Hai să vedem ce mai e nou în peisajul SEO, pentru perioada 17-23 aprilie.
Warning! Dacă dai scroll până jos vei vedea un spot publicitar mișto!
Cuprinsul săptămânalei
*nu la noi* Google testează adăugarea datei chiar lângă URL
👁️🗨️📰Urmărește link-ul: https://www.seroundtable.com/google-snippet-date-next-to-url-37286.html
Google – n-o să schimbăm modul în care vedem redirectul 301
👁️🗨️📰Urmărește link-ul: https://www.seroundtable.com/google-301-signals-no-change-37275.html
56% din paginile care rankează pe pozițiile 1-3 sunt ccTLDs
Aici intrăm puțin în detaliu.
Practic ce ne zice această știre?
De fapt, ce înseamnă ccTLD? Înseamnă că e vorba despre acele domenii ce sunt specifice țării. Mai exact, statistica aceasta ne spune că, dacă siteul Fujix Optimization ar fi fujix-optimization.ro în loc de fujix-optimization.com ar putea avea un avantaj din treaba asta. (totuși n-o să facem asta, nu acum, pentru că genul ăsta de decizie e de luat la început când creezi siteul; poate la un moment dat vom face trecerea către .ro, dacă motivele vor fi foarte bune și altele în afară de acela că un domeniu .ro ne ajută 0,00001% să rankă mai bine).
Mergând mai departe cu știrea…
Ce vrea să zică această statistică este faptul că, atât pentru Google, cât și pentru vizitator, e mai la îndemână să intre pe un astfel de domeniu, plus să-i acorde încredere. Google pentru că știe cărei țări să-i atribuie acel site, din prima, iar vizitatorul pentru că știe sigur că va intra pe o pagină care vorbește pe limba lui.
Spre exemplu, dacă eu caut ”coca cola” în Google, mi-aș dori să am primul rezultat un site coca-cola.ro sau cocacola.ro. Din păcate asta nu se întâmplă. Ce ma ajută, totuși, e că văd un RO acolo în URL și atunci tot intru.
👁️🗨️📰Urmărește link-ul: https://searchengineland.com/study-56-of-googles-top-three-positions-are-held-by-cctlds-439988
S-a terminat Google Core Update din martie 2024
Mai exact, cel mai lung core update de până acum :))) au avut de treabă băieții.
Nefiind o surpriză foarte mare, proiectele de la Fujix se mențin. (mai jos voi lăsa dintre siteurile cu cifre mai mari, pentru celelalte care sunt ori la început de drum, ori cu bugete reduse, va trebui să mă credeți pe cuvânt)
Cu această ocazie reamintesc garanția pe care o oferim asupra auditului EEAT (care fix pentru aceste situații te previne) și anume că, dacă în decurs de 365 de zile de la implementarea lui îți pică traficul organic din Google la un Core Update, îți dăm banii înapoi. 🙏
👁️🗨️📰Urmărește link-ul: https://searchengineland.com/google-march-2024-core-update-rollout-is-now-complete-438713
Optimizarea pentru un singur cuvânt-cheie este outdated?
Foarte bună întrebarea. Și o să te las să citești perspectiva celor de la Search Engine Land asupra ei, dar nu înainte de a-ți prezenta perspectiva mea.
Dacă ești cu un site la început, poate avea sens să creezi articole / landing pageuri menite să apară în Google pentru un singur cuvânt-cheie. (chiar dacă oricum, când optimizezi o pagină pentru un termen, ea automat va ranka pe mai mulți termeni, asemănători. Dacă va ranka, spre exemplu, pe ”cum să repari calculatorul” foarte probabil va ranka și pe ”cum să repari PC-ul” pentru că Rank Brain-ul lui Google, laolaltă cu alte mecanisme, va înțelege că PC=calculator, cel puțin în contextul ăsta, și va face mișcarea eficientă de a te ranka și acolo).
Dar întorcându-mă la discuție, în momentul în care tu te apuci să faci articole complexe, optimizate pentru 5-10 cuvinte-cheie, cu ditamai wordcountul, riști să creezi un sistem prea copleșitor pentru tine, ori din punct de vedere financiar, ori din punct de vedere al timpului, și un sistem care să fie copleșitor și pentru Google – care nu se așteaptă neapărat în acest moment din partea ta la astfel de articole – și astfel să n-ai niciun fel de rezultat imediat. Practic efort mare, rezultate foarte-foarte mici raportate la efort, și rămâi dezamăgit și confuz. Din păcate asta o zic și din proprie experiență – dar dacă n-am avea această și această experiență a eșecului, cum am învăța și cum am ști clar în ce context se creează succesul?
Pe de altă parte, dacă ai deja măcar 1000 de vizite pe site lunar, atunci poți să-i dai lejer cu articole optimizate pentru 5-10 cuvinte cheie, desfășurate și intrat în detaliu. Presupunem că, dacă deja ai măcar 1000 de oameni din Google organic pe lună, deja nu te mai joci și vrei să vezi o creștere a nivelului mai consistentă.
Dar te las să vezi ce au și cei de la Search Engine Land despre asta.
👁️🗨️📰Urmărește link-ul: https://searchengineland.com/optimizing-specific-keyword-seo-439875
5 lucruri de luat în considerare înainte de a face migrarea unui site
Acestea 5 sunt
- descarcă tot siteul vechi;
- fă un crawl ai siteului;
- ponturi pentru migrare către un nou template;
- ponturi pentru migrare către un nou host;
- acceptă limitările care vin la pachet cu migrarea.
Practic ce zice articolul este că, înainte de a face orice acțiune de modificare atât de mare a siteului, trebuie să ai o copie a acestuia salvată și, de asemenea, și un crawl. Ca să poți reveni la situația inițială care era ok, în caz că orice merge prost la migrare, pentru asta e salvarea a cel puțin unei copii a lui. Ca să poți face după aceea redirecturile și să observi dacă lipsește vreo resursă importantă, pentru asta este crawl-ul.
După aceea este foarte important să verifici că URL-urile, imaginile, conținutul text și orice alt aspect ce ar ține de on-page SEO sau SEO tehnic să rămână la fel . Sau aproape la fel, cel puțin. Să rămână headingurile, link-urile interne toate, să n-ai noindex sau nofollow pe pagini importante, că toolurile de analiză încă track-uiesc (corect) performanța siteului și așa mai departe. Asta când se schimbă templateul.
Pentru schimbarea hostului e important să ai atenție la structura URL-ului să rămână la fel, să se facă redirectul 301 de la pagina veche la omoloaga ei din siteul nou, să nu te întârzie din punct de vedere a vitezei de încărcare, printre altele.
Și nu în cele din urmă articolul recomandă să fii conștient de limitările din jurul migrării. Să înțelegi că, odată cu această schimbare, există posibilitatea să cadă siteul din grațiile Google, sau să-l țină într-o zonă mai puțin favorabilă, cel puțin o perioadă. Astfel împreună cu specialistul SEO să vă asumați acest aspect și să acționați împreună cu atenție.
👁️🗨️📰Urmărește link-ul: https://www.searchenginejournal.com/planning-a-site-migration/514974/
Google, deși a anunțat recent că backlink-urile nu mai aceeași importanță pe care o aveau cândva, zic că asta nu înseamnă că documentele lor asupra link buildingului nu mai sunt valabile
👁️🗨️📰Urmărește link-ul: https://www.seroundtable.com/google-link-best-practices-good-guidelines-37259.html
- link care face referire la documentul Google: https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/links-crawlable
Last, but not least: nu uita spotul publicitar
Asta pentru că ne place marketingul în general, nu doar SEO.
Practica bate teoria.
Vrei să afli mai multe despre SEO, aplicat, pe clienți și situații reale? Programează un call de 15 minute cu Matei în Calendly și hai să creem o situație win-win!