagini de servicii;
- Construirea backlink-urilor pentru site-ul tău.
Q: Ce este o campanie SEO?
O campanie SEO este un efort coordonat de a îmbunătăți clasamentul unui site în motoarele de căutare. Elementele comune ale campaniilor SEO includ rezolvarea problemelor tehnice, găsirea de cuvinte cheie, publicarea de conținut și crearea de backlink-uri.
✔️ Nu ezita să ne contactezi pentru orice fel de întrebare legată de creșterea ta în motoarele de căutare.