Hai să vedem ce mai e nou în peisajul SEO, pentru ultimele 7 zile.
Warning! Dacă dai scroll până jos vei vedea un spot publicitar mișto!
Cuprinsul săptămânalei
Google: poți să-ți revii de la Helpful Content Update la următorul Core Update
👁️🗨️📰Urmărește link-ul: https://www.seroundtable.com/google-hcu-recovery-next-core-update-37548.html
Google a redus considerabil cantitatea de query-uri la care afișează AI Overviews
Datorită backlash-ului resimțit de la lansarea AI Overviews, cei de la Google și-au updatat sistemul în ceea ce privește îmbogățirea rezultatelor din Google cu Inteligență Artificială.
Între timp au avut și o poziție oficială, în data de 31 mai, în care au dat niște explicații.
Ce știm super concret în acest moment, de la cei de la BrightEdge, sunt următoarele:
În primul rând, acest feature are sanșe cu 195% mai mari să apară acolo unde există deja în rezultatele de căutare acel featured snippet. Asta are sens, întrucât snippetul este o confirmare a faptului că deja căutarea respectivă are un răspuns decent evidențiat în față, acceptat de către vizitatori, răspuns care a trecut testul timpului.

În al doilea rând căutările de tip local sunt cel mai puțin probabile să aibă AI Overviews. Din nou are sens, pentru că o căutare locală presupune faptul că tu cauți un business mai mult decât o informație.
Sitelinks scad și ele probabilitatea de a se afișa AI Overviews. Asta pentru că sitelinks apar atunci când cauți un brand.

Query-urile legate de aspecte de sănătate sunt cele care afișează cel mai mult AI Overviews (probabil acolo au cele mai puternice filtre și astfel sunt cel mai încrezători că răspunsurile oferite în AI Overviews sunt potrivite).
Restul te las să citești direct din articol.
👁️🗨️📰Urmărește link-ul: https://www.seroundtable.com/google-ai-overviews-less-37504.html
Mic bug de la Google – rezolvat
Și anume că, în rezultatele din motor, numele firmei nu era tot timpul afișat corect.

👁️🗨️📰Urmărește link-ul: https://www.seroundtable.com/google-fixes-internal-page-site-names-issues-37505.html
Pentru SEOiști: cum să îți protejezi deep work-ul
👁️🗨️📰Urmărește link-ul: https://searchengineland.com/deep-work-time-focus-seo-443021
Rand Fishkin la MozCon: regânding strategii, în mijlocul leak-ului Google
👁️🗨️📰Urmărește link-ul: https://www.searchenginejournal.com/rand-fishkin-at-mozcon-rethinking-strategies-amid-google-api-leak/518504/
Google: Concentrarea pe public, calitatea conținutului sunt încă cheile SEO
👁️🗨️📰Urmărește link-ul: https://martech.org/google-audience-focus-content-quality-are-still-the-keys-to-seo/
5 motive pentru care conținutul tău nu dă roade în Google
Poate siteul tău nu aduce nimic nou din punct de vedere al conținutului. În acest caz de ce s-ar speti Google să te poarte prin toate poziționările din SERP și să te tot urce, dacă singurul lucru pe care îl pui tu pe masă este conținut identic cu ce există deja? Sau să te întreb altfel, și asta să fie și întrebarea pe care să ți-o pui tu: cum reușește conținutul tău să îmbogățească experiența vizitatorului, de ce s-ar distinge el printre alte articole, pagini de servicii sau alte tipuri de landing pages?
Poate ai o introducere a articolului mult prea lungă, prea mult fluff. Aici riscul este ca vizitatorul să capete impresia că articolul tău n-o să-i ofere foarte multă valoare și va citi un calup de mai bine de 1000 de cuvinte din care nu va înțelege nimic substanțial în ceea ce privește subiectul ce-l interesează.
Poate nu te potrivești ca user intent. Spre exemplu pentru un query precum ”atracții turistice Londra” ar fi recomandat să scrii un articol de tip listicle, adică să oferi o listă cu detalii și exemple de să zicem cel puțin 10 astfel de obiective turistice de vizitat când ești în capitala Marii Britanii. Ce n-ar fi recomandat ar fi să scrii un întreg articol despre cât de mișto este să fii în Londra și să vizitezi și tu pe-acolo.

Poate nu ai nimerit tipul de conținut pe care vrea să-l vadă vizitatorul. Spre exemplu ți-aș recomanda să scrii un articol cu povești pentru copii, dacă ai rămas în pană de idei, dar nu ți-aș recomanda să scrii un astfel de articol dacă ești serios/-oasă în vederea obținerii traficului organic cu ajutorul lui și vrei să ai cele mai bune șanse. Asta pentru că întreg SERP-ul este înțesat de videouri, ceea ce ne zice ceva foarte puternic despre comportamentul vizitatorului (și anume că probabil vrea să dea un click pe unul dintre acele videouri și să-i pună telefonul în față copilului. Poate nu e cea mai bună metodă de parenting 😀 but who am I to judge?)

Sau poate pur și simplu… contentul scris de către competitori este mai bun. E și asta o posibilitate. Ce ai de făcut aici este pur și simplu să tragi cu ochiul la ei, să vezi ce au ei mai bun sau în plus, și după aceea să vii tu cu ceva mai bun.
👁️🗨️📰Urmărește link-ul: https://searchengineland.com/why-content-isnt-working-create-helpful-content-google-rank-443035
Nu te baza mai mult decât e necesar pe AI
👁️🗨️📰Urmărește link-ul: https://searchengineland.com/ai-generated-content-overreliance-443016
Pentru SEOiști: Google zice că ori are încredere în lastmod-ul tău, ori n-are
👁️🗨️📰Urmărește link-ul: https://www.seroundtable.com/google-sitemap-lastmod-binary-trust-37554.html
Studiu: 96% din siteurile ce apar în prima pagină în Google au peste 1000 de backlink-uri
Asta ar trebui să ne dea de gândit. Mult. Să ne gândim în ce măsură este o corelație, în ce măsură e cauzalitate. Și în ce măsură este într-un sens, adică ai backlink-uri deci rankezi, respectiv în celălalt, adică rankezi deci ai backlink-uri.

Se pare că doar 0.3% din siteurile din prima pagină din Google au mai puțin de 100 de backlink-uri, și niciunul nu are sub 50 de backlink-uri.

Acest lucru poate fi corelat și cu sandboxul pe care Google l-a negat până la leak-uirea recentă de informații, și pe care Rand Fishkin tot l-a susținut. Pentru că, dacă nu ești de mult în branșă, nu vei avea nici backlinks foarte multe. (decât dacă apelezi la tot felul de scheme dubioase, dar nu le includem în această discuție)
Last, but not least: nu uita spotul publicitar
Practica bate teoria.
Vrei să afli mai multe despre SEO, aplicat, pe clienți și situații reale? Programează un call de 15 minute cu Matei în Calendly și hai să creem o situație win-win!