Săptămânală de SEO 15 mai

Hai să vedem ce mai e nou în peisajul SEO, pentru ultimele 7 zile.

Warning! Dacă dai scroll până jos vei vedea un spot publicitar mișto!

Care-i treaba cu textul ascuns în paginile de site

Articolul către care urmează să link-uiesc prezintă diversele contexte în care conținutul ascuns în pagină este atât ok, cât și not ok.

Eu vreau să subliniez doar următorul aspect: atât timp cât nu faci acest lucru ca să păcălești vizitatorul sau pe Google, ești în regulă și șansele să fii penalizat sau depunctat în vreun fel sunt foarte mici.

👁️‍🗨️📰Urmărește link-ul: https://www.searchenginejournal.com/hidden-text-seo/208866/

Tot felul de statistici despre SEO

Unele mai interesante, unele te bucură, unele te sperie (spre exemplu știai că 51% din femeile din Generația Z folosesc Tik Tok ca motor de căutare? Dap, asta mă gândeam și eu…)

👁️‍🗨️📰Urmărește link-ul: https://ahrefs.com/blog/google-search-statistics/

Prima e că SEO este marketing. Total de acord. SEO este în primul rând marketing zilele astea, s-a făcut trecerea de la a pune niște cuvinte într-o pagină și a obține niște backlink-uri pentru a ranka, la avea content de foarte înaltă calitate, prezența de-a lungul mai multor canale creează un brand awareness care ajută inclusiv pentru poziționarea în Google, șamd.

A doua e că a încerca să-l păcălești pe Google nu merge ca model de business. Decât dacă vrei să ai câștiguri rapide. Să dai tunul și să fugi cu sacii. Dar și aspectul ăsta devine din ce în ce mai complicat, întrucât algoritmul Google devine din ce în ce mai deștept de la zi la zi.

Trecem și la cea de-a treia, anume că motoarele de căutare nu-ți datorează trafic 😀 Tu trebuie să faci ce ține de tine, după aceea să măsori rezultatele și să îmbunătățești. Aceasta este abordarea corectă. Nu să țipi că ”am făcut totul ca la carte, și Google tot nu mă răsplătește”.

Cea de-a patra n-ar trebui să vina ca o surpriză, mai exact că lui Google nu-i pasă de siteul sau veniturile tale, ci mai degrabă de propriul model de business și de vizitatori. Aceasta este o realitate CE TREBUIE PUR ȘI SIMPLU SĂ O ACCEPȚI, pentru că nu se va schimba. Google este și el un business, care trebuie să rămână profitabil. Și principala lui sursă de venit sunt adurile. Evident, ca să facă bani din aduri, trebuie să ofere o experiență extraordinară și pe organic. Ca să rămână un loc pentru experiențe foarte mișto pentru vizitatori. Always consider that. 🙏

A cincea e simplă. Nu toate căutările sunt pentru a găsi un website. Îți voi lăsa mai jos niște exemple din rezultate unde vizitatorul își ia ce are nevoie ca informație direct din Google.

A șasea o pun eu de la mine (neavând o înțelegere foarte clară a punctului 6 din articol). Și anume: doar să introduci anumite cuvinte cheie în anumite locuri din site nu o să te ajute să fii poziționat în Google pentru acele cuvinte cheie. Mai exact, dacă vrei spre exemplu să apari în Google pentru ”dureri de măsea” va trebui să scrii un întreg articol pe tema asta (după cum ne demonstrează și rezultatele deja existente în Google).

👁️‍🗨️📰Urmărește link-ul: https://searchengineland.com/unpopular-seo-opinions-consider-440389

Ce înseamnă content evergreen?

La Fujix am scris deja un articol despre asta. Voi lăsa aici link atât către articolul nostru, cât și al celor de la oncrawl.

👁️‍🗨️📰Urmărește link-ul: https://fujix-optimization.com/ce-este-continutul-evergreen/

👁️‍🗨️📰Urmărește link-ul: https://www.oncrawl.com/oncrawl-seo-thoughts/what-makes-content-evergreen/

Despre conținutul duplicat

Acesta se întâmplă în momentul în care există 2 pagini (pe același site sau pe 2 siteuri diferite) care conțin același text sau text care este similar în proporție de măcar 10-20%.

Practic când se dă copy-paste la calupuri mai mici sau mai mari de text (cu intenții bune sau rele).

Ce este problematic aici e faptul că Google detectează dupllicatul și are de ales între a indexa (și pune astfel în rezultatele de căutare) una sau cealaltă pagină pentru termenii specifici. Iar pentru asta el își dorește să afle care a fost textul inițial, pentru a atribui răsplata în mod corect.

Și atunci ești pus în mai multe tipuri de situații, ca content creator:

  • ai scris content și a fost copiat de către altcineva -> să-l rogi să trimită către contentul tău, în așa fel încât atât Google cât și vizitatorii să facă atribuirea necesară ORI să-l rogi să pună tag canonical de la contentul lui către contentul tău, ca măcar Google să poată face atribuirea corectă;
  • ai copiat contentul altcuiva -> dă-i link sau canonical;
  • ai copiat, for whatever reason, propriul content, din nou trimite link sau canonical.

👁️‍🗨️📰Urmărește link-ul: https://www.linkbuildinghq.com/all-about-duplicate-content-and-seo/

(pentru cei tehnici) Totul despre redirecturi și SEO

Ce vreau să reții, chiar dacă nu o să dai click pe articol, este că în majoritatea situațiilo redirecturile trebuie să fie de tip 301 sau 308, care sunt permanente. Singura situație în care redirectul e indicat să fie 302 sau 307 este cea în care ai o campanie temporară și vrei să redirectezi o pagină timp de câteva săptămâni sau o lună.

👁️‍🗨️📰Urmărește link-ul: https://ahrefs.com/blog/redirects-for-seo/

Last, but not least: nu uita spotul publicitar

Asta pentru că ne place marketingul în general, nu doar SEO.

Tura aceasta e o reclamă care nu e tocmai reclamă. E o prezentare a noului mod în care Chat GPT interacționează cu vizitatorul.

Prezentare care m-a făcut să mă duc cu gândul la filmul Her, făcut de acum mai bine 10 ani. Îmi pare că suntem foarte aproape de a ajunge acolo.

Asta mă sperie și, totodată, mi se pare interesant. Pentru că vom folosi și această tehnologie, atât pentru a face lucruri frumoase, cât și pentru a face lucruri terifiant de rele.

În fine, noul Chat GPT poate face următoarele:

  • să schimbe intonația, în funcție de subiect sau la cerere;
  • să te ajute să rezolvi ecuații, cu ajutorul camerei video, în timp real;
  • să fie un partener de discuție, care pare că are emoții și empatizează cu tine;
  • să recunoască emoțiile tale după expresia facială;
  • și altele.

Practica bate teoria.

Vrei să afli mai multe despre SEO, aplicat, pe clienți și situații reale? Programează un call de 15 minute cu Matei în Calendly și hai să creem o situație win-win!

Autor

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *