Hai să vedem ce mai e nou în peisajul SEO, pentru ultimele 7 zile.
Warning! Dacă dai scroll până jos vei vedea un spot publicitar mișto!
Cuprinsul săptămânalei
Cele mai mari provocări în SEO în 2024 (conform Ahrefs)
În primul rând este ceea ce denumesc ei ”constanta amenințare a Google Updates”. Fapt care nu este o provocare atât de mare pentru noi la Fujix, întrucât auditul nostru EEAT s-a dovedit over and over a fi un scut protector pentru siteurile clienților noștri și traficul acestora. Acesta nu trebuie să fie o provocare, atât cât știi că urmezi, în linii mari, ce emit oficial cei de la Google.
Aici consider că principala problemă este la acei specialiști SEO sau acele firme de SEO care, fiind presați de către clienți, se angajează la a face acțiuni shady în ochii Google. Ceea ce le și oferă, probabil, rezultate pe termen scurt, astfel ei introducând aceste practici în modul în care fac ei SEO. Pentru că na… ei au rezultate rapid, ceea ce și vrea clientul, rezultate repede-repede. Alternativa ar fi educarea clientului în ceea ce privește o evoluție naturală și consistentă a traficului organic, și dacă acesta consideră că acest tip de evoluție nu este pentru el, atunci chiar să renunțăm la a încerca să-l obținem. Știu, e mai greu de făcut decât de zis, dar ăsta pentru o firmă de SEO ce se vrea sănătoasă, ar trebui să devină un obiectiv cel puțin pe termen mediu.
După aceea vine competiția care… ghici ce? Nici ea nu să degeaba. Soluția aici este simplă: în momentul în care vedem că traficul nostru nu mai crește, sau când am rămas spre exemplu în pană de idei legat de ce articole să mai scriem, aruncăm un ochi în curtea vecinului să vedem ce face el. La nivel de content, la nivel tehnic, la nivel de advertoriale. Și să ne dăm seama altfel cum putem să-l întrecem, cu resursele ce le avem la îndemână.
Mai departe avem de-a face cu AI Overviews. Bine, nu încă în România, dar într-o zi se va întâmpla. Foarte probabil până la sfârșitul anului. Ce putem face în legătură cu asta? Păi studiul ăsta zice că deocamdată n-ar trebui să facem nimic – cel puțin nu până o să vedem efectiv impactul AI Overviews asupra propriilor proiecte.
Cei de la Ahrefs zic inclusiv ”Prevent Google from showing your website in an AI Overview”, dar eu n-aș tinde să fiu de acord. Pentru că nu văd un downside la a fi afișat în AI Overviews, este tot branding – care este, la urma urmei, unul dintre scopurile principale ale SEO, nu?
Următoarea este că a ranka pe Google ca IMM și ca site la început, care nici nu are un brand ușor de recunoscut, e complicat. Fapt cu care pot să fiu de acord. În sensul că Google își dorește destul de mult să pună în rezultatele din Google siteuri în care să poți avea încredere, și ce e mai bun mod de a le depista, decât de a pleca de la semnalele care sugerează că acel business este un brand, recunoscut și cumpărat de către lume deja?
Soluția: nu fi un site mic. Sau, dacă ești, pornește încet, dar constant cu SEO, și după aceea scalează când acest lucru pare să aibă sens.
A, și asta:
Să ai un site numai cu content fresh, de ajutor, la zi este greu. Asta ar fi următoarea provocare. Așa este. Dar aici e și cheia: cine are grijă ca acest lucru să se întâmple va culege roadele. De aceea e recomandat de făcut un audit de content cam o dată la un an. Pentru a vedea articolele care nu (mai) performează cum ne-am aștepta și a le îmbunătăți.
Și ultma provocare: e greu de alocat buget pentru SEO. Mai ales când el nu se traduce într-un ROI pe termen scurt. Astfel este o decizie mult mai complicată să vezi beneficiile din SEO pentru businessul tău, atât timp cât el este o strategie pe termen lung. Dar, ghici ce? Și businessul tău este tot o strategie pe termen lung.
Orice business solid se creează în timp și are propriile obstacole de trecut. De aceea, dacă vrei să vezi interesul lui pentru ce va fi peste mai bine de un an, ai oportunitatea să investești în SEO acum. Azi e cel mai ieftin s-o faci. Cu cât amâni momentul ăsta, cu atât vei amâna și momentul în care vei culege roadele din SEO + cu atât se va fi adunat timpul în care competitorii au văzut oportunitatea și au investit în acest canal de marketing.
👁️🗨️📰Urmărește link-ul: https://ahrefs.com/blog/seo-challenges/
Google: doar pentru că o anumită pagină este în primele rezultate, nu înseamnă că aceea este sursa originală
👁️🗨️📰Urmărește link-ul: https://www.seroundtable.com/google-search-results-original-source-37577.html
Google testează sitelink-uri negre
👁️🗨️📰Urmărește link-ul: https://www.seroundtable.com/google-tests-black-sitelinks-37573.html
82,5% din marketeri vor crește bugetul de SEO în 2024
Well, well, well. Asta în contrast cu ”SEO is dead”. Turns out not to be so dead, after all.
Practic se pare că 4 marketeri din 5 – care investesc deja în SEO și au idee cu ce se mănâncă – intuiesc că vor fi investit în 2024 mai mult în SEO decât în 2023.
După cum zice și analiza, probabil datorită faptului că înțeleg valoarea acestuia, au văzut deja cu ce se mănâncă, și vor să investească mai mult pentru a obține rezultate mai bune.
Asta și în situația în care sunt mulțumiți de rezultate, dar probabil și dacă nu sunt – iar dacă nu sunt, probabil nu din cauza specialistului sau firmei de SEO, ci evident din alte cauze.
Că, dacă ești nemulțumit de colaborare, nu o să arunci mai mulți bani în ea, mai degrabă schimbi firma. Dar, dacă ai lucrat timp de x luni, ai investit y bani și ai avut z rezultate, iar tu voiai mai mult, afli acum că trebuie să crești nivelul investiției.
Și nu tot timpul este vorba neapărat de investiția financiară. Poate fi și de timp sau de altfel de resurse.
Spre exemplu, dacă în anul trecut specialistul SEO te ajuta cu planul editorial numai, și tu făceai 2 articole SEO pe lună bazate pe guidelineurile generale primite de la el, poți să-l rogi să-ți facă planul editorial pentru 4 articole pe lună în 2024, și să scrii câte 4.
👁️🗨️📰Urmărește link-ul: https://searchengineland.com/study-82-5-of-marketers-to-boost-seo-budgets-in-2024-443237
Google: n-o să ne oprim din a îmbogăți rezultatele de căutare cu AI
👁️🗨️📰Urmărește link-ul: https://searchengineland.com/google-search-ai-mistakes-progress-443228
Când este ok conținutul duplicat în SEO local?
👁️🗨️📰Urmărește link-ul: https://www.searchenginejournal.com/when-is-duplicate-content-acceptable-for-local-seo-google-explains/519562/
Google ne zice să dăm disallow paginilor neimportante dpdv SEO
Șiii am găsit un lucru pe săptămâna asta pe care-l putem îmbunătăți la Fujix în modul în care facem SEO.
Mai exact, de acum încolo vom recomanda clienților noștri, existenți și cei care vor fi noi, să blocheze astfel de pagini de la a fi accesate de către Googlebot.
Oricum nu erau relevante în acest sens, deci n-ar fi fost o măsură greșită nici până acum.
Însă nici nu ne zisese Google oficial că să le interzicem.
Acum, dacă ne-a spus, ascultăm.
(E vorba spre exemplu de paginile de cont.)
Să ținem cont, totuși, și de observația de mai jos, legat de pagina de coș.
👁️🗨️📰Urmărește link-ul: https://www.seroundtable.com/google-disallow-crawling-action-urls-37558.html
Google – despre potrivirea între H1 și meta title
Ei zic că e ok oricum, atât timp cât se ține cont de user experience.
👁️🗨️📰Urmărește link-ul: https://www.searchenginejournal.com/google-should-h1-title-tags-match/519589/
Last, but not least: nu uita spotul publicitar
Practica bate teoria.
Vrei să afli mai multe despre SEO, aplicat, pe clienți și situații reale? Programează un call de 15 minute cu Matei în Calendly și hai să creem o situație win-win!